Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

«Αρμαγεδδών» σε ΔΕΚΟ και τράπεζες φέρνει το νέο Μνημόνιο

Δραματικές αλλαγές έρχονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες με το νέο… μαχαίρι στις συντάξεις κύριας ασφάλισης σε ΔΕΗ, ΟΤΕ αλλά και στον χρηματοπιστωτικό τομέα να φτάνει το 15% να πυροδοτεί ήδη τις πρώτες έντονες αντιδράσεις.

Παράλληλα η επιβεβαίωση των πληροφοριών, πως με το νέο Μνημόνιο αίρεται η μονιμότητα στους οργανισμούς του Δημόσιου τομέα με πρόβλεψη για απολύσεις έως 150.000 έως το 2015 ανεβάζει στα κάγκελά όσους παρέμεναν...
σχετικά ψυχραιμότεροι μέχρι χθες το βράδυ. Τα μηνύματα που έρχονται από τις ΔΕΚΟ, τις τράπεζες, τους επαγγελματικούς συλλόγους προοιωνίζονται επιδείνωση του κλίματος.

Είναι ενδεικτικό, πως νωρίτερα συνδικαλιστές της ΔΕΗ κατέβαιναν στο κέντρο της Αθήνας, αλλού διαμαρτύρονταν ένστολοι, ΕΒΕΑ και ΕΣΕΕ εξέδιδαν σκληρές ανακοινώσεις η δε ΓΣΕΕ προχωρούσε στην κήρυξη 48ωρης γενικής  απεργίας. Το κλίμα είναι εκρηκτικό μας έλεγαν νωρίτερα εργαζόμενοι σε μεγάλη κρατική τράπεζα, ενώ ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων προοιωνίζεται κινητοποιήσεις και σε ιδιωτικούς ομίλους.

Ο Κων. Μίχαλος (ΕΒΕΑ ) αναφερόταν σε μέτρα που προκαλούν σοκ & δέος στην ελληνική κοινωνία, ο μετριοπαθής Βας. Κορκίδης ΕΣΕΕ) χαρακτήριζε ντροπή τα μέτρα που θα εξολοθρεύσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον μέσο έλληνα επαγγελματία.        

Αυτά για αρχή καθώς στο στόχαστρο της Τρόικας βρίσκονται και οι 10.000 συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι σταδιακά θα οδηγηθούν στην  ανεργία. Και μάλιστα τη στιγμή, που σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία εκτινάχθηκε στο 20,9% τον Νοέμβριο του 2011 από 18,2% τον Οκτώβριο. 1.029.587 συνολικά οι άνεργοι πέρυσι τον Νοέμβριο, ιλιγγιώδεις αριθμός που μέσα σε δύο μήνες υπολογίζεται πως έχει ξεπεράσει και το 1,1 εκατομμύριο με τις στρατιές να πυκνώνουν με δραματικό ρυθμό. 
   
Σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, η πώληση των οποίων επισπεύδεται υπό την αφόρητη πίεση των δανειστών, επικρατεί σύγχυση και αβεβαιότητα, ενώ εργαζόμενοι καταφέρονται εναντίον των διοικήσεων και παχυλά αμειβόμενων μελών διοικητικών συμβουλίων και άλλων ειδικών κατηγοριών. 
  
Θυμίζουμε, πως σύμφωνα με στοιχεία που είχε αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή (στις 20 Ιανουαρίου) στα Ελληνικά Πετρέλαια οι αμοιβές μελών Δ.Σ ανήλθαν σε 414.235 ευρώ. Ποσό, που για τη ΔΕΗ ανήλθε σε 419.814 ευρώ, στον ΟΛΠ σε 272.865 ευρώ, ενώ έφταναν τις 659.844 ευρώ στον ΟΠΑΠ, στην ΑΤΕ τις 729.320, το 1.325.841 στο ΤΤ, τις 430.551 ευρώ στον ΟΤΕ . Υψηλά ποσά κάλυπταν ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΠΑ, ΕΛΤΑ.    
  
Η απόφαση της Τρόικας να περικόψει άλλα 3,2 δις. ευρώ βάζει ψαλίδα στο σύνολο των επιδομάτων που χορηγούνται στον δημόσιο τομέα καθώς πέραν των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού, Εργατικής Κατοικίας θα καταργηθούν όλα τα προνοιακά και συμπληρωματικά του βασικού μισθού. Στέλεχος της ΓΣΕΕ εκτιμούσε, πως το σύνολο αυτών που προβλέπεται να περικοπούν άμεσα και έμμεσα αντιστοιχεί σε μείωση περίπου 20% στο μηναίο εισόδημα (που έχει επιβαρυνθεί ήδη 15% μέχρι τώρα). 

Αυτό όμως που τρομάζει εξίσου είναι η προοπτική κατάργησης της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία. Στη διαιτησία μπαίνουν ΜΟΝΟ οι βασικοί μισθοί. ΚΑΙ Λαμβάνονται υπόψη η οικονομική κατάσταση της εταιρίας, που πρακτικά σημαίνει πως μία ζημιογόνος επιχείρηση θα μπορεί να επικαλεσθεί ειδικούς λόγους για να προσαρμόσει προς το χειρότερο την ετήσια σύμβαση. 

Εφιαλτική όμως φαντάζει για χιλιάδες εργαζόμενους η προοπτική προσαρμογής του ίδιου του μισθού 

-Μείωσή του κατά 22% σε όλα τα επίπεδα.

-Πάγωμα του κατώτατου στα επίπεδα που θα διαμορφωθούν μετά τη μείωση έως το πέρας της προγραμματικής περιόδου.

-Επιπρόσθετη μείωση κατά 10% για τους νέους (έως 25 ετών).

-Έως τέλη Ιουλίου 2012, σαφές χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΣΕ με σκοπό την ευθυγράμμιση αυτής με τις ανταγωνιστικές χώρες.   
  
Στον τραπεζικό κλάδο (όπου εδώ και καιρό επικρατεί διαφορετικό πλαίσιο από ίδρυμα σε ίδρυμα) η αναπόφευκτη περαιτέρω επιβάρυνση λόγω των συνεπειών του PSI Plus πιθανότατα θα επηρεάσει άμεσα τους εργαζόμενους. Τραπεζικός παράγοντας εξηγούσε στο n/p πως από τη στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες υπολογίζεται (από την HSBC) πως θα χρειαστούν περί τα 25 δις. ευρώ λόγω του κουρέματος της αξίας των ομολόγων εύκολα καταλαβαίνει κάποιος τη συνέχεια. Ενδεικτικές θεωρούνται οι τελευταίες εξελίξεις στην Emporiki Bank καθώς σύλλογος εργαζομένων και διοίκηση ήρθαν νωρίτερα σε ρήξη με το σωματείο να κηρύσσει 48ωρη απεργία στην υπό γαλλικό έλεγχο τράπεζα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων με την κατάργηση των επιδομάτων το εισόδημα μειώνεται κατά 17% ή και λίγο περισσότερο. 

Η περίπτωση της Emporiki Bank είναι ενδεικτική των όσων θα εφαρμοσθούν στο μεγαλύτερο- αν όχι στο σύνολο- του κλάδου. Δραστική περικοπή επιδομάτων που πρακτικά θα σημαίνει συνολική  πραγματική μείωση ενδεχομένως και πάνω από το 20% στο μηνιάτικο του εργαζόμενου.

Aρίστος Οικονομίδης από newpost