Η εξέλιξη που από την αρχή είχε περιγράψει ως βέβαιη το protothema.gr είναι πλέον γεγονός και περίπου 200.000 καταναλωτές ρεύματος που μέχρι σήμερα ηλεκτροδοτούνταν από την Energa και την Hellas Power επιστρέφουν στις ...αγκάλες της ΔΕΗ.
Με δεδομένες τις οφειλές των 120 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΣΜΗΕ και των περίπου 70 εκατ. ευρώ προς την ΔΕΗ - ποσά που έχουν εισπράξει από τους πελάτες τους μέσω του τέλους ΑΠΕ και των χρεώσεων για τα δίκτυα και τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας - οι δύο εταιρείες διαγράφηκαν...
από το σχετικό μητρώο και, πλέον, δεν έχουν δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρισμού.
Οι 200.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται γνωστές εμπορικές αλυσίδες, υποκαταστήματα τραπεζών, νοσοκομεία, επιχειρήσεις καθώς και νοικοκυριά με μεγάλες καταναλώσεις ηλεκτροδοτούνται αυτόματα από τα μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη από την ΔΕΗ, ενώ μέσα σε τρεις μήνες θα πρέπει να επιλέξουν προμηθευτή της αρεσκείας τους, ώστε να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση.
Κανένα πρόβλημα ηλεκτροδότησης δεν υπάρχει, όπως εξ αρχής είχε επισημάνει το protothema.gr, αλλά οι καταναλωτές θα δουν τους λογαριασμούς τους να "φουσκώνουν"¨καθώς, όπως είναι γνωστό, από την 1η Ιανουαρίου "τρέχουν" αυξήσεις στο ρεύμα της τάξης του 12,6% μεσοσταθμικά στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει θέσει στη διάθεση του κοινού και την τηλεφωνική γραμμή 214-214-2000 για περισσότερες πληροφορίες.
Η ανακοίνωση ΡΑΕ - ΔΕΣΜΗΕ
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) ενημερώνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμβάσεις Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας “ENERGA” και “HELLAS POWER” από το Μητρώο Συμμετεχόντων της Χονδρεμπορικής Αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης εκ μέρους τους των οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Συνεπώς, οι εταιρείες αυτές “ENERGA” και “HELLAS POWER”, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες.
Η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει καθόλου την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους πελάτες των εταιρειών αυτών, όπως άλλωστε προβλέπει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και δεν απαιτείται από την πλευρά των πελατών αυτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
Κατόπιν τούτου, οι πελάτες των εταιρειών “ENERGA” και “HELLAS POWER” θα εξυπηρετούνται, από ώρα 00:00 της 25ης/1/2012, αυτόματα από τον Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου (άρθρο 57, Ν. 4001/2011), που σήμερα είναι η ΔΕΗ ΑΕ.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Νόμου, οι πελάτες αυτοί θα πρέπει εντός τριών (3) μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους.
Η ανακοίνωση της ΔΕΗ
Σε σχετική της ανακοίνωση, τώρα, η ΔΕΗ ενημερώνει τους πελάτες των υπόψη εταιρειών για τα ακόλουθα:
• Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το ν. 4001/2011 άρθρο 57, αναλαμβάνει από ώρα 00:01 της Τετάρτης 25/1/2012 την προμήθεια των καταναλωτών αυτών με ηλεκτρική ενέργεια, ως Προμηθευτής Τελευταίου Καταφυγίου.
• Οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα και δεν κινδυνεύουν με διακοπή της ηλεκτροδότησης.
• Επίσης, δεν χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.
• Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.4001/2011, παρέχεται χρονικό διάστημα μέχρι τρεις (3) μήνες, προκειμένου οι καταναλωτές αυτοί να επιλέξουν τον Προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
• Για το παραπάνω διάστημα, οι υπόψη καταναλωτές τιμολογούνται, όπως ορίζει ο νόμος, με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ, αντιλαμβανόμενη την εύλογη ανησυχία των πιο πάνω καταναλωτών, για διευκόλυνσή τους και πληρέστερη ενημέρωση, έχει ήδη θέσει σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα – Κυριακή, 08:00 – 20:00).
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα
“Σκάνε” δύο ιδιωτικές εταιρείες και...
Γυρίζουν στη ΔΕΗ 200.000 καταναλωτές!
Περίπου 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να ηλεκτροδοτούνται από ιδιωτικές εταιρείες προμήθειας ρεύματος βρίσκονται “με το ένα πόδι” σε μια αναγκαστική επιστροφή στη ΔΕΗ, καθώς οι προμηθευτές τους φαίνεται ότι “σκάνε” από οικονομικής πλευράς, ενώ τους “ψάχνει” για διάφορα και το ΣΔΟΕ...
