Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Χρυσές δουλειές για τον αδελφό Νίκο με "κουμπάρο" τον κολλητό του Σαμαρά

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΡΑΧΗ ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
Tην περήφανη γη της αδούλωτης Μάνης(που εσχάτως αρχίζει σιγά αλλά σταθερά να εξαγοράζεται από γερμανικά κεφάλαια) βρήκαν πρόσφορη για να κάνουν τις διακομματικές τους κολιγιές ο αδερφός Νίκος και το λόμπυ των μεγαλοτραπεζιτών και των παρελκόμενων επιχειρηματιών τους. "Προξενητής" ο αδερφοποιτός και σταυραδερφός του Αντώνη Σαμαρά, πρώην μέλος της Πολιτικής Άνοιξης και νυν δήμαρχος Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος. Στο σπίτι του Ανδρεάκου (όπως μας είπαν οι ντόπιοι) έχει...
μείνει πολλές φορές ο Σαμαράς. Τι φίλοι άλλωστε θα'τανε...
Ο Ανδρεάκος (στη μέση της φωτογραφίας), ο Γεώργιος Σαμπατακάκης (εικονίζεται στην άκρη) μεγαλομέτοχος της «Άνεμος Μάνης Α.Ε» (εταιρεία με ανεμογεννήτριες τοποθετημένες στο Σαγγιά της Μάνης), ο Δημήτρης Παναγάκος ιδιοκτήτης του ομίλου «Solar Cells Hellas», ο Σταύρος Λεκάκος, ο υπ' αριθμόν 2 στην τράπεζα Πειραιώς και ο Χρήστος Αναστασάκος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατολικής Μάνης, κάθισαν στο τραπέζι των σαρακοστιανών.

Η σύνθεση της παρέας του Νίκου Παπανδρέου δεν είναι τυχαία. Εδώ και καιρό ο ίδιος είναι κοινό μυστικό ότι έχει ανοιχτεί στις επενδύσεις της πράσινης ανάπτυξης και των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Ο ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ
Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παναγάκος (ο άνθρωπος που πουλάει φωτοβολταϊκά στους Κινέζους, όπως τον λένε στη πιάτσα) θεωρείται από τους ευνοημένους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόσφατα όπως έγινε γνωστό, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε να εντάξει με τις διαδικασίες του fast track επενδυτικά σχέδια στον τομέα της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων. Πρόκειται για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, καθώς και για σχέδια ανά την επικράτεια των ομίλων Κοπελούζου και Παναγάκου, συνολικού ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Παναγάκος κρίνεται εξαιρετικά ωφελημένος αφού το εκτιμώμενο κόστος (σύμφωνα με όσα δημοσιοποιήθηκαν) είναι της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για περίπου 30 φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 132 μεγαβάτ σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου (και της Μάνης). Σε μια περίοδο που η εταιρεία του στην Πάτρα κλυδωνίζεται από απομακρύνσεις και απολύσεις εργαζομένων. Τα προβλήματα στη συγκεκριμένη μονάδα έχουν ξεκινήσει από το προηγούμενο καλοκαίρι οπότε απολύθηκαν πάνω από 100 στελέχη στη ΒΙΠΕ Πατρών και τέθηκαν σε διαθεσιμότητα 26. Σχετική ήταν η ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Αχαΐας Ν. Τσούκαλης.

Ο ΣΑΜΠΑΤΑΚΑΚΗΣ
Ο έτερος φίλος του Νίκου Παπανδρέου, Γιώργος Σαμπατακάκης, έχει γεμίσει ανεμογεννήτριες τα κακοτράχαλα αλλά υπό περιβαλλοντολογική προστασία βουνά της Μάνης. Οι αντιδράσεις των κατοίκων τα τελευταία 6 χρόνια για την τοποθέτηση τους έχουν δημιουργήσει προβλήματα την εταιρεία. Μάλιστα η «Άνεμος Μάνης Α.Ε» είχε προσφύγει κατά απόφασης του Υπουργείου Πολιτισμού κάνοντας αίτηση θεραπείας ώστε να εγκριθεί η εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ): α) ισχύος 38 MW, στη θέση «Σαγγιάς», Δήμου Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης και β) ισχύος 34 MW, στη θέση «Προφήτης Ηλίας»-Μακρυλάκκωμα-Τρυπητή», Δήμων Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης, Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο Σαμπατακάκης κρίνεται ευνοημένος και με τις αποφάσεις του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη(26-5-2011)για εγκατάσταση και λειτουργία δύο Αιολικών Πάρκων συνολικής ισχύος 16,1 ΜW και 31,8 MW στην Ανατολική Μάνη.

ΚΑΙ Ο ΜΠΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΣΑΛΑ
Ο τρίτος ισχυρός στην ομήγυρη του Νίκου Παπανδρέου είναι πασίγνωστος. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο και CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Σταύρο Λεκάκο, με καταγωγή από την περιοχή ο οποίος παραμένει Πρόεδρος της Piraeus Bank Romania και της Piraeus Bank Beograd καθώς και μέλος ΔΣ σε αρκετές θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τον τελευταία καιρό ο γνωστός τραπεζικός όμιλος έχει αποφασίσει την χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων που όμως είναι αμφίβολο εαν προσφέρουν και τις ανάλογες θέσεις εργασίας που έχει ανάγκη ο τόπος και η αγορά.

Από το makeleio