ΜΕΙΟΝ 13% ΤΑ ΕΣΟΔΑ 10ΗΜΕΡΟΥ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ * ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ 1,4 ΔΙΣ. ΣΤΟ 11ΜΗΝΟ
Σε πανικό βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όσο πλησιάζει η εκπνοή του χρόνου τόσο τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια διευρύνουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού. Οι αποκλίσεις που εμφανίζονται, τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των δαπανών, καθιστούν πλέον αναπόφευκτη τη λήψη πρόσθετων μέτρων στις αρχές του 2012 προκειμένου να κατευναστεί η τρόικα.
Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσον τα μέτρα αυτά θα κληθεί να τα λάβει η κυβέρνηση Παπαδήμου ή η επόμενη που θα προκύψει από τις εκλογές. Ομως τα προβλήματα της κυβέρνησης δεν περιορίζονται μόνο στο δημοσιονομικό μέτωπο, αφού και στις αποκρατικοποιήσεις οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα δεν κρίνονται πλέον ρεαλιστικά μετά...
τη γενική κατάρρευση της αγοράς.
Το μεγαλύτερο αγκάθι για την κυβέρνηση