Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

Το σχέδιο δολοφονίας Καραμανλή

Με τον πιο επίσημο τρόπο, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας επιβεβαίωσε χθες την ύπαρξη σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του Κώστα Καραμανλή!

Επειτα από οκτώ μήνες προκαταρκτικής εξέτασης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Νίκος Ορνεράκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όχι μόνο υπήρχε οργανωμένο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, αλλά και ότι ο «νοσηρός νους» που βρισκόταν πίσω από αυτό είχε προχωρήσει...
και σε άλλες ενέργειες αποσταθεροποίησης του Κ. Καραμανλή, όπως τα πρωτοφανή επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008, με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ετσι, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν σε μία πρωτόγνωρη, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση, ποινική δίωξη, η οποία στρέφεται κατά άγνωστων δραστών και αφορά το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας (συνωμοσίας) με σκοπό τη διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και την αποστέρηση του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για βαρύτατο αδίκημα, το οποίο επισείει ισόβια κάθειρξη.

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, κάτω από μυστικότητα, ερεύνησε όλα τα στοιχεία και προχώρησε στην εξέταση πολλών προσώπων. Ετσι, από το γραφείο του πέρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ως μάρτυρες αξιωματικοί της ΕΥΠ, πρώην και νυν διοικητές της ΕΥΠ, αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και πρόσωπα από την ασφάλεια του τότε πρωθυπουργού. Ο Κώστας Καραμανλής δεν κλήθηκε από τον εισαγγελέα, καθώς σε αυτό το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης δεν θεωρήθηκε απαραίτητο. Αυτή η σκοτεινή και με πολλά ερωτήματα υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας τον Ιούνιο του 2011, με αφορμή δημοσιεύματα σε εφημερίδες και περιοδικά. Τότε, έγινε γνωστό έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), στο οποίο αναφερόταν ότι η Υπηρεσία ενημερώθηκε από την FSB, τη ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας, ότι ομάδα της ανακάλυψε σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή με σκοπό τη ματαίωση της ενεργειακής του πολιτικής. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση της FSB, είχε την κωδική ονομασία «Πυθία 1» και άρχισε να ξετυλίγεται τον Μάρτιο του 2008.

Από την ενημέρωση της ρωσικής υπηρεσίας προς την ΕΥΠ προκύπτει ότι γνώστης των εξελίξεων ήταν και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου, τον οποίο είχε ενημερώσει ο μυστικός σύμβουλός του (και δεξί χέρι του προέδρου της Γεωργίας) Αλεξ Ρόντος. Λόγω αυτής της αναφοράς στο όνομά του ο κ. Ρόντος κλήθηκε και κατέθεσε ως μάρτυρας στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Αφορμή για να ψάξουν οι Ρώσοι την υπόθεση και να ανακαλύψουν «λαβράκια» ήταν, όπως ανέφεραν στην απόρρητη αλληλογραφία τους με την ΕΥΠ, η απόπειρα τηλεφωνικών υποκλοπών συνομιλιών του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ελληνα ομόλογό του, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, και το σχέδιο για τον αγωγό South Stream. Η δικογραφία της υπόθεσης έχει χρεωθεί ήδη σε τακτικό ανακριτή (δεν αποκλείεται, αν κριθεί απαραίτητο, να οριστεί και ειδικός εφέτης ανακριτής), ο οποίος αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να διερευνήσει ποιοι εμπνεύστηκαν και οργάνωσαν το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και να τους καλέσει ενώπιόν του προκειμένου να δώσουν αναλυτικές εξηγήσεις.

Βάσω Παλαιού από την εφημερίδα Δημοκρατία