Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Ετσι διέλυσε το Δήμο Θεσσαλονίκης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

ΧΡΕΗ, ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 100 ΕΚ.
Εναν διαλυμένο και υπερχρεωμένο Δήμο παρέδωσε μετά από 12 χρόνια ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ενα χρόνο μετά και λόγω της έλλειψης μηχανοργάνωσης οι υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη καταφέρει να ξεμπλέξουν το κουβάρι των χρεών, των ελλειμμάτων και των καταχρήσεων που ανεβάζουν το λογαριασμό σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Εξ' αιτίας της κατάστασης αυτής αναβλήθηκε η παρουσίαση και ψήφιση του Ισολογισμού του Δήμου για το 2010 που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αναβολή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στο ταμείο του δήμου, ενώ δεν κατέστη δυνατό να ταυτοποιηθούν με ακρίβεια οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που...
προέκυψαν από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ισολογισμός που θα παρουσιάσουν οι ορκωτοί λογιστές και ελεγκτές εμφανίζει μόνο από ζημίες παθητικό ύψους άνω των 50 εκατ. ευρώ, ενώ τεράστια είναι και τα ποσά που αφορούν τα χρέη προς τρίτους.

Οι λογιστικοί έλεγχοι επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις αρχικές εκτιμήσεις της νέας δημοτικής Αρχής ότι τα χρέη που εμφάνιζε η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου ήταν πολύ μεγαλύτερα.
Από τους πρώτους κιόλας ελέγχους είχε διαπιστωθεί ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης χρωστούσε στις αρχές του 2011 περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές και 42 εκατ. ευρώ σε τράπεζες. Σε αυτά έπρεπε να προστεθούν η μαύρη τρύπα των 51,4 εκατ. ευρώ από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης των φορολογικών
και ασφαλιστικών εισφορών, τα 17 εκατ. από τα επιβληθέντα φορολογικά πρόστιμα και οι οφειλές ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για οφειλές προς τους μουσικούς της συμφωνικής ορχήστρας του δήμου και τους δασκάλους του δημοτικού ωδείου.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επιβεβαιώνουν παράλληλα οργανωτική δυσλειτουργία και παρατυπίες των οικονομικών υπηρεσιών, η έλλειψη μητρώου και συστήματος παρακολούθησης των αποθηκών και παγίων στοιχείων, δηλαδή της περιουσίας του δήμου, το πλήθος των πλασματικών υπερωριών που δίνονταν σε «ημέτερους», η συστηματική καταστρατήγηση φορολογικών διατάξεων και η τακτική της διοίκησης να μεταφέρει πιστώσεις από ειδικούς λογαριασμούς στον γενικό λογαριασμό του δήμου, με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτα τα χρηματοδοτούμενα έργα.
Από iefimerida