Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Reuters: Η Ευρωζώνη μελετά τρόπους αναβολής του πακέτου διάσωσης

ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
Αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν τρόπους να καθυστερήσει μέρος ή και το σύνολο του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν άτακτη χρεοκοπία στην χώρα, αναφέρει σε τηλεγράφημά του το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που...
αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει - προκειμένου (σσ: στη δεύτερη περίπτωση) να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», είπε στο Reuters αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το απόγευμα της Τετάρτης.

Tο νέο μοχλό πίεσης της ευρωζώνης είχαν αποκαλύψει νωρίτερα και οι Financial Times, δημοσίευμα των οποίων έκανε λόγο για ενδείξεις ότι η Γερμανία και σύμμαχοί της ίσως δεν είναι προετοιμασμένοι να δώσουν την έγκρισή τους στο Eurogroup της Τετάρτης.

Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται ειπών ότι υπάρχει μια λίστα «με τουλάχιστον μισή ντουζίνα πράγματα» τα οποία πρέπει να αποδεχθεί η Ελλάδα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνονται σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους η παρουσίαση λεπτομερειών για τις περικοπές ύψους 325 εκατομμυρίων ευρώ που έλειπαν για να καλυφθεί ο στόχος του ελλείμματος, διευκρινίσεις για το πώς σκοπεύει η ελληνική πλευρά να μειώσει το εργασιακό κόστος κατά 15% και διαβεβαιώσεις ότι οι πολιτικοί ηγέτες θα στηρίξουν τη συμφωνία – ιδίως μετά τη δήλωση Σαμαρά περί προσπάθειας επαναδιαπραγμάτευσης μετά τις εκλογές.

«Αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν πειστούν, τότε υπάρχει περίπτωση στροφής σε ένα σχέδιο Β», αναφέρει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι αυτό προβλέπει μία «αποδοχή υπό όρους» του νέου δανείου διάσωσης και επανεξέτασή του στο επόμενο Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα.
Τέλος η βρετανική οικονομική εφημερίδα σχολιάζει ότι η κοινωνική αντίδραση στην Ελλάδα περιορίζει τις ελπίδες για προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ως βαθύτερο πρόβλημα της χώρας περιγράφεται η «ανικανότητα ή απροθυμία της πολιτικής τάξης» να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατική αδράνεια, την αντίσταση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο και τη φοροδιαφυγή.

Τονίζεται δε ότι πολλοί Έλληνες οικονομολόγοι πιστεύουν ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής με ένα συνδυασμό επενδύσεων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Γράφοντας δε στην ίδια ο εφημερίδα, ο αναλυτής της Citigroup Γουίλεμ Μπάιτερ που πρόσφατα εκτίμησε ότι οι πιθανότητες μη συντεταγμένης πτώχευσης της Ελλάδας έχουν αυξηθεί στο 50%, σημειώνει ότι απαιτούνται ακόμα πολλά βήματα για την αποφυγή του κινδύνου.
Από το ΕΘΝΟΣ