Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Νέο «τσεκούρι» από το ΔΝΤ σε μισθούς, συντάξεις και Δημόσιο

Νέο τριπλό χτύπημα επιφυλάσσει το ΔΝΤ, με νέες αιματηρές περικοπές ακόμα και στους κατώτατους μισθούς, με αυξήσεις φόρων ακόμα και στα βασικά είδη διατροφής αλλά και με νέες περικοπές στο Κοινωνικό Κράτος, αποκαλύπτοντας τελικά το πραγματικό του πρόσωπο, που με επιμέλεια επιχειρούσε να κρύψει έως τώρα πίσω από τις στρογγυλεμένες επίσημες προτάσεις του στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, που μπαίνουν πλέον στη τελική τους ευθεία, καθώς έως τη Κυριακή το αργότερο, θα πρέπει...
να είναι έτοιμο το Προμνημόνιο.

Αν και το πιο χοντρό παιχνίδι γίνεται στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, όπου ειδικά το ΔΝΤ πιέζει στη κατεύθυνση της πλήρους απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς τις πιέσεις που ασκούνται στο πεδίο της φορολογίας εν όψει του νέου Φορολογικού. Βάζοντας στη πρέσα ακόμα και τα χαμηλότερα εισοδήματα, ο Πολ Τόμσεν με χτεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ζητά τη μείωση του κατώτατου μισθού, την ώρα που οι προτάσεις του Ταμείου για το Φορολογικό προβλέπουν αύξηση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, φάρμακα έως και 9 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς σε πρώτη φάση ζητά τη κατάργηση του συντελεστή 6,5% στον οποίο υπάγονται φάρμακα και οι υπηρεσίες τουρισμού και σε δεύτερη φάση την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21% με διατήρηση συντελεστή 9% ή 11% μόνο για το Τουρισμό, ενώ σε κάθε περίπτωση ζητά τη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά!

Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ότι τα χαμηλά εισοδήματα θα υποστούν τέτοια αφαίμαξη που είναι προφανές ότι χιλιάδες νοικοκυριά θα προστεθούν στους καταλόγους των νεόπτωχων, που ήδη πληθαίνουν ανησυχητικά.

Η επιδρομή του ΔΝΤ δεν περιορίζεται βέβαια εκεί. Επεκτείνεται και σε 13ο- 14ο μισθό, την ώρα που στο στόχαστρο του μπαίνει ακόμα και το ήδη «κουτσουρεμένο» αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ με τη πρόταση του για λιγότερα κλιμάκια στη φορολογική κλίμακα επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, καθώς είναι προφανές ότι όσο λιγότερο προοδευτική είναι η κλίμακα τόσο μεγαλύτερες επιβαρύνσεις κρύβει. Το... κερασάκι στη τούρτα δεν είναι άλλο από τη πρόταση για κατάργηση ακόμα και της μείωσης φόρου 10% από τόκους στεγαστικού δανείου, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαία νοικοκυριά, που ούτως ή άλλως δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων.

Η επιδρομή της Τρόικα ολοκληρώνεται- μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον- με τα πρόσθετα μέτρα για το 2012 που θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και συμπεριλαμβάνουν δραστικό "ψαλίδι" στις δαπάνες φαρμάκων και στις δαπάνες για τη δημόσια Υγεία, "λουκέτα" στο Δημόσιο και απολύσεις με συνταγή ΔΝΤ, "ψαλίδι" στις αποδοχές ένστολων, δικαστικών, πανεπιστημιακών, γιατρών του ΕΣΥ, διπλωματών.
Από iefimerida

Τόμσεν: «Μειώστε κατώτατους μισθούς και Δημόσιο»
Την ανάγκη για μείωση μισθών και απολύσεις ώστε να καταστεί η ελληνική οικονομία περισσότερο ανταγωνιστική επεσήμανε ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν ο οποίος μίλησε για «δραματικά υψηλότερους μισθούς» στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες.

Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο κ. Τόμσεν υπογραμμίζει την ανάγκη να συνδεθούν οι μισθοί με την παραγωγικότητα και επικαλέστηκε το παράδειγμα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου ο κατώτατος μισθός είναι πολύ χαμηλότερος.

«Ο κατώτατος μισθός είναι δραματικά υψηλότερος σε σχέση με άλλες χώρες σαν την Ελλάδα και βρίσκεται πολύ κοντά στα επίπεδα των ανεπτυγμένων χωρών. Είναι, δηλαδή, πολύ πάνω από αυτόν που δικαιολογεί η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Στην Πορτογαλία, ο κατώτατος μισθός είναι 35% χαμηλότερος από ό,τι στην Ελλάδα. Στην Ισπανία είναι 20% χαμηλότερος. Και η Ισπανία έχει τεράστια ανεργία. Η ανεργία στους νέους, που φθάνει στην Ελλάδα το 40%, αποτελεί κάτι σκανδαλώδες».

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, αναγνωρίζει ότι «η ύφεση, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας είναι αναπόφευκτες για μια χώρα που καλείται να αντιμετωπίσει το διπλό πρόβλημα των υπερβαλλόντων ελλειμμάτων και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας».

Επιπλέον, προοιωνίζοντας ίσως μια αλλαγή στάσης στο θέμα του 13ου και του 14ου μισθού, ο κ. Τόμσεν είπε πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση επισημαίνοντας πως οποιαδήποτε απόφαση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψιν τις επιπτώσεις που θα έχει στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Θα χρειαστούν αναγκαστικές απολύσεις»

Ο κ. Τόμσεν τονίζει πως ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του Δημοσίου και η κατάργηση θέσεων και οργανισμών θα φέρει αναπόφευκτα απολύσεις  ωστόσο σημειώνει ότι η μεγάλη μείωση του αριθμού των απασχολούμενων στο Δημόσιο θα προέλθει από τις συνταξιοδοτήσεις.

Σε σχέση με τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μείωση των φορολογικών συντελεστών, ο κ. Τόμσεν σχολίασε σκωπτικά πως είναι λάθος να βάζει κανείς «την άμαξα πριν από το άλογο», υποστηρίζοντας ότι η μείωση των συντελεστών θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. «Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτό δεν ισχύει. Πρέπει πρώτα να ληφθούν μέτρα που θα βελτιώνουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό».

Αναφορικά με το καυτό θέμα των τραπεζών και την ενίσχυσή τους, ο κ. Τόμσεν επεσήμανε την ανάγκη να μην κρατικοποιηθούν καθώς όπως σημειώνει, σε αυτόν τον τομέα έχει αποτύχει στο παρελθόν, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες.

Παραδέχθηκε λάθη αλλά «κάρφωσε» την ΕΕ
Ωστόσο, ο επικεφαλής της Τρόικας, παραδέχθηκε πως έγιναν πολλά λάθη στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας καθώς δόθηκε έμφαση στη φορολογία και όχι στον εξορθολογισμό της διοίκησης μέσω περικοπής δαπανών. Παράλληλα ο κ. Τόμσεν «πέταξε διακριτικά το μπαλάκι» στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως  το ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις ενός υπερβολικού ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλισθεί η ανεκτικότητα της κοινωνίας και η πολιτική υποστήριξη. Μάλιστα σε μια ασυνήθιστη αυτοκριτική ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε πως «οι διάφοροι αξιωματούχοι –και εγώ– θα πρέπει ίσως να είναι πιο ευαίσθητοι στο να διασφαλιστεί ότι στέλνουμε ένα μήνυμα ισορροπίας, όταν λέμε πως το πρόγραμμα βρίσκεται εκτός τροχιάς».

«Δεν υπάρχει ελληνικό DNA στην φοροδιαφυγή»

Τέλος, ο κ. Τόμσεν ήταν ιδιαίτερα καυστικός σε σχέση που δαιμονοποιούν την Ελλάδα και ανέφερε ότι «οι υπαινιγμοί πως η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να προσαρμοστεί γιατί η κακοδιαχείριση, η φοροδιαφυγή, η διαφθορά κ.ά. είναι στο ελληνικό DNA είναι απαράδεκτοι και συνιστούν προσβολή προς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν ήδη θυσιάσει πολλά».
Από iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.