Η ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο πρόγραμμα είναι «γκαστρωμένη»
Οριζόντιες διεργασίες σε όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά με επίκεντρο κατ' αρχάς τις αντιδράσεις βουλευτών και στελεχών του ΠαΣοΚ βρίσκονται σε εξέλιξη, εν αναμονή της ψηφοφορίας για το νέο οικονομικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ των...
πολιτικών αρχηγών.
Επειτα από την ιδιότυπη ως προς την εξέλιξή της σύσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης και την ψυχρολουσία του eurogroup της Πέμπτης, το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στη Βουλή.
Με δεδομένη την στάση που έχουν τηρήσει στελέχη και κομματικές ηγεσίες τις τελευταίες ημέρες, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και πως το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα αποτελέσει θρυαλίδα για την διαμόρφωση νέου πολιτικού σκηνικού.
Εν όψει της διαδικασίας που πιθανολογείται ότι θα διεξαχθεί την Κυριακή, χωρίς όμως να αποκλείεται και η μετάθεσή της για τις αρχές της εβδομάδας υπό τον φόβο μαζικών εκδηλώσεων διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο του Κοινοβουλίου, στις τάξεις του ΠαΣοΚ διαμορφώνονται ήδη τάσεις αλλά και πολλαπλά ερωτηματικά για τη στάση που θα επιλέξουν βουλευτές.
Υπάρχουν αυτοί που αντιδρούν ανοιχτά, εκείνοι που δεν θα είχαν πρόβλημα να «κρυφτούν» πίσω από μία απόφαση επιβολής κομματικής πειθαρχίας και εκείνοι που δεν έχουν ακόμη αποκαλύψει τις προθέσεις τους, αν και στην τελευταία κρίσιμη ψηφοφορία δήλωναν πως ψηφίζουν «για τελευταία φορά», όπως π.χ. η κυρία Βάσω Παπανδρέου.
Υπό αυτές τις συνθήκες, καταλυτική ενδέχεται να αποδειχθεί η παραίτηση του κ. Ι. Κουτσούκου, έπειτα από την συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Κουτσούκος, πρώην συνδικαλιστής, μίλησε για αδυναμία του να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα από τους αρχηγούς, ενώ έθεσε και ζήτημα συνταγματικότητας.
Από το πρωί της Παρασκευής δε, το ερώτημα που πλανάται στην Βουλή είναι πόσοι ακόμη από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ θα ακολουθήσουν τον κ. Π. Στασινό στο δρόμο της παραίτησης και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό - κατ' αρχάς στη διαδικασία των ψηφοφοριών.
Κατόπιν αυτών, η στάση που επέλεξαν τα δύο αυτά πρόσωπα είναι μία από τις κρίσιμες παραμέτρους, καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να συμπαρασύρουν και άλλους βουλευτές.
Μεταξύ κομματικής πειθαρχίας και άρνησης
Η στάση των βουλευτών της πλειοψηφίας αναμένεται να απεικονιστεί στη συνεδρίαση της ΚΟ που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της Παρασκευής. Εκεί θα τοποθετηθεί και ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος απέιχε από δημόσιες δηλώσεις παρά τα όσα διημείφθησαν εντός και εκτός Μεγάρου Μαξίμου τις προηγούμενες ημέρες.
Πολλοί από τους βουλευτές που υπερθεμάτιζαν στον σχηματισμό της κυβέρνησης Παπαδήμου, οι οποίοι ζητούν την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να έχουν πολιτικό άλλοθι για την ψήφιση του πακέτου. Σχετική τοποθέτηση έκανε για παράδειγμα τις προηγούμενες η κυρία Σοφία Γιαννακά.
Από την άλλη, υπάρχουν ήδη βουλευτές που έχουν τοποθετηθεί και είτε υπανίσσονται είτε δηλώνουν και ευθέως ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νέο πρόγραμμα, με ό,τι αυτό περιλαμβάνει, ειδικώς για τις μειώσεις μισθών και τις αλλαγές στα εργασιακά. Μεταξύ αυτών, ο κ. Δ. Καρύδης, ο κ. Χρ. Πρωτόπαπας αλλά και ο κ. Χ. Καστανίδης, ο οποίος μιλώντας στον Flash την Πέμπτη, έθεσε το ζήτημα σε πολιτική βάση, μιλώντας για την νομιμοποίηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα, τα οποία μάλιστα υπερβαίνουν τον συνταγματικό βίο της.
Το «φόρουμ» της Λούκας
Αντίστοιχη προσέγγιση, τόσο ως προς τη διαδικασία, όσο και ως προς την ουσία του προγράμματος διατυπώνει προς συνομιλητές της και η κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία μάλιστα από την Παρασκευή το απόγευμα διοργανώνει διημερίδα, στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Ερευνών & Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), με θέμα «Ελλάδα 2012 - 2020, Προοδευτική Επανεκκίνηση από την Κρίση στη Λύση».
Η κυρία Κατσέλη παραπέμπει στην εκδήλωση για την πολιτική της τοποθέτησης στην συγκυρία, ενώ εκτιμάται ότι από τη στάση της στην ψηφορφορία και τα όσα πει στην εκδήλωση θα διαφανούν και οι αποφάσεις της για τις πολιτικές της πρωτοβουλίες στο μέλλον.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου