Με τίτλο: «Σε σταθερή πορεία, παραδόξως» η βρετανική επιθεώρηση Economist αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και εκτιμά πως «οι πρόωρες εκλογές θα βγάλουν σταθερότητα παρά αναστάτωση», θεωρώντας πολύ πιθανό να σχηματιστεί κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.
Μεταξύ άλλων γράφει:
«Οι κινδυνολόγοι θεωρούν ότι θα ενισχυθoύν τα τρία κόμματα της Αριστεράς ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και κόμματα όπως η Χρυσή Αυγή, η οποία για πρώτη φορά ενδέχεται να μπει στη Βουλή.» Συνολικά μέχρι και δέκα κόμματα μπορεί να καταφέρουν να μπουν στο Κοινοβούλιο. Πόση αξία θα έχουν όμως;»
Η επιθεώρηση συμπληρώνει ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραμένουν μεγάλα κόμματα, η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενδεχομένως να συσπειρώσει και πάλι...
ένα σημαντικό κομμάτι της βάσης του κόμματος».
«Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η ΝΔ με το μπόνους των 50 εδρών που δίνει ο εκλογικός νόμος, θα σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ. Ένας τέτοιος συνασπισμός θα είχε ισχυρή πλειοψηφία. Ενδεχομένως αρκετοί νυν υπουργοί να παραμείνουν στη θέση τους. » Ακόμα και ο κ. Παπαδήμος μπορεί να πειστεί από τον κ. Σαμαρά να παραμείνει, ίσως και ως αντιπρόεδρος. Θα ήταν μια διαβεβαίωση στην Ευρώπη ότι η χώρα εξακολουθεί να βαδίζει στο σωστό δρόμο».
Από citypress-gr
Economist: Κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Το περιοδικό Economist στο τελευταίο άρθρο του για τις εξελίξεις στη χώρα μας «βλέπει» κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές ενώ τονίζει ότι ίσως ο Λουκάς Παπαδήμος να αναλάβει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, κάτι που θα καθησύχαζε, όπως γράφει, τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ίδια πορεία.
Στο άρθρο, που τιτλοφορείται "Greek politics, steady as she goes, surprisingly», το περιοδικό τονίζει πως μία ανατροπή στο δικομματικό σύστημα στην Ελλάδα, δύσκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έκπληξη, βασίζοντας την εκτίμησή του στην «οικονομική και κοινωνική αναστάτωση» που έχει προκαλέσει η τρομερή ύφεση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.
Ο αρθρογράφος διευκρινίζει πως μεγάλο τμήμα του εκλογικού σώματος «έχει βαρεθεί τη διαφθορά και το πελατειακό σύστημα που άνθισε κάτω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που εναλλάσσονταν στην εξουσία για 30 χρόνια».
Παρόλα αυτά, όμως, τονίζει πως, ασχέτως των όσων δείχνουν οι δημοσκοπήσεις περί της πρόθεσης πολλών ψηφοφόρων να στηρίξουν τα μικρά κόμματα που αντιτίθενται στα μεταρρυθμίσεις και που ενδεχομένως θα μπορούσαν, όπως γράφει χαρακτηριστικά, να «υπονομεύσουν το νέο bailout (Σ.Σ: διάσωση/στήριξης) της χώρας», οι κάλπες πιθανότατα θα δείξουν πως τα δύο μεγάλα κόμματα «εξακολουθούν να είναι ισχυρά».
Το άρθρο μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει «επιτυχή» τη συγκατοίκηση των δύο μεγάλων κομμάτων υπό τον Λουκά Παπαδήμο κι εδώ ακριβώς στηρίζει μια πρόβλεψη για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Γράφει δηλαδή πως είναι μάλλον απίθανο για τη ΝΔ να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και πως θα διαμορφώσει τελικά μία κυβέρνηση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
Το άρθρο τονίζει: «Στην περίπτωση αυτή πολλοί υπουργοί θα έμεναν στη θέση τους. Μπορεί ακόμα και ο κ. Παπαδήμος να πειστεί να παραμείνει, ίσως ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, κάτι που θα καθησύχαζε τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ίδια πορεία»...
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου