Ποιοι "πιάστηκαν" το 2009 στο πάρτυ με τα κρατικά κονδύλια
Όργιο κατασπατάλησης κρατικού χρήματος το 2009 (με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσεως στη χώρα μας) αποκαλύπτει η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους, αφού μέσα σε ένα μόλις χρόνο εντοπίστηκαν εξαπλάσιες παρανομίες σε σχέση με το ακριβώς προηγούμενο οικονομικό έτος (2008).
Σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε στη Βουλή, το 2009 το Ελεγκτικό Συνέδριο εντόπισε και μπλόκαρε ως παράνομες πληρωμές...
ύψους 665 εκατ. ευρώ. Το 2008 το αντίστοιχο ποσό δεν ξεπερνούσε τα 106 εκατ. ευρώ (αύξηση 520%).
Τη μερίδα του μέλλοντος των παρανομιών αυτών δεν ανήκει στους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα (πχ ΟΤΑ, ΝΠΔΔ κλπ) αλλά στα υπουργεία και την κεντρική κυβέρνηση: το 2008 ματαιώθηκαν ως παράνομες, κρατικές πληρωμές ύψους 6,6 εκατ. ευρώ ενώ το 2009 άγγιξαν… τα 506 εκατ. ευρώ (+8.333%)!
«Χοντρός τζόγος» όμως παιζόταν αυτά τα χρόνια και από πολυθεσίτες του δημοσίου, που απομυζούσαν πολλαπλά το κράτος, καταπατώντας τη νομιμότητα. Ως αποτέλεσμα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ζητά τον καταλογισμό συνολικού ύψους 1,7 εκατ. ευρώ, σε βάρος κρατικών υπαλλήλων. Ελέγχθηκαν περίπου 2.700 καταστάσεις μισθοδοσίας μέσω του διατραπεζικού συστήματος «ΔΙΑΣ», προκειμένου να επιστρέψουν στο δημόσιο όσοι εντοπίστηκαν να έχουν λάβει παρανόμως τα χρήματα.
Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι αυτοί πάντως αποκαλύπτουν μέρος μόνο του προβλήματος και δημοσιοποιούνται με καθυστέρηση δύο ετών αφού, όπως και το ίδιο το Ελεγκτικό Συνέδριο υπογραμμίζει στην έκθεσή του, οι υπηρεσίες του δεν είναι επαρκώς στελεχωμένες για να αναλάβουν το βάρος της διερεύνησης και του προληπτικού ελέγχου της νομιμότητος για το σύνολο των δαπανών στον στενό αλλά και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Αλλά και στο σκέλος της είσπραξης των φόρων, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Κατά 25% έπεσε έξω στις προβλέψεις του ο κρατικός προϋπολογισμός του 2009. Υπολογιζόταν αρχικά να εισπραχτούν συνολικά 67,3 δισ. αλλά τα 16,840 δισ. αποδείχθηκαν «μαγική εικόνα», αφού δεν ξεπέρασαν τελικά τα 50,5 δισ. ευρώ –με τις γνωστές επιπτώσεις στο δημόσιο έλλειμμα και την πορεία της χώρας. Ειδικά στα φορολογικά έσοδα η υστέρηση άγγιξε τα 12,8 δισ. (-25,2% έναντι του στόχου).
Από το Πρώτο Θέμα
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου