Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Εβλεπαν ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009!

ΤΑ ΑΠΟΡΡΗΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
«ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με το Wikileaks, αποκλειστικά για την Ελλάδα δημοσιεύουν τις απόρρητες πληροφορίες που περιλαμβάνει η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor, της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που έχει χαρακτηριστεί «σκιώδης CIA»

Ερωτήματα εγείρει η «διαίσθηση» της αμερικανικής ιδιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor να παρακολουθεί τις κινήσεις της Ελλάδας σε σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον Ιούνιο του 2009, δέκα...
ολόκληρους μήνες πριν από την απόφαση για την προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας και σχεδόν μισό χρόνο πριν από τις διερευνητικές επαφές Παπανδρέου - Στρος-Καν.

Από τον ερευνητικό συνεταιρισμό που διοργάνωσε το Wikileaks με τουλάχιστον 25 μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως - ανάμεσά τους και «ΤΑ ΝΕΑ» - αποκαλύπτεται ότι η Stratfor διαθέτει πληθώρα πληροφοριοδοτών σε νευραλγικές θέσεις στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες, την Τουρκία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Κίνα και σε πολλές ακόμα χώρες. Δύο τέτοιες πηγές της «σκιώδους CIA», όπως έχει χαρακτηριστεί η συγκεκριμένη εταιρεία, έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα. Μάλιστα, τους έχουν δώσει και κωδικούς (GR001 και GR101) για να μην αναφέρονται ονόματα.

Το σύστημα της «σκιώδους CIA» λειτουργεί ως εξής: οι πληροφοριοδότες παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες στους συλλέκτες-χειριστές δεδομένων της εταιρείας, οι οποίοι με τη σειρά τους τις αξιολογούν και τις αποθηκεύουν σε έναν ψηφιακό χώρο, όπου έχουν πρόσβαση οι αναλυτές που κάνουν την περαιτέρω επεξεργασία. Κάποιες από αυτές τις πληροφορίες, οι «ανώδυνες», περιλαμβάνονται στις εκθέσεις και τα δημοσιεύματα της Stratfor για τους συνδρομητές της εταιρείας. Οι πλέον ευαίσθητες όμως δεν έβλεπαν το φως της δημοσιότητας - ούτε καν έμπαιναν στον ειδικό ψηφιακό χώρο: διανέμονταν μόνο στους αποδέκτες της λίστας ασφαλείας, που απαρτιζόταν από 10-15 υψηλόβαθμα στελέχη. Μάλιστα, όταν κάποιο στέλεχος ταξίδευε στο εξωτερικό, το όνομά του έβγαινε από τη λίστα για να μην υπάρχει περίπτωση να υποκλαπεί το e-mail κατά τη διαδρομή του εκτός συνόρων των ΗΠΑ.

Οπως προκύπτει από την ηλεκτρονική αλληλογραφία που απέκτησε το Wikileaks, στις 19 Ιουνίου 2009 υπάλληλος της Stratfor υπεύθυνος για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, της Βαλτικής και των Βαλκανίων απέστειλε σε συναδέλφους του που ασχολούνται με την ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας μήνυμα με τίτλο «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη - Βαθμίδα 3». Σε αυτό υπήρχε επισυναπτόμενο αρχείο κειμένου, όπου αναφέρονταν λεπτομέρειες για τα θέματα στα οποία πρέπει να δώσουν βαρύτητα. Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, ανάμεσα σε άλλες οδηγίες παρακολούθησης, επισημαινόταν ότι «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους».

Σε άλλο μήνυμα στις αρχές Νοεμβρίου 2011 αποκαλύπτονται οι στενές επαφές της Stratfor με το ΔΝΤ: σε αυτό αναφέρεται ότι υπάλληλος του Ταμείου ενημέρωσε την εταιρεία πληροφοριών πως τα διαθέσιμα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας στερεύουν ενάμιση μήνα μετά, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο του 2009 που απεστάλησαν οι «οδηγίες παρακολούθησης» δεν ήταν γνωστή η πρόβλεψη Μπαρόζο για τα υψηλά επίπεδα του ελληνικού ελλείμματος, καθώς το σχετικό έγγραφο συντάχθηκε τον επόμενο μήνα. Ούτε ότι το ταμειακό έλλειμμα κινείται στο 10%, όπως αποκαλύφθηκε στα τέλη του καλοκαιριού.

ΤΑ ΑΚΡΑ. Επιπλέον, στο μήνυμα των οδηγιών ο υπάλληλος ζήτησε για την Ελλάδα την παρακολούθηση θεμάτων που έχουν να κάνουν με ομάδες αναρχικών, ακροδεξιούς και ρατσιστική βία, διαδηλώσεις και συνδικάτα («είναι σημαντικό επειδή ο Καραμανλής δεν είναι καθόλου λαοφιλής», αναφέρεται στις οδηγίες). Ακόμα στο μικροσκόπιο της Stratfor μπήκαν οι σχέσεις με την Τουρκία και οτιδήποτε έχει να κάνει με ασφάλεια στα νερά της Μεσογείου, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οι σχέσεις με τους Σέρβους. «Το καίριο ζήτημα είναι πόσο καιρό ακόμα μπορεί να επιβιώσει ο Καραμανλής. Παρακολουθήστε τις κινήσεις συσπείρωσης της αντιπολίτευσης γύρω από το ΠΑΣΟΚ», έγραφε ο υπάλληλος. Εναν μήνα μετά, οι οδηγίες αυτές περιλήφθηκαν στο σύνολο των «οδηγιών παρακολούθησης» σε παγκόσμιο επίπεδο και αποστάλθηκαν σε συνεργάτη της Stratfor στην Ουάσιγκτον.

Τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 5424835, 287636 και 168783) θα βρίσκονται στην πρωτότυπη μορφή τους στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles απόψε στις 20.00.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ, ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ από ΤΑ ΝΕΑ

Η ταυτότητα της Stratfor
Η βιτρίνα της CIA με πηγές παντού
Αποκαλούμενη από έγκυρο εβδομαδιαίο περιοδικό στις ΗΠΑ και «σκιώδης CIA», η Stratfor απασχολεί πάνω από 70 έμπειρους αναλυτές, ερευνητές και βοηθητικό εξειδικευμένο προσωπικό, ενώ διατηρεί επαφές με εκατοντάδες πληροφοριοδότες-πηγές ανά τον πλανήτη, οι οποίοι παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τις τρέχουσες εξελίξεις.

Λέγεται μάλιστα ότι αρκετοί από τους υπαλλήλους της είναι πρώην υπάλληλοι της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ενώ προηγουμένως ο αντιπρόεδρος της Stratfor Φρεντ Μπάρτον ήταν αναπληρωτής διευθυντής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Ασφάλεια του Αμερικανικού Διπλωματικού Σώματος.

Η εταιρεία που ιδρύθηκε το 1996 και έχει την έδρα της στο Οστιν του Τέξας κέρδισε μεγάλο μέρος της φήμης της από λεπτομερείς αναλύσεις και επιτυχημένες προβλέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και μετά την τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Η ηλεκτρονική αλληλογραφία της Stratfor - πάνω από 5 εκατομμύρια μηνύματα από τον Ιούλιο του 2004 έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2011 - σύμφωνα με το Wikileaks αποκαλύπτει την κρυφή ταυτότητα της εταιρείας η οποία προτάσσει ότι λειτουργεί ως εκδοτική επιχείρηση, ουσιαστικά όμως «παρέχει εμπιστευτικές πληροφορίες σε μεγάλες εταιρείες όπως η Dow Chemical στο Μποπάλ (σ.σ. προκάλεσε την πλέον πολύνεκρη οικολογική καταστροφή), η Lockheed Martin, η Northrop Grumman, η Raytheon (σ.σ. εταιρείες αμυντικού εξοπλισμού) και κυβερνητικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και της Υπηρεσίας Πληροφοριών Στρατού στις ΗΠΑ.

Τα μηνύματα δείχνουν τον ιστό των πληροφοριοδοτών της Stratfor, τις δομές που χρησιμοποιούνται για τις πληρωμές τους, τις τεχνικές ξεπλύματος και τις ψυχολογικές μεθόδους που εφήρμοζαν». Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Stratfor ανέφερε ότι η δημοσίευση των «υποκλαπέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων» είναι μια προσπάθεια να τη φιμώσουν και να την εκφοβίσουν. Κάποια από τα e-mail, «μπορεί να είναι πλαστά, μερικά μπορεί να είναι αυθεντικά. Δεν πρόκειται να τα αξιολογήσουμε. Δεν πρόκειται να θυματοποιηθούμε διπλά απαντώντας σε ερωτήσεις για την αλληλογραφία», ανακοίνωσε η εταιρεία.

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ. Στην έρευνα που διοργάνωσε το Wikileaks, εκτός από «ΤΑ ΝΕΑ», συμμετείχαν: «La Repubblica» και «L' Espresso» από την Ιταλία, το «Rolling Stone» και οι εφημερίδες του ομίλου McClatchy από τις ΗΠΑ, «The Hindu» από την Ινδία, ο όμιλος ARD από τη Γερμανία, η Owni από τη Γαλλία, η Publico.es από την Ισπανία, η «Taraf» από την Τουρκία, η La Jornada από το Μεξικό και πολλοί ακόμα.