Ούτε έναν ούτε δυο. Έντεκα νέους φόρους έχει επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών (πρώτα επί Γιώργου Παπακωνσταντίνου κι έπειτα επί Ευάγγελου Βενιζέλου) στα ακίνητα την τελευταία διετία, στην προσπάθειά του να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και να μειώσει το έλλειμμα του Προϋπολογισμού. Μόνο που με τις απανωτές αυξήσεις των φόρων ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης των εισοδημάτων από ακίνητα έχει ξεπεράσει το 60%. Κατά τα άλλα, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από την οικοδομή, την παραδοσιακή ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, να ανακάμψει.
1. Η επιβολή τεκμηρίων στη χρήση κατοικιών κάθε επιφάνειας. Τα τεκμήρια ισχύουν από το έτος 2010.
2. Η μεγάλη αύξηση των τεκμηρίων από τα εισοδήματα του 2011.
3. Η επιβολή του Ειδικού Ετήσιου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών. Πρόκειται για το γνωστό χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
4. Η επιβολή ετήσιας εισφοράς επί των εισοδημάτων, η οποία επιβάλλεται και στα εισοδήματα από ακίνητα και ανέρχεται έως και στο 4%.
5. Η επαναφορά του φόρου κληρονομιών.
6. Η επαναφορά του φόρου μεταβίβασης ακινήτων με συντελεστή 8%-10% έναντι 1% που ίσχυε έως το 2009.
7. Η αλλαγή επί το επαχθέστερο της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα που αύξησε και τη φορολογική επιβάρυνση του εισοδήματος από μισθώματα.
8. Η αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 40% στο 45%.
9. Η υποχρέωση όλων των ιδιοκτητών ακινήτων να προμηθεύονται ενεργειακό πιστοποιητικό κατά την ενοικίαση του ακινήτου τους. Το κόστος του πιστοποιητικού ανέρχεται στα 300 ευρώ.
10. Η θέσπιση της υποχρέωσης όλων των ιδιοκτητών να προμηθεύονται πιστοποιητικό μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων ως προϋπόθεση για τη μεταβίβαση κάποιου ακινήτου. Το πιστοποιητικό εκδίδεται έπειτα από επ’ αμοιβή επιθεώρηση διπλωματούχου μηχανικού.
Με βάση όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ο συντελεστής φορολόγησης των εισοδήματος μπορεί να ξεπεράσει το 60%. Πώς προκύπτει αυτό; Ο συντελεστής φορολόγησης εισοδήματος μπορεί να φτάσει το 45%. Σε αυτό μπορεί να προστεθεί ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς έως 4% και φτάνουμε το 49%. Σε αυτό προστίθεται ο συμπληρωματικός φόρος επί των ενοικίων 1,5% και φτάνουμε στο 50,5%. Το τέλος ακινήτων για ένα μέσο σπίτι προσθέτει επιπλέον φορολόγηση 10% και φθάνουμε στο 60,5%. Αν προστεθούν και οι άλλες επιβαρύνσεις (πιστοποιητικά κ.λπ.), τότε ο συντελεστής φορολόγησης αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
γράφει ο Σπύρος Δημητρέλης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου