Υπάρχουν Έλληνες που θα ήθελαν να κυβερνηθεί η χώρα από ξένο Επίτροπο;
Χμμμ.... Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν Έλληνες που είχαν εναποθέσει τρομακτικές προσδοκίες στον Καραμανλή και που μετά την απογοητευτική διαπίστωση ότι δεν έκανε τίποτε, βίωσαν και το σοκ ότι λειτούργησε σαν τον καπετάνιο του Costa Concordia (πρωθύστερο, αλλά, νομίζω, σαφές).
Σίγουρα υπάρχουν Έλληνες που, όσο κι αν δεν είχαν προσδοκίες από τον Παπανδρέου, δεν πίστευαν με τίποτε ότι θα έπαιρνε το ακυβέρνητο πλοίο, θα έβαζε πρόσω ολοταχώς και θα το πήγαινε πάνω στα βράχια, πιστεύοντας μάλιστα ακόμη και τώρα ο ίδιος ότι το πήγε σε υπήνεμο λιμάνι.
Υπάρχουν Έλληνες που ανακουφίστηκαν όταν ανέλαβε ο Παπαδήμος αλλά και που γρήγορα κατάλαβαν ότι δεν ήταν τίποτε περισσότερο από ένα καλό άλλοθι για τους μέσα να κάνουν μικροπολιτική χωρίς -έτσι τουλάχιστον νομίζουν - να έχουν πια την ευθύνη. Και για τους έξω, να περνούν πιο εύκολα τα δικά τους.
Υπάρχουν Έλληνες - συγκριτικά οι πιο πολλοί - που έχουν εναποθέσει ελπίδες στον Σαμαρά, αλλά και που τον βλέπουν και να φθείρεται ... μνημονιακά, όσο περνά ο καιρός, αλλά και που συνειδητοποιούν ότι γίνεται όλο και πιο δύσκολη - αν όχι ανέφικτη - μία...
δική του αποτελεσματική διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Κάποιοι Έλληνες πίστεψαν στον Καρατζαφέρη, αλλά μοιάζουν πια να θλίβονται που βλέπουν το ΛΑΟΣ να εξαντλείται στο επίπεδο των ευφυολογημάτων, του λαϊκισμού και, εσχάτως, και του παραγοντιλικίου...
Είναι Έλληνες που θέλουν να το ρίξουν στην Παπαρήγα, αλλά την βλέπουν και την ίδια ότι δεν θέλει να κυβερνήσει! Πολλοί συντάσσονται με τον Τσίπρα, αλλά στο τέλος - τέλος δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μία κυβερνητική δύναμη ταυτόχρονα μπορεί να πετά γιαούρτια και να ξηλώνει πεζοδρόμια. Και όλο και περισσότεροι επιδοκιμάζουν την ήπια αριστερή φωνή του Κουβέλη, αλλά την ώρα της κάλπης μάλλον θα σκεφτούν "και ποιους έχει μαζί του ο Κουβέλης ρε παιδιά;
Άλλοι Έλληνες ίσως να περίμεναν κάτι από την Ντόρα, αλλά μάλλον κατάλαβαν ότι παρθενογένεση δεν υπάρχει, όταν είδαν στην ιδρυτική εκδήλωση ...μιλιούνια τα βαφτιστήρια και τα ανήψια από την Κρήτη και το Καρπενήσι να περιμένουν να πάρουν κι αυτά σειρά για το Δημόσιο.
Και τώρα τελευταία ακούω - και διαβάζω στα σχόλιά σας - Έλληνες να λένε για την Χρυσή Αυγή! Λες και έχουμε περιθώρια για επικίνδυνα πειράματα στη σημερινή ελληνική κοινωνία.
Από τη στιγμή, λοιπόν, που Βρυξέλες και Βερολίνο μας το λένε πλέον ευθέως, μήπως για κάποιους Έλληνες ένας ξένος Επίτροπος θα ήταν μία κάποια λύσις; Όχι όμως ...φυτευμένος, αλλά αναδεικνυόμενος από τις ψήφους! Να δώσουμε την ευκαιρία στον υποψήφιο Επίτροπο να δείξει συνεργάτες και πρόγραμμα. Ράιχενμπαχ θα τον λένε, Τόμσεν θα τον λένε, δευτερεύον.
Αφήστε τον να κατεβεί στις εκλογές - ειλικρινά δεν το έχω "ψάξει" αν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα...
Κι αν εκλεγεί για να παίξει ρόλο; Ουδείς, τότε, θα μπορεί να πει κάτι, θα είναι η ετυμηγορία του λαού εκείνη.
Και ο Επίτροπος, όμως, αν έχει ψηφισθεί, αν έχει μιλήσει πιο πριν με τους Έλληνες, αν μας έχει ζήσει σε κάποιο βαθμό, τότε ίσως να πορευτεί με βάση τον κανόνα του Αγάθωνα: "τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι: πρώτον μεν ότι ανθρώπων άρχει . Δεύτερον, ότι κατά νόμον άρχει. Και τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει".
Κανόνα που οι δικοί μας έχουν αποδεδειγμένα λησμονήσει - αν τον ήξεραν ποτέ κιόλας,..
Του Σωτήρης Χιωτάκης από το Πρώτο Θέμα, μοντάζ Γρέκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.