Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Αλέξανδρος Ζαχαρής, το «γκανιάν» του Ιπποδρόμου που έπαιξε και... έχασε 84 εκατ. ευρώ

Η πρώτη ίσως σύλληψη διευθύνοντα συμβούλου Δημόσιου Οργανισμού για χρέη προς το Δημόσιο, και μάλιστα υπέρογκα, είναι γεγονός από το μεσημέρι της Τετάρτης. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), Αλέξανδρο Ζαχαρή.

Και μπορεί οι αστυνομικοί της Οικονομικής Αστυνομίας να έτριβαν τα μάτια τους όταν υπολόγισαν το ακριβές ποσό του χρέους...
του Οργανισμού που διευθύνει ο κ. Ζαχαρής, που ανέρχεται στα 84 εκατ. ευρώ ( εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά σε μη απόδοση ΦΠΑ από τον ΟΔΙΕ), ωστόσο αρκετοί ήταν εκείνοι που δεν έπεσαν από τα σύννεφα…

Ο συλληφθείς κ. Ζαχαρής έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν πολλάκις από συναδέλφους του για… αντιδεοντολογικές πρακτικές στον ΟΔΙΕ. Συγκεκριμένα, ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Σεφτελής, είχε κατηγορήσει σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» τον κ. Ζαχάρη για οικονομικές σπατάλες, για δημιουργία «κλίκας» στο διοικητικό συμβούλιο που στήριζε τις όποιες αποφάσεις του, για υψηλές γνωριμίες με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και για ύποπτες προσλήψεις.

Στην πραγματικότητα το παρασκήνιο στον ΟΔΙΕ είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο θα φανταζόταν και ο κ. Σεφτελής.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι από την αρχή, όταν ο κ. Ζαχαρής θέλησε να προσληφθεί στον Οργανισμό. Γνωρίζοντας ότι σπάνια «στέριωναν» οι επικεφαλείς του ΟΔΙΕ, καθώς είθισται να τοποθετούνται νέοι σύμβουλοι με κάθε αλλαγή κυβέρνησης έστειλε το βιογραφικό του στο OpenGov όταν άνοιξε ο διαγωνισμός για τη νέα θέση του διευθύνοντα συμβούλου το 2009. Επιλέχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες ωστόσο η γνωριμία του με την διευθύντρια του γραφείου του υπουργείο Πολιτισμού (ο ΟΔΙΕ εξάλλου υπάγεται στο εν λόγω υπουργείο) κυρία Κατερίνα Χατζοπούλου θα εκληφθεί αρχικώς ως απλή σύμπτωση.

Στη συνέχεια όμως, σύμφωνα και με καταγγελίες συναδέλφων του, η γνωριμία του με την κυρία Χατζοπούλου εκτυλίχθηκε σε στενή φιλία εκτός από συνεργασία λόγω της αρμοδιότητάς του. Όπως υποστήριξε ο κ. Σεφτελής η αξιολόγηση του συλληφθέντα πλέον δεν έγινε με διαφανή τρόπο μέσω του OpenGov, αλλά τις διαδικασίες «έσπρωξε» ο κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης επικεφαλής της Egon Zehnder (εταιρεία που ειδικεύεται στην επιλογή στελεχών) και πρώην συνεργάτης του υπουργού Πολιτισμού, Παύλου Γερουλάνου καθώς και η κυρία Χατζοπούλου, επίσης συνεργάτιδα του κ. Γερουλάνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, η κυρία Χατζοπούλου (χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο) είχε «αξιολογήσει» και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΟΔΙΕ, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να είναι φιλικά προσκείμενα στην ίδια και στον κ. Ζαχαρή. Προηγούμενες καταγγελίες, ακόμη, μελών του Δ.Σ. έκαναν λόγο για πιέσεις έξωθεν στα μέλη ώστε να ψηφίζονται συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η δε εποπτεία (ή επιρροή) του συνδετικού κρίκου ΟΔΙΕ- Γερουλάνου, της κυρίας Χατζοπούλου, στις αποφάσεις του Δ.Σ. ήταν τέτοια που της επέτρεπαν ακόμη και να παρίσταται στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου (τρείς καταγράφει ο κ. Σεφτελής). Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρήθηκε και ο διορισμός συμβούλων-φίλων της κυρίας Χατζοπούλου στον Οργανισμό.

Και ενώ οι «παρεμβάσεις» στον ΟΔΙΕ καλά κρατούν, ο κ. Ζαχαρής από την αρχή της θητείας του αρχίζει να υποκύπτει σε διάφορα «αμαρτήματα»…

Ο κ. Ζαχαρής φαίνεται ότι κατά διαστήματα είχε αναλάβει διαφόρων ειδών… πρωτοβουλίες αφού δεν είχε τίποτα να φοβηθεί λόγω των υψηλών του διασυνδέσεων. Όπως φημολογείται είχε «προσλάβει» διαφόρων εθνικοτήτων υπαλλήλους στον Οργανισμό, οι οποίοι με την σειρά τους παραχωρούσαν καταλύματα σε ομοεθνείς τους και εισέπρατταν ενοίκιο. 

Την ίδια ώρα ερωτήματα εγείρουν οι καταγγελίες ότι επί δυο ολόκληρα χρόνια δεν έχει καταβάλει στα ταμεία του ΟΑΚΑ το προβλεπόμενο αντίτιμο για το αντιντόπινγκ κοντρόλ το οποίο διενεργείται συχνά στα άλογα του Ιπποδρόμου, ενώ λέγεται ότι συχνάζει σε γνωστή λέσχη της οδού Κηφισίας με κάποιους αναβάτες γεγονός εξόχως αντιδεοντολογικό. Στις 24/01/2012 ο ΟΔΙΕ μετά από εισήγηση του κ. Ζαχαρή αποφάσισε να εγκρίνει κονδύλι 120.000 ευρώ για την μεταφορά αλόγων από το εξωτερικό στον Ιππόδρομο, όταν τα οικονομικά του Οργανισμού κατέρρεαν.
Αληθείς ή ψευδείς οι κατηγορίες στο σύνολο τους για τον «πολυπράγμονα»  κ. Ζαχαρή εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ο Οργανισμός στον οποίο είναι επικεφαλής χρωστάει 84 εκατ. ευρώ στον εργοδότη του, δηλαδή στο ίδιο το Δημόσιο.

Ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την ενδεχόμενη άγνοια ή την πιθανή γνώση του κ. Γερουλάνου για τα χρέη. Διότι θα θεωρούσαμε ιδιαίτερα δύσκολο ο αεικίνητος υπουργός να μην γνωρίζει τι συμβαίνει κυριολεκτικά κάτω από τη μύτη του.

Πόσο μάλλον όταν ο Ιππόδρομος βρίσκεται από πέρυσι στη λίστα με τους οργανισμούς υπό αποκρατικοποίηση! Ο ΟΔΙΕ δια του λόγου το αληθές όχι μόνο χρωστάει στο Δημόσιο, αλλά ως ελλειμματική επιχείρηση χρήζει άμεσης αποκρατικοποίησης, σύμφωνα με τον κ. Γερουλάνο.

Και ενώ ο ζημιογόνος αυτός Οργανισμός αποτελούσε και αποτελεί «αγκάθι» στις προσπάθειες της κυβέρνησης για εύρεση πόρων, ο κ. Ζαχαρής –τραγική ειρωνεία- στα τέλη του 2011 διαβεβαίωνε δημοσίως το αρμόδιο υπουργείο ότι ο ΟΔΙΕ χάρη στον ίδιο έχει μπει σε τροχιά εξυγίανσης. «Αυξάνονται τα έσοδα με την εισαγωγή στοιχημάτων από τις γαλλικές ιπποδρομίες και ο οργανισμός έχει αρχίσει να πληρώνει τις υποχρεώσεις του» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ο ΟΔΙΕ κατατάσσεται στην τρίτη θέση με βάση τον υψηλότερο μέσο μισθό ανά εργαζόμενο (47.608 ευρώ) ανάμεσα στις 11 πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ, ενώ ανεπηρέαστος παρέμεινε ο παχυλός μισθός του κ. Ζαχάρη, ο οποίος ζούσε μια πολυτελή ζωή στα Βόρεια Προάστια. Όπως και να έχει, μάλλον παρηγοριά στον «άρρωστο» έδωσε η χτεσινή σύλληψη του κ. Ζαχαρή καθώς από ό,τι φαίνεται δεν χάνουν μόνον όσοι παίζουν στον Ιππόδρομο αλλά και όσοι «παίζουν» με τον Ιππόδρομο…

Αναστασία Γαλάνη από newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.