Στο 85,8% διαμορφώνεται η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, ενώ στην περίπτωση που ενεργοποιηθούν οι CAC, αυτή ανέρχεται στο 95,7%, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ κάτοχοι ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, αξίας 172 δισ. ευρώ, συμμετείχαν...
στη διαδικασία ανταλλαγής ή συνέναισαν στις προτεινόμενες τροποποιήσεις, μετά την πρόσκληση του ελληνικού δημοσίου στις 24 Φεβρουαρίου.Από τα σχεδόν 177 δισ. ευρώ ομολόγων που εξέδωσε η ελληνική δημοκρατία και διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, το ελληνικό δημόσιο έλαβε δηλώσεις συμμετοχής από κατόχους που αντιστοιχούν στο 85,8%, με ομόλογα αξίας 152 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, ένα ποσοστό ομολογιούχων της τάξης του 5,3%, επί του συνόλου που συμμετείχε στη διαδικασία, αντιτάθηκε στις προτεινόμενες τροποποιήσεις.
Το ελληνικό δημόσιο ανακοινώνει επίσης ότι προτίθεται να τροποποιήσει τους όρους όλων των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν προσφέρθηκαν για ανταλλαγή, όπως ορίζεται από τη νομοθετική πράξη για τους κατόχους ελληνικών ομολόγων. Κατά συνέπεια, δεν επεκτείνεται η περίοδος πρόσκλησης για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο.
Αν οι συναινέσεις στις προτεινόμενες τροποποιήσεις των ομολόγων υπό ελληνικό δίκαιο γίνουν αποδεκτές, το ποσό της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που θα συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ανέρχεται στα 197 δις. Ευρώ, ήτοι 95,7% του συνόλου των ομολόγων για τα οποία ισχύει η πρόσκληση συμμετοχής στην ανταλλαγή, αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός Ε. Βενιζέλος δήλωσε ότι «εκ μέρους της Ελλάδας, θέλω να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που έχουν στηρίξει το φιλόδοξο πρόγραμμά μας των μεταρρυθμίσεων και προσαρμογών και που έχουν μοιραστεί τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτή την ιστορική προσπάθεια.
Με την στήριξη του επίσημου τομέα και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να πετύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, και που θα επιστρέψουν την Ελλάδα σε δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης».
Ο υπουργός συνεχίζει τονίζοντας ότι «οι προσκλήσεις μας για την ανταλλαγή και η σχετική υποβολή των προτάσεων αναφορικά με τα ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο, θα παραμείνουν ανοικτά μέχρι τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία μετά από την οποία δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που διακρατούν τα ομόλογα, να επωφεληθούν από τους τίτλους του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τη σύνδεση με το ΑΕΠ, που σχηματίζουν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της προσφοράς μας».
Από capital.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου