Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν χορδές βιολιού από μετάξι αράχνης
Δημιουργήθηκαν οι πρώτες χορδές βιολιού από μετάξι θηλυκής αράχνης |
Ιάπωνες επιστήμονες του Ιατρικού Πανεπιστημίου Νάρα με επικεφαλής τον Σιγκεϊγιόσι Οσάκι δημιούργησαν τις πρώτες χορδές βιολιού από μετάξι θηλυκής αράχνης.
Γιά την ακρίβεια, η ομάδα του δρ. Οσάκι χρησιμοποίησε 300 θηλυκές αράχνες του είδους Nephila maculata, οι οποίες φημίζονται για τους πολύπλοκους και περίτεχνους ιστούς που δημιουργούν. Κατόπιν, χρησιμοποίησε 3.000 έως 5.000 ξεχωριστά νήματα αράχνης προκειμένου...
να φτιαχτεί ενα νήμα, και στη συνέχεια ένωσε τρεις απ' αυτές τις «πλεξούδες» -τις πιο ανθεκτικές- για να κατασκευάσει μια χορδή.
Σε επόμενη φάση, ο Οσάκι έκανε μετρήσεις για τη δυνατότητα να τεντωθεί η κάθε χορδή, ένα κρίσιμος παράγοντας για τους μουσικούς, που ασφαλώς δεν θα ήθελαν να σπάσει μια χορδή τους στο μέσο ενός κοντσέρτου. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ναι μεν οι νέες χορδές αντέχουν λιγότερο τέντωμα και σπάνε πιο εύκολα σε σχέση με τις παραδοσιακές από έντερα ζώων, αλλά είναι πολύ πιο ανθεκτικές από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες χορδές που είναι φτιαγμένες από νάιλον και διαθέτουν περίβλημα από αλουμίνιο.
Το βέβαιο είναι πως οι αραχνο-χορδές έτυχαν θριαμβευτικής υποδοχής από τους βιολιστές που επεσήμαναν πως έχουν μία πιο απαλή και βαθιά χροιά ήχου σε σχέση με τις παραδοσιακές χορδές από έντερα ζώων ή άλλο μεταλλικό υλικό.
«Η ιδιαιτερότητα του ήχου που βγάζουν οι πρωτότυπες αυτές χορδές πιθανώς να οφείλεται στον τρόπο που τα νήματά τους είναι πλεγμένα μεταξύ τους, καθώς δεν δημιουργείται καθόλου κενός χώρος ανάμεσά τους», τονίζει ο δρ. Οσάκι, ο οποίος μελετά εδώ και χρόνια τις εκπληκτικές ιδιότητες του μεταξιού της αράχνης και το 2007 είχε παρουσιάσει την πρώτη σχετική εργασία στο επιστημονικό περιοδικό «Polymer Journal».
Από ΤΟ ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.