Η Energa και η Hellas Power είναι οι δύο ιδιωτικές εταιρείες που είχαν κερδίσει ένα αξιόλογο μερίδιο από την μέχρι πρότινος μονοπωλιακή πίτα της ΔΕΗ αλλά και που πλέον δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις που έχουν τόσο προς τον ΔΕΣΜΗΕ, τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού όσο και προς την ίδια την ΔΕΗ, έχοντας δημιουργήσει ήδη φέσι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ.
Οι δύο εταιρείες, για τις οποίες έχει ανακοινωθεί ότι τελούν υπό μεταβίβαση σε ρωσοαραβικό fund με την επωνυμία Worldwide Energy και με έδρα, κατά πληροφορίες, την ...ελεύθερη οικονομική ζώνη της Σαουδικής Αραβίας, δεν κατέθεσαν, ως όφειλαν, την Τρίτη ποσό της τάξης των 27 εκατ.ευρώ στον ΔΕΣΜΗΕ, παρόλο που αυτό το έχουν εισπράξει με τους λογαριασμούς ρεύματος από τους πελάτες τους ως τέλος ΑΠΕ (τέλος για την αποπληρωμή των παραγωγών που χρησιμοποιούν “πράσινη” ενέργεια).
Ανάλογα, οι δύο εταιρείες έχουν “φεσώσει” με 67 εκατ. ευρώ την ίδια την ΔΕΗ! Πρόκειται για ποσά τα οποία επίσης έχουν εισπράξει, μέσω των λογαριασμών, από τους πελάτες τους ως χρεώσεις για τη χρήση του δικτύου καθώς και για τις Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας και τα οποία θα έπρεπε να έχουν καταβάλει στην κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Το θέμα ήταν το αντικείμενο πολύωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με τη συμμετοχή του ΔΕΣΜΗΕ αλλά και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΣΜΗΕ είναι έτοιμος να διακόψει τη δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών στις δύο εταιρείες – αν δεν έχει γίνει ήδη κάτι τέτοιο,ο λόγος είναι ότι έχει διαμηνυθεί από εκπροσώπους των εταιρειών ότι θα κατατεθούν εντός της ημέρας τα οφειλόμενα – κάτι που θα σήμαινε ότι αυτομάτως οι πελάτες τους θα περάσουν και πάλι στην ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί ως “τελευταίο καταφύγιο” στην ηλεκτροδότηση.
Και, βεβαίως, σε μία τέτοια περίπτωση, αυτές οι 200.000 καταναλωτές θα αρχίσουν να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς σε σχέση με ό, τι είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα, ενώ σε περίπτωση που η τρύπα δεν καλυφθεί, θα κληθούν να εισφέρουν, με βάση τους κανονισμούς λειτουργίας της αγοράς, οι άλλοι “παίκτες” στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με πρώτη, βεβαίως, την ίδια τη ΔΕΗ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους καταναλωτές.
Ωστόσο, το ζήτημα δεν τελειώνει στο επίπεδο των σοβαρών δυσλειτουργιών που παρουσιάζει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς πληροφορίες θέλουν το ίδιο το ΣΔΟΕ να έχει κάνει έφοδο στα γραφεία τουλάχιστον της μιας εκ των δύο εταιρειών και να ψάχνει στοιχεία για τους πραγματικούς ιδιοκτήτες που χάνονται σε off shore εταιρείες κάπου στον ...πλανήτη Γη!
Θυμίζουμε ότι στην μεν Energa αρχικός βασικός μέτοχος ήταν η αυστριακή εταιρεία Verbund στην οποία μετέχει και το αυστριακό δημόσιο, ενώ τον έλεγχο της Hellaw Power είχε αποκτήσει, υπό το όνομα Aegean Power, η γνωστή φίρμα Aegean συμφερόντων του κ.Δημήτρη Μελισσανίδη.
Ωστόσο, και οι δύο μέτοχοι, προφανώς αντιλαμβανόμενοι με το τί ...είχαν μπλέξει, αποχώρησαν από τις δύο εταιρείες, αποσύροντας, φυσικά, και τα brand names τους από τις δύο εταιρείες.
Οι τελευταίες, μέχρι εμφανίσεως του ρωσοαραβικού fund ελέγχονταν από τον κ. Αριστείδη Φλώρο και τον κ. Βασίλη Μηλιώνη, επιχειρηματίες που ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων...
Πηγές, πάντως, από το ρωσοαραβικό fund ανέφεραν αργά χτες το βράδυ ότι δεν είχε αποπληρωθεί η οφειλή προς τον ΔΕΣΜΗΕ επειδή δεν είχε δοθεί η δυνατότητα να εκδίδονται νέα τιμολόγια στο όνομα "Worldwide Energy"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.