Ιστορικά στελέχη των κομμάτων που επί σειρά ετών βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της εκλογικής μάχης, ανακοίνωσαν τις τελευταίες ημέρες την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την κούρσα προς τις κάλπες. Υποψήφιοι και ψηφοφόροι βρίσκονται εδώ και αρκετούς μήνες αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή πολιτική και κοινωνική ρευστότητα την ώρα που τα δημοσκοπικά αποτελέσματα καταγράφουν, μεταξύ άλλων, καθίζηση στη δημοτικότητα των πολιτικών.
Λίγες μόλις εβδομάδες πριν...
Λίγες μόλις εβδομάδες πριν...
από τις εκλογές, που για πολλούς θεωρούνται οι κρισιμότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ένας μετά τον άλλον βουλευτές και «πρωτοκλασάτοι» πολιτικοί ανακοινώνουν ότι δεν θα είναι υποψήφιοι, ανατρέποντας εκ νέου το προεκλογικό σκηνικό.
Πρώτος το χορό των «αποχωρήσεων» άνοιξε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος με συνέντευξή του, πριν μία εβδομάδα, στην κρατική τηλεόραση γνωστοποίησε την απόφασή του να αποσυρθεί από την πολιτική δράση. «Δεν θα δώσω στον ελληνικό λαό τη δυνατότητα να τον ψηφίσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πάγκαλος ενώ ξεκαθάρισε ότι «στα 72 του και έπειτα από 35 χρόνια στη Βουλή, ήρθε η ώρα να παραδώσει την σκυτάλη στους νέους».
Οι κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις που έχει κάνει ο κ. Πάγκαλος μάλλον θα του στοίχισαν ακριβά αυτήν την φορά, συμπληρώνουμε εμείς. Μία μόλις ημέρα αργότερα, και πάλι στην κρατική τηλεόραση, σειρά είχε ο Αναπληρωτής υφυπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης. Με μεγάλη δόση αυτοκριτικής, ο κ. Ξυνίδης παραδέχθηκε πως είναι δύσκολο να ζητήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών της Ξάνθης καθώς δεν έχει πλέον επιχειρήματα. Πριν την «ηρωική» του έξοδο βέβαια ο κ. Ξυνίδης κατηγόρησε τα κόμματα ότι δεν έχουν συγκεκριμένες προτάσεις και επανέλαβε την άποψη ότι δεν είναι σωστή περίοδος για την χώρα για τη διεξαγωγή εκλογών.
Ηχηρή αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ θεωρείται και αυτή του Σπύρου Βούγια που ανακοινώθηκε επίσημα την Παρασκευή. Ο βουλευτής Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε τις «δραματικές συνέπειες της ολικής κρίσης ταυτότητας που βιώνει η ελληνική κοινωνία, αλλά και τη γενικευμένη αμφισβήτηση του ευρύτερου πολιτικού συστήματος» και ανακοίνωσε πως δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να διευκρινίσει πως δεν προτίθεται να βγει σε... πρόωρη συνταξιοδότηση καθώς θα συνεχίσει να ασχολείται με τα κοινά και ίσως είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Μπουτάρη στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη μετρά ακόμα μία ακόμα «πράσινη» απώλεια καθώς την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική σκηνή έχει ανακοινώσει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλης Γερανίδης που εκλέγονταν στην Β' Θεσσαλονίκης και αναλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, την επιτροπή συγκρότησης ψηφοδελτίων. Αντίστοιχη απόφαση έλαβε και ο βουλευτής Καρδίτσας Νίκος Σαλαγιάννης ο οποίος θα αναλάβει γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ στη θέση του κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Άγνωστο παραμένει, μέχρι στιγμής, και το πολιτικό μέλλον των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που καταψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση.
Στην Ιπποκράτους εξελίσσεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ στελεχών και του προέδρου, Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το εάν θα συμπεριληφθούν τελικά στα ψηφοδέλτια και τις εκλογικές λίστες οι διαφωνούντες, μεταξύ των οποίων και ιστορικά ονόματα του κινήματος, όπως η Βάσω Παπανδρέου. Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τρία από τα ιστορικά-όπως παραδοσιακά αποκαλούνται, στελέχη του κόμματος ανακοίνωσαν ότι βγαίνουν εκτός προεκλογικού αγώνα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλή, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος εκλεγόταν συνεχώς από το 1981 βουλευτής Καρδίτσας, γνωστοποίησε ότι δεν προτίθεται να είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.
Ακολουθώντας το δρόμο που «χάραξε» ο κ. Πάγκαλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι «θέλει να σηματοδοτήσει την αναγκαιότητα να ανοίξει ο δρόμος προς τους νέους βουλευτές», διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να παρεμβαίνει στα κοινά. Ο κ. Σιούφας- η αλήθεια είναι, δεν θα εκλεγόταν με σταυρό.
Με μια σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, ο Σωτήρης Χατζηγάκης επέλεξε να θέσει εαυτόν εκτός προεκλογικής κούρσας. Ο διαγραφείς από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ βουλευτής και πρώην υπουργός, με μια ιδιαίτερα σφοδρή ανακοίνωση που εξέδωσε, καταλόγισε στον κ. Σαμαρά την αλλοίωση και μεταλλαγή των θέσεων της παράταξης.
«Η ΝΔ σήμερα κυβερνιέται από περίεργες «σέχτες» και φατρίες, που η μόνη σχέση που έχει με την ιστορική παράταξη είναι η «φιλία» με τον αρχηγό». Εδώ έχουμε να παρατηρήσουμε ότι αν ήθελε να πολιτευτεί, ο κ. Χατζηγάκης θα έπρεπε να κοιτάξει προς την πλευρά του Καμμένου ή του ΛΑΟΣ. Προφανώς άλλα του είπε ο Γιώργος Σουφλιάς η φιλία του οποίου είναι πασίφνωστο ότι τον έκανε υπουργό του Καραμανλή- άσχετο αν τώρα καταδικάζει τις «φιλίες».
Η είδηση, όμως, που προκάλεσε τα περισσότερα σχόλια στα βουλευτικά πηγαδάκια και συζητήθηκε εκτενώς στα γραφεία της Συγγρού ήταν η απόφαση του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Δήμα να μην συμπεριληφθεί στις εκλογικές λίστες του κόμματος. Ο κ. Δήμας φαίνεται να κατέληξε στην απόφαση αυτή, θέλοντας να αποφύγει την κατηγορίας της οικογενειοκρατίας μετά και την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας του γιου του, Χρήστου Δήμα στην Κορινθία.
Το σενάριο ότι ο υπουργός Εξωτερικών ίσως ενταχθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ σε συνδυασμό με το γεγονός πως η αποχώρηση του κ. Δήμα εκλαμβάνεται από τη ΝΔ ως «χρυσή εφεδρεία», έδωσε στο θέμα αναμφίβολα μεγάλες διαστάσεις και αναμένεται να προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις εσωκομματικές εξελίξεις στο κόμμα της Συγγρού.
Γωγώ Κυριαζή από newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου