ΒΑΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΟΡΙΟ ΧΡΕΟΥΣ ΣΤΟ 60% ΤΟΥ ΑΕΠ !
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να πέφτουν μοιραία και δικαίως στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας για την αποφυγή των νέων επώδυνων μέτρων που θα σαρώσουν και τα τελευταία αναχώματα στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων, ωστόσο αυτό που συζητείται επισήμως στις Βρυξέλλες απειλεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε κρανίου τόπο για τα επόμενα τουλάχιστον 20 χρόνια, εάν βέβαια δεν έχουμε προλάβει εν τω μεταξύ να χρεοκοπήσουμε υπό το βάρος των μέτρων λιτότητας.
Σύμφωνα με το σχέδιο αναθεώρησης των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, οι περιορισμοί στο ύψος του Ελλείμματος των κρατών- μελών...
θα φαντάζουν... ανέκδοτο ακόμα και μετά την αναθεώρηση τους, σε σύγκριση με το κριτήριο του Χρέους που πλέον αποκτά πρωτεύοντα ρόλο. Υπό το φόβο νέας κρίσης Χρέους -λες και έχει αντιμετωπιστεί η σημερινή- οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να ανάψουν πράσινο φως σε διάταξη που θα προβλέπει ότι το όριο Χρέους τίθεται στο 60% του ΑΕΠ και στη περίπτωση που κάποιος το υπερβαίνει θα υποχρεούται να το μειώνει ετησίως κατά 1/20 μέχρι να φτάσει στα επίπεδα του 60%!
Τι σημαίνει αυτό όμως για την Ελλάδα που έχει γονατίσει υπό το βάρος του δυσθεώρητου Χρέους της; Αν καταφέρουμε να μειώσουμε το Χρέος στα επίπεδα του 120% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας, θα μας απομένει ένα βάρος 60% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 120 δισ ευρώ, που σύμφωνα με τη νέα Συνθήκη θα πρέπει να το μειώνουμε κάθε χρόνο κατά περίπου 3 μονάδες του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια μετά τη δεκαετία της σκληρής λιτότητας έως το 2020, θα ακολουθήσει τουλάχιστον μια ακόμα δεκαετία σκληρής λιτότητας κατά την οποία το Χρέος μας θα πρέπει να μειώνεται κατά 6,5- 7 δισ ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο προϋποθέτει σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, προκειμένου να χρηματοδοτείται η εξυπηρέτηση του Χρέους και μόνο!!!
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου