Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Προσύμφωνο με τη βούλα των αρχηγών

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του PSI και τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία άναψαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. Συμφώνησαν κατ' αρχήν στο προσύμφωνο με την τρόικα και σήμερα, σε νέα σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, βάζουν τις τελικές υπογραφές.
Με την «υπογραφή» τους στο «προσύμφωνο», οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί άναψαν το «πράσινο φως» κατά τη χθεσινή μαραθώνια σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, για τις τελικές κινήσεις που απαιτούνται για το «ξεκλείδωμα» του PSI αλλά και τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία.

Στην κρίσιμη σύσκεψη, που διήρκεσε περίπου πέντε ώρες (ολοκληρώθηκε στις 8.30 το βράδυ), ο πρωθυπουργός ανέλυσε πλήρως...
στους κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη την «εικόνα» των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας, τις οποίες και συνέχισε αργά το βράδυ - με στόχο μέχρι σήμερα το μεσημέρι και σίγουρα πριν από τη νέα συνάντηση με τους αρχηγούς να έχει εξασφαλίσει την «υπογραφή» τους και για τις «καυτές» λεπτομέρειες».

Είναι πασιφανές ότι μόνο και λόγω της διάρκειας της χθεσινής σύσκεψης, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί προσήλθαν αποφασισμένοι να συμφωνήσουν σε κοινή λύση, παρότι διατηρούσαν τις «κόκκινες γραμμές», τουλάχιστον στις «διαρροές» συνεργατών τους.
Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο twitter μετά το τέλος των συνομιλιών
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες πάντως, βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων, όπως η διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού είχαν κλείσει (θετικά υπέρ των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα) αρκετές ώρες πριν, καθώς οι επικεφαλής της τρόικας ζητούσαν «ανατροπές» στο σύνολο του «πακέτου», ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για τυχόν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό - και είχαν υποδείξει τις διόδους.

Πληροφορίες από τα επιτελεία και των τριών κομμάτων υποστηρίζουν ότι οι αρχηγοί τους επέμειναν αρχικά στις «κόκκινες γραμμές» κι ότι ζήτησαν να υπάρξει νέα συζήτηση με τους επικεφαλής της τρόικας για να εξεταστούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις μέχρι την κρισιμότατη συνεδρίαση του Eurogroup την Τετάρτη.

Οι θέσεις
Ο Γ. Παπανδρέου είχε ήδη αποστείλει γράμμα στον κ. Παπαδήμο, ενώ ήταν σε «ανοιχτή γραμμή» με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος ενημέρωνε διαρκώς και τους δύο άλλους αρχηγούς. Η πρόταση για παράδειγμα της τρόικας για απολύσεις «εδώ και τώρα» στο Δημόσιο, όπως και το σύνολο των νέων άγριων μέτρων πέρασαν από το «κόσκινο» των κομματικών επιτελείων, καθώς προσδοκούσαν ότι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης θα ήταν τέτοιο που θα «περνούσε», έστω και με ενστάσεις, από τους βουλευτές στις ψηφοφορίες που ακολουθούν στη Βουλή.

Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αντίθεσή του για την κατάργηση των «δώρων» (κάτι που έκαναν και οι άλλοι αρχηγοί), όπως και για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, που όμως σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ενταχθεί στο στάδιο της αναβολής.
Ο κ. Καρατζαφέρης «θύμισε» ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει προ πολλού εξαντληθεί και επανέφερε την πρότασή του για προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο.

Μάλιστα, ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε -κατά πληροφορίες- ανασχηματισμό, για να του απαντήσει ο κ. Παπαδήμος ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται στο μέσο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης.

