Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ξανασκέφτονται τις... εκλογές στη Συγγρού!

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα για τις πρόωρες εκλογές, αφού μέχρι σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθετε την άνοιξη (τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου) ως τον καταληκτικό χρόνο για την προσφυγή στις κάλπες, ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του αναζητούν τρόπο για να απεγκλωβιστούν από αυτή την εξέλιξη. Ξαφνικά στη Συγγρού άρχισαν να δίνουν ραντεβού τον... Σεπτέμβριο για τις κάλπες, όπου τα πράγματα θα είναι κατασταλαγμένα και πολύ πιο σαφή, ενώ θα έχει καταλαγιάσει και η ιστορία Καμμένου.

Όπως φαίνεται, λοιπόν, αλλιώς τα περίμεναν στη Ν.Δ. και αλλιώς τους ήρθαν. Εκεί που ζητούσαν «εκλογές εδώ και τώρα» καταγγέλλοντας μάλιστα πολιτικά συστήματα και τους Ευρωπαίους παράγοντες για παρεμβάσεις προκειμένου να αποφευχθούν οι εκλογές, στενοί συνεργάτες του...
προέδρου του κόμματος έχουν μπει σε έναν νέο προβληματισμό για το εάν είναι σκόπιμο να γίνουν τώρα οι εκλογές ή να πάνε για αργότερα, αφού ο χρόνος μπορεί να λειτουργήσει υπέρ τους.

Οι... δεύτερες σκέψεις των στελεχών της Ν.Δ. για τον χρόνο των πρόωρων εκλογών έχουν να κάνουν κυρίως με δυο λόγους.

Οι «κομμένοι» κι ο Καμμένος

Ο πρώτος έχει να κάνει με το κόμμα του Πάνου Καμμένου Ανεξάρτητοι Έλληνες, αλλά και με τους 15 διαγραφέντες βουλευτές της Ν.Δ., που όλα δείχνουν ότι έχουν πάρει έναν δρόμο χωρίς επιστροφή στην κομματική στάνη. Οργισμένοι, απογοητευμένοι, αλλά και αποφασισμένοι είναι οι περισσότεροι από αυτούς, που βρέθηκαν εκτός επειδή δεν υπερψήφισαν τη δανειακή σύμβαση, τη στιγμή μάλιστα που ήταν ορκισμένοι φίλοι του Σαμαρά.

Αρκετοί βρέθηκαν, μάλιστα, την εβδομάδα που μας πέρασε, στις εκλογικές τους περιφέρειες προκειμένου να μιλήσουν με τους κομματικούς τους φίλους για το τι πρέπει να πράξουν. «Να μην επιστρέψετε» ήταν η απάντηση που πήραν από την εκλογική τους βάση, ενώ, σύμφωνα με τον Κ. Μαρκόπουλο, οι ψηφοφόροι τους τούς διεμήνυσαν ότι «εάν επιστρέψουν στη Ν.Δ., τότε να μην επιστρέψουν στην εκλογική τους περιφέρεια».

Η αλήθεια είναι ότι οι δεκαπέντε διαγραφέντες - μεταξύ αυτών οι Ζώης, Μαρκόπουλος, Κουντουρά, Κόλλια- δεν πήραν αβασάνιστα τον δρόμο για τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Οι περισσότεροι περίμεναν ότι ο Σαμαράς θα έκανε κάποια αναφορά σε αυτούς κατά τη διάρκεια της Πολιτικής Επιτροπής την περασμένη Κυριακή, ενώ θα έστελνε και αγγελιοφόρους για να τους προσεγγίσει.

«Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συνέβη» έλεγαν στο «Π» κάποιοι από τους διαγραφέντες, που βρίσκονται πια στην εξώπορτα του κόμματος του Καμμένου. «Αντίθετα τον είδαμε να κάθεται δίπλα σε αυτούς που τόσο καιρό τον πολεμούσαν, ενώ εμείς τον στηρίζαμε ακόμη και όταν έπαιρνε τις πιο δύσκολες αποφάσεις» λένε με έμφαση.

