Eνοπλοι φρουροί, μικρά βαν και κωδικά ονόματα στους δρόμους της Αθήνας. Δεν πρόκειται για μυστική αποστολή ή υπόθεση κατασκοπείας αλλά για την πραγματική ιστορία της BlackRock, η οποία ανέλαβε να ερευνήσει πόσα ακριβώς κεφάλαια θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν οι ελληνικές τράπεζες για να θωρακιστούν από την κρίση.
Η BlackRock μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστή έξω από τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους, αν και διαχειρίζεται 3,51 τρισεκατομμύρια δολάρια. Η επιρροή της είναι τεράστια, αφού εδώ και χρόνια εργάζεται παρασκηνιακά ως σύμβουλος κυβερνήσεων από ολόκληρο τον κόσμο που...
αντιμετωπίζουν προβλήματα.
Μυστική αποστολή με κωδικό «Solar»
Η αξιολόγηση για το σύνολο των ελληνικών τραπεζών που ανέλαβε η εταιρεία ήταν από τα μεγαλύτερα συμβόλαιά της και η πρώτη δουλειά όπου τα στελέχη της πήγαιναν σε μια χώρα χωρίς να μιλάνε τη γλώσσα. Επιπλέον λόγω της ρευστής κατάστασης στην Αθήνα η προσπάθεια αυτή ήταν ιδιαιτέρως φορτισμένη πολιτικά με αποτέλεσμα η εταιρεία να στήσει ολόκληρη μυστική αποστολή.
Στόχος ήταν να μην κινήσουν υποψίες. Έτσι ενοίκιασαν γραφεία σε ένα παλιό κτίριο στην καρδιά της Αθήνας όπου τριγύρω βρίσκονται μεταξύ άλλων κλαμπ με στριπτίζ. Εκεί στέγασαν την αντιπροσωπεία των περίπου 40 εργαζομένων τους που ήρθαν από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα συν αρκετούς ντόπιους μεταφραστές και ειδικούς συμβούλους.
Στη συνέχεια επιστράτευσαν 18 ένοπλους φρουρούς οι οποίοι ανέλαβαν τη διακριτική μετακίνηση των στελεχών με βανάκια ή ακόμη και μοτοσυκλέτες ενώ απαγορεύτηκε στους εργαζομένους της να κρατούν ή να φορούν οτιδήποτε που θα πρόδιδε τον εργοδότη τους.
Αν κάποιος ήθελε να αναφερθεί στην εταιρεία, χρησιμοποιούσε τον κωδικό «Solar» («ηλιακός») ώστε όλοι οι υπόλοιποι στο ίδιο κτίριο που στεγάζονταν τα μέλη της στην Αθήνα να πιστεύουν ότι οι γείτονές τους απασχολούνται σε επιχείρηση που ειδικεύεται στην ηλιακή ενέργεια.
Οι τράπεζες στην προκρούστεια κλίνη
Η αποστολή της στην Ελλάδα επικεντρώνεται στα απαραίτητα κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι τράπεζες τους επόμενους μήνες προκειμένου να θωρακιστεί το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι η εταιρεία έχει βάλει στο μικροσκόπιο 10 εκατομμύρια δάνεια που έχουν χορηγήσει οι ελληνικές τράπεζες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των επισφαλειών.
Εάν τα απαραίτητα κεφάλαια προσδιοριστούν σε πιο χαμηλά επίπεδα από όσο πρέπει, οι τράπεζες μπορεί να μην συγκεντρώσουν τα απαραίτητα χρήματα για να αντιμετωπίσουν την κρίση. Από την άλλη αν ο πήχυς τεθεί πιο ψηλά από το κανονικό, οι τράπεζες θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν τους επενδυτές που θα τους δώσουν τα χρήματα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις τα χρήματα θα πρέπει να τα αναπληρώσει το κράτος δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο τη θέση του.
Η BlackRock έχει μεγάλη εμπειρία σε τέτοιες αξιολογήσεις καθώς το 2008 ανέλαβε να εκτιμήσει την αξία των στοιχείων του ενεργητικού που αγόραζε η Ουάσιγκτον από τις εγχώριες τράπεζες για να τις σώσει. Ακόμα, οι έρευνες της εταιρείας στην Ιρλανδία αποτέλεσαν τη βάση για την προσπάθεια που έκαναν οι τράπεζες της χώρας να συγκεντρώσουν 34 δισ. Δολάρια.
Ο «Εξορκιστής» και η ευχάριστη έκπληξη
Ο Κρεγκ Φίλιπς, ο επικεφαλής της BlackRock Solutions στην προσπάθεια αυτή της εταιρείας στην Ελλάδα, έχει κρεμάσει στο γραφείο του ένα πόστερ από την ταινία «Εξορκιστής». Πως το δικαιολογεί; «Η δουλειά μου είναι να βοηθάω κυβερνήσεις και εταιρείες να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους – όπως ο εξορκιστής», λέει αστειευόμενος στην ανταποκρίτρια των New York Times, Σούζαν Κρέιγκ.
Το θετικό μήνυμα είναι ότι τα στελέχη της εταιρείας εξεπλάγησαν ευχάριστα από την ποιότητα των δεδομένων που έδωσαν οι ελληνικές τράπεζες. Επιπλέον, τα περισσότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν είχαν δανείσει απερίσκεπτα όπως είχαν κάνει αμερικανικές τράπεζες.
«Ο δανεισμός σε καταναλωτές είναι σχετικά νέος στην Ελλάδα και (οι τράπεζες) ήταν πειθαρχημένες στην προσέγγισή τους. Αντίθετα με άλλες χώρες, ο Έλληνας καταναλωτής δεν είναι φορτωμένος με χρέη», αναφέρει ο Γκρεγκ Φίλιπς.
Από iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.