Οι συγκλiσεις
Εκ των τριών πολιτικών αρχηγών οι κ. Σαμαράς και Καρατζαφέρης αποχώρησαν από τη σύσκεψη, δηλώνοντας στην ουσία ότι η μάχη συνεχίζεται, ενώ λίγα λεπτά μετά εκδόθηκε ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου που προεξοφλούσε τη συμφωνία σε βασικά θέματα που μεταξύ άλλων αφορούν:
  • Στη λήψη μέτρων εντός του 2012 για τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών κατά 1,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή κατά 3 δισ. ευρώ και όχι 4 όπως αρχικά συζητούνταν.
  • Στην εξασφάλιση της βιωσιμότητας των επικουρικών συνταξιοδοτικών ταμείων (που σημαίνει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, σε ποσοστό που άφησαν ανοιχτό)
  • Στην αντιμετώπιση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας με τη λήψη μέτρων που περιλαμβάνουν ρυθμίσεις σε διάφορους τομείς, όπως η μείωση του μισθολογικού και μη κόστους, με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της οικονομικής δραστηριότητας.
  • Στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
«Οχι» για τα δώρα, διαλλακτικός για μείωση κατώτατου μισθού
Με την «κόκκινη γραμμή» να έχει μετατοπιστεί στη διάσωση του 13ου και του 14ου μισθού, προσήλθε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργησή τους, κάτι που επανέλαβε και χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξήγησε ότι εάν υιοθετείτο ένα τέτοιο μέτρο, θα σήμαινε αυτόματα ένταση της ύφεσης στη χώρα.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, στενοί συνεργάτες του άφηναν σαφώς να εννοηθεί ότι τελικά διασώθηκαν και οι δύο αυτοί μισθοί. «Ο κ. Σαμαράς πάλεψε και πέτυχε τη διάσωση του 13ου και του 14ου», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε θέμα αναβολής επ' αόριστον της αύξησης στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ενώ επέμεινε στην άρνησή του για οριζόντιες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Σε ό,τι αφορά τη μείωση του κατώτατου μισθού, εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός και η συζήτηση εστιάστηκε στα ποσοστά που ζητεί η τρόικα.

Απέφυγε τη ρήξη
Από την όλη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν εμφανές ότι δεν ήθελε να προκαλέσει τη ρήξη, αλλά αντίθετα να βοηθήσει έτσι ώστε να βρεθούν λύσεις και να προχωρήσουν η δανειακή σύμβαση και η ολοκλήρωση του PSI.
Η δήλωσή του, μετά την πεντάωρη σύσκεψη, άλλωστε, ήταν προς θετική κατεύθυνση. «Για πρώτη φορά» -τόνισε- «γίνεται διαπραγμάτευση. Μας ζητούν περισσότερη ύφεση, που η χώρα δεν αντέχει. Παλεύω, και παλεύω με κάθε τρόπο για να το αποτρέψω».

Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Επανέφερε την πρόταση για προσφυγή στην Ευρωβουλή
Σταθερός στην άρνησή του στο ενδεχόμενο κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα εμφανίστηκε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επεσήμανε ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει προ πολλού εξαντληθεί, ενώ περαιτέρω περικοπές σε μισθούς θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνία. Ακόμη επανέφερε την πρότασή του για προσφυγή στο Ευρωκοινοβούλιο, λέγοντας ότι τα μέτρα που ζητεί η τρόικα από τη χώρα μας οδηγούν σε εξαθλίωση ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού. Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που εξέπεμψε, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, χθες το βράδυ. «Δεν θα συμβάλω στην έκρηξη της επανάστασης από εξαθλίωση, που εν συνεχεία θα κατακάψει όλη την Ευρώπη» τόνισε.

Η πρόταση
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, πάντως, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, θέμα ανασχηματισμού. Σημείωσε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να αποσύρει τα στελέχη του ΛΑΟΣ και να προτείνει στη θέση τους τεχνοκράτες. Διευκρίνισε μάλιστα ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση μέσα στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, έσπευσε να «κόψει» τη συζήτηση, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στο μέσον μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης και «δεν είναι ώρα για ανασχηματισμό».

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ - Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ από το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.