Αρκετοί από αυτούς εκφράζουν έντονα το προσωπικό τους παράπονο, αφού, όπως ισχυρίζονται, όταν οι εκφραστές του μεσαίου χώρου υπέγραψαν μαζί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την περιβόητη επιστολή για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης την περίοδο της παραίτησης του Γ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία, δεν άνοιξε μύτη, ενώ η δική τους διαφωνία στάθηκε η αφορμή για να βρεθούν εκτός του κόμματος το οποίο οι περισσότεροι υπηρετούσαν εδώ και χρόνια.

Οι διεργασίες πάντως στο κόμμα Καμμένου είναι πολλές, ενώ πρώτη φορά ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. εμφανίζεται έτοιμος να θυσιάσει ακόμα και την προσωπική του προβολή προκειμένου να επιτύχει η προσπάθεια. Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αποκλείεται τελικά να ηγηθεί αυτού του νέου κομματικού μηχανισμού άλλο στέλεχος από τους διαγραφέντες της Ν.Δ., ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει και συνεργάτης του Κ. Καραμανλή και έμπιστος του Σαμαρά!

Όλο αυτό το σκηνικό έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τα στελέχη της Ν.Δ., τα οποία αντιλαμβάνονται ότι από μια φαρσοκωμωδία, όπως ξεκίνησε η κίνηση Καμμένου, τείνει να γίνει ο πιο σοβαρός αντίπαλός τους, δεδομένου ότι η ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη δεν έχει καμία ιδιαίτερη δυναμική, ενώ ο ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη θέλει αρκετό χρόνο για να ξανασταθεί στα πόδια του.

Εισηγήσεις, προβληματισμοί και σύγχυση...

Ο δεύτερος και εξίσου σοβαρός λόγος που οι συνεργάτες του Σαμαρά σκέπτονται τις εκλογές τον Σεπτέμβριο είναι το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα εφαρμοστεί τον Ιούνιο από όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τις εκλογές.

Όσοι εισηγούνται εκλογές το φθινόπωρο θεωρούν ότι θα είναι πολύ καλύτερο να εφαρμοστεί το νέο πακέτο μέτρων – που θα αφορά και το μισθολογικό και το ασφαλιστικό – από την κυβέρνηση Παπαδήμου παρά να χρεωθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου η Ν.Δ.

Έτσι, αφού θα έχει περάσει το καλοκαίρι, η εκλογική αναμέτρηση θα μπορέσει να γίνει σε ένα άλλο κλίμα, το οποίο, για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, στη Συγγρού πιστεύουν ότι θα είναι κοινωνικά και πολιτικά... πιο ήρεμο.

Ο Σαμαράς, πάντως, αν και αντιλαμβάνεται τη βασιμότητα των επιχειρημάτων των συνεργατών του, δεν φαίνεται – τουλάχιστον ακόμη – έτοιμος να επανακαθορίσει τη θέση του για τον χρόνο της εκλογικής αναμέτρησης. Έτσι για την ώρα αναζητεί εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο της μη αυτοδυναμίας του κόμματός του.

Η αρχική του θέση ότι θα προσφύγει πάλι στις κάλπες προκειμένου να καταφέρει να συγκεντρώσει το πολυπόθητο ποσοστό δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές ούτε στη Ν.Δ. Είναι δε αμφίβολο αν και ο ίδιος την πιστεύει πραγματικά... Οι περισσότεροι θεωρούν ότι θα πρέπει να αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μιας μετεκλογικής συνεργασίας με όσα κόμματα θελήσουν να στηρίξουν μια κυβέρνηση στην οποία την πλειοψηφία θα έχει η Ν.Δ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά ο Σαμαράς άρχισε την προηγούμενη εβδομάδα την προεκλογική του εκστρατεία από τη Μεσσηνία. Στόχος του είναι να γυρίσει όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα τις περιοχές όπου αντιμετωπίζει πρόβλημα εξ αιτίας των διαρροών ψήφων προς το κόμμα Καμμένου, ενώ προτίθεται να χτυπήσει κατά μέτωπο τον ΛΑΟΣ αναδεικνύοντας τη διγλωσσία του Καρατζαφέρη, ο οποίος, από ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης Παπαδήμου, έχει μετατραπεί σε σφοδρό πολέμιό της.

Από το Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.