Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Τοπίο στην ομίχλη, η πρώτη φάση εφεδρείας

Τοπίο στην ομίχλη η πρώτη εικόνα που έρχεται από την εφαρμογή της εφεδρείας στο Δημόσιο, με δύο στις τρεις υπηρεσίες να μην έχουν συμμορφωθεί με τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και οχτώ στους δέκα υπαλλήλους που έχουν φύγει από τις υπηρεσίες να συνταξιοδοτούνται και όχι να μπαίνουν σε καθεστώς εφεδρείας...

Πρόκειται για το... ελληνικό παράδοξο, με κεντρικές υπηρεσίες να μην έχουν ακόμη στείλει αναλυτικά στοιχεία μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μέτρου για τους μόνιμους υπαλλήλους, που είτε αποχώρησαν οικειοθελώς λόγω συνταξιοδότησης είτε εντάχτηκαν υποχρεωτικά...
σε καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας.

Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετ' εμποδίων -παρά το γεγονός ότι η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά- στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνουν ότι σε σύνολο 4.929 αποχωρήσεων οι 4.244, ποσοστό που αγγίζει το 80%, δεν αφορούσαν την εργασιακή εφεδρεία και τους εργαζομένους που εντάχθηκαν στο νέο μέτρο, αλλά όσους επέλεξαν να συνταξιοδοτηθούν εφόσον είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μπροστά στον κίνδυνο να ενταχθούν στις λίστες εφέδρων.

Εντυπωσιακό είναι επίσης το γεγονός ότι ακόμη και το υπουργείο Οικονομικών, που θεσμοθέτησε και έθεσε τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στα υπόλοιπα υπουργεία και φορείς, γνωστοποίησε τα στοιχεία μόνο για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Γενικό Χημείο. Επίσης υπουργεία, όπως το Παιδείας ή το Υγείας, δεν είχαν καν διαβιβάσει τον αριθμό των υπαλλήλων που απομακρύνονται τουλάχιστον μέχρι χθες.

Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τους 325 δήμους, οι 213 ενημέρωσαν ότι αποχωρούν 763 υπάλληλοι. Απ' αυτούς, η συντριπτική πλειονότητα, δηλαδή οι 620, παραιτήθηκαν για να συνταξιοδοτηθούν. Από την άλλη πλευρά, μεγάλοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, και περιφέρειες, όπως η Περιφέρεια Αττικής, εμφανίστηκαν απρόθυμοι να καταθέσουν στοιχεία.

Αναλυτικά η εικόνα της εφεδρείας σε πρώτο πλάνο έχει ως εξης: Συνολικά, σε όλο το Δημόσιο μόλις 4.929 υπάλληλοι φαίνεται να έχουν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα. Από αυτούς οι 4.244 επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση για να μην πέσουν στο «λάκκο» της εφεδρείας. Αυτό σημαίνει ότι ένας σημαντικός αριθμός υπαλλήλων που ήταν υποψήφιοι να υπαχθούν στην εφεδρεία, προκειμένου να αποφύγουν το καθεστώς της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας», έσπευσαν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης.

Στην πραγματικότητα, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μόλις 685, δηλαδή ποσοστό 23%, έφυγαν από το Δημόσιο, και από αυτούς οι 515 είναι οι πραγματικοί «έφεδροι», που θα αμείβονται για τα επόμενα δύο χρόνια με το 60% του μισθού τους. Οι υπόλοιποι 170 υπάλληλοι απολύθηκαν αυτοδίκαια, καθώς είχαν ήδη συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια της 35ετίας και παρέμεναν για ακόμη μία τριετία στο Δημόσιο κάνοντας εφαρμογή των σχετικών ασφαλιστικών διατάξεων που είχε θεσπίσει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, από τους 4.929 υπαλλήλους, οι 1.917 αποχώρησαν από τα υπουργεία, οι 1.170 από τα ΝΠΔΔ, οι 288 από τα δικαστήρια, οι 189 από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι 430 από τις περιφέρειες, οι 763 από τους δήμους, οι 133 από τα ΝΠΔΔ των δήμων και οι 39 από τις ανεξάρτητες Αρχές.

Με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκουν, από τους 4.929 υπαλλήλους που τέθηκαν σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς οι 1.134 είναι ΠΕ (Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης), οι 537 είναι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ), οι 2.659 Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και οι 599 Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Βεβαίως ο πραγματικός αριθμός των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο θα είναι πολύ μεγαλύτερος αν λάβουμε υπόψη ότι μόνον το ένα τρίτο των υπηρεσιών έχουν μέχρι στιγμής αποστείλει στοιχεία.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ

ΟΛΜΕ: Μεθοδεύουν έφεδρους εκπαιδευτικούς από τη νέα χρονιά
Της ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ

Σήμα κινδύνου για τα μεγάλα προβλήματα που ήδη έχει προκαλέσει η υποχρηματοδότηση των σχολείων αλλά και τελεσίγραφο για κρίσιμα εργασιακά ζητήματα έστειλαν χθες οι εκπαιδευτικοί. «Κόκκινη γραμμή» η εφεδρεία και αν επεκταθεί στην εκπαίδευση, θα αρχίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, προειδοποίησε χθες η ΟΛΜΕ, που με τον ίδιο σκληρό τόνο κατήγγειλε -όχι για πρώτη φορά- την εγκατάλειψη των σχολείων: Δεν έχουν χρήματα ούτε για τη θέρμανση, δεν έχουν ακόμα όλα τα βιβλία και είναι αμφίβολο αν θα τα έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ χθες τόνισαν πως οι σχολικές επιτροπές σε πολλές περιοχές της χώρας έχουν μείνει με ελάχιστα χρήματα στα ταμεία τους και δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα στοιχειώδη. Προς επίρρωσιν, η προ ημερών επιστολή της υφυπουργού Εύης Χριστοφιλοπούλου στον υφυπουργό Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου. Επιβεβαιώνεται όχι μόνον η κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και το χάος που έχει προκαλέσει η ανατροπή τού μέχρι πρότινος χρηματοδοτικού συστήματος.

Πλέον την ευθύνη τόσο για τη συγκρότηση των επιτροπών όσο και για τη διαχείριση των κονδυλίων την έχουν οι δήμοι, χωρίς ωστόσο να έχουν και τα ίδια μεγέθη χρηματοδότησης καθώς έχουν επέλθει δραστικές μειώσεις, οι αναφορές για τις οποίες, ωστόσο, απουσιάζουν από τις υπουργικές δηλώσεις. Είναι, πάντως, αρκούντως ενδεικτική η επιστολή της υφυπουργού. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Δεν έχουν προκηρυχθεί διαγωνισμοί για την αγορά πετρελαίου κ.ά. για τα σχολεία της χώρας επειδή με ευθύνη των δήμων δεν έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Σχολικής Κοινότητας και δεν έχουν κατανεμηθεί οι νέες πιστώσεις και τα χρηματικά υπόλοιπα». Στην ίδια επιστολή επισημαίνονται οι κίνδυνοι από τη μη συγκρότηση των σχολικών επιτροπών. Μεταξύ άλλων, οι καθυστερήσεις σε κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, σε πληρωμές έργων έως και αδυναμία κάλυψης της μεταφοράς των μαθητών.

Σε ό,τι αφορά την εφεδρεία, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ ήταν κατηγορηματικοί. Φέτος μπορεί να αποκλείεται για τους εκπαιδευτικούς αλλά υπάρχουν φόβοι για μεθόδευση της εφαρμογής της την επόμενη χρονιά και κυρίως μέσω της κατάργησης προγραμμάτων, όπως η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη κ.ά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποτε ανακοινωθεί κάτι σχετικό, έχει ήδη αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία και άμεση προώθηση πρότασης στις γενικές συνελεύσεις για απεργία διαρκείας.

Τέλος, οι σοβαρές συνέπειες της καθυστέρησης των βιβλίων κυρίως στους μαθητές της Γ' Λυκείου επισημάνθηκε με έμφαση από τους καθηγητές. Σε πολλά σχολεία δεν έχουν λάβει βασικά βιβλία (αρχαίων, φυσικής και λατινικών κατεύθυνσης). Γενικότερα, το 25% των βιβλίων βρίσκεται ακόμα στο μακρύ δρόμο της διανομής.

Aπό enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.