Ενάμιση χρόνο μετά την εφαρμογή του νόμου 3863/2010, με τον οποίο επιβλήθηκε η πιο άγρια περικοπή συντάξεων, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, κόψιμο εφάπαξ κ.λ.π οι αρμόδιοι προωθούν νέο γύρο «ψαλιδίσματος» χωρίς να κρατάνε καν τα προσχήματα.
Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση και η τρόικα παρότι είχαν δεσμευτεί να μην λάβουν άλλα μέτρα εάν πρώτα δεν αξιολογήσουν το πολύ μέσα σε επτά μήνες, με αναλογιστικές μελέτες τις επιπτώσεις του πρώτου γύρου περικοπών,...
Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση και η τρόικα παρότι είχαν δεσμευτεί να μην λάβουν άλλα μέτρα εάν πρώτα δεν αξιολογήσουν το πολύ μέσα σε επτά μήνες, με αναλογιστικές μελέτες τις επιπτώσεις του πρώτου γύρου περικοπών,...
η νέα κυβέρνηση και οι δανειστές ετοιμάζονται για νέες «σφαγές» συντάξεων και εφάπαξ.
Αυτό προκύπτει με σαφήνεια από την απάντηση του Επιτρόπου Όλι Ρεν στον Νίκο Χουντή, μετά από σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα αποτελέσματα των περίφημων αναλογιστικών μελετών.
Το σχετικό πρόγραμμα είχε αναλάβει να εκπονήσει η Εθνική Αναλογιστική Αρχή της Ελλάδας σε συνεργασία με φορείς της Κομισιόν και για την οποία-σημειωτέον- υπάρχει ειδική δέσμευση στο Μνημόνιο.
Συγκεκριμένα ο Νίκος Χουντής υπενθύμισε στην Κοινότητα την δέσμευση του Μνημονίου βάσει της οποίας «…η ΕΑΑ θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης (σ.σ νόμος 3863/10) όσον αφορά στα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2010 και όσον αφορά τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία συντάξεων μέχρι τα τέλη Μαρτίου 2011. Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις θα καθορισθεί πόσο απαιτείται περαιτέρω προσαρμογή των παραμέτρων του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Ζητούσε δε να παρασχεθούν τα πορίσματα με τις κύριες παραδοχές των αναλογιστικών μελετών.
Η απάντηση του Επιτρόπου δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνεία καθώς αναφέρεται ρητά, πως «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εκτίμηση των επιπτώσεων στην βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος που θα έχει η μεταρρύθμιση του αρχικού (του Ιουλίου 2010) λόγω της καθυστέρησης παροχής από τις ελληνικές αρχές των προβολών για τις συντάξεις».
Πρακτικά η αδυναμία ή η αμέλεια της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής να παράσχει τις προβολές για τις συντάξεις οδηγεί τη νέα κυβέρνηση και την τρόικα και σε άλλες περικοπές χωρίς να έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα. Οι εμπλεκόμενοι αρμόδιοι φορείς προχωρούν με βραδύτατο ρυθμό την επανεξέταση στοιχείων και προβολών στο πλαίσιο του νέου γύρου δημοσιονομικών προβλέψεων, που πραγματοποιούνται σε τακτική βάση (κάθε τρία έτη) από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (της Κομισιόν) σε συνεργασία με την Ευρωπαική Επιτροπή.
Όμως πρακτικά αυτή η κωλυσιεργία προοιωνίζεται επικύρωση των αποτελεσμάτων και δημοσίευση τους στην κοινή απόφαση της Εκθεσης του 2012. Επί της ουσίας η μη τήρηση από πλευράς της ΕΕΑ της ρητής δέσμευσης του Μνημονίου μεταθέτει για την άνοιξη του επόμενου χρόνου την επικύρωση των αναλογιστικών μελετών, που θα έπρεπε να είναι έτοιμες από τον φετινό Μάρτιο. Κυβέρνηση και δανειστές ωστόσο δεν χάνουν καιρό και στο… ενδιάμεσο προωθούν νέο «ψαλίδισμα» σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ.
Γιώργος Παλαιολόγος από newpost
Γιώργος Παλαιολόγος από newpost
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου