Με τη πλάτη στο τοίχο κινδυνεύει να βρεθεί -αν δεν έχει ήδη βρεθεί- η ελληνική κυβέρνηση, καθώς τα χρονικά περιθώρια διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα έχουν σχεδόν εξαντληθεί, διευκολύνοντας τους «σκληρούς» του Βερολίνου (και όχι μόνο) που πιέζουν ασφυκτικά και προετοιμάζουν το έδαφος ακόμα και για υφαρπαγή της εθνικής μας κυριαρχίας.
«Για να είμαστε ασφαλείς με τα χρονοδιαγράμματα, πρέπει να κλείσουμε τη συμφωνία με τη Τρόικα το αργότερο έως το τέλος της εβδομάδας», επισήμανε κυβερνητικός αξιωματούχος λίγες ώρες πριν τη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας ο Λουκάς Παπαδήμος και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τον συνοδεύει, θα επιχειρήσουν να κάμψουν τις πιέσεις των δανειστών μας για...
τη λήψη μέτρων που θα σαρώσουν ό,τι έχει απομείνει στην αγορά εργασίας.
Αυτό που επισημαίνουν υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών που μετέχουν στις συσκέψεις των τελευταίων ημερών, είναι ότι για να προλάβουμε το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ που λήγει στα μέσα Μαρτίου, η συμφωνία με τη Τρόικα για το Νέο Μνημόνιο και η συμφωνία με τους ιδιώτες για το «κούρεμα» πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την επόμενη Παρασκευή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα παίζουμε με τη φωτιά ήτοι με τη χρεοκοπία. Είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας των επόμενων 24ώρων ότι ενώ οι συνομιλίες με τους ιδιώτες για το PSI έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, οι επίσημες ανακοινώσεις δεν πρόκειται να γίνουν εάν δεν κλείσει και η συμφωνία με τη Τρόικα, αφού χωρίς το Νέο Μνημόνιο δεν υπάρχει και «κούρεμα».
Αυτό όμως το γνωρίζουν πολύ καλά οι δανειστές μας και γι αυτό παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες ένταση των πιέσεων αλλά και διεύρυνση της ατζέντας, καθώς είναι προφανές ότι κυρίως το Βερολίνο δεν επιθυμεί να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 89 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει δέσει χειροπόδαρα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα για τα μέτρα που θα ακολουθήσουν. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο οι επικεφαλής της Τρόικας όχι απλώς δεν φαίνεται να κάμπτονται όταν στις διαπραγματεύσεις τους αναφέρουν ως επιχείρημα ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να περάσουν από τη Βουλή, αλλά αντιθέτως εντείνουν τις πιέσεις τους φέρνοντας στο τραπέζι ακόμα και τη πρόταση για την εγκατάσταση Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αναλάβει την εκτέλεση του ελληνικού Προϋπολογισμού.
Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν αν μη τι άλλο ότι οι γραμμές άμυνας της ελληνικής πλευράς έχουν σχεδόν καταρρεύσει και ότι η τελευταία προσπάθεια που θα γίνει στις Βρυξέλλες είναι να πείσουμε τους συνεταίρους μας κυρίως με στοιχεία για τις επιπτώσεις στη κοινωνική συνοχή και τις προοπτικές ανάκαμψης, από τη λήψη μέτρων που βάζουν στο στόχαστρο τους ήδη «ψαλιδισμένους» μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Ωστόσο η εμμονή της Τρόικα -ιδεοληψία σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών- με το συγκεκριμένο θέμα, αν μη τι άλλο είτε μαρτυρά έλλειψη κατανόησης της ελληνικής πραγματικότητας των 900.000 μικρομεσαίων και ατομικών επιχειρήσεων είτε ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι κεντρικός στόχος ήταν η μετατροπή της Ελλάδας σε χώρα φτηνού εργατικού δυναμικού και πάμφθηνων επενδύσεων.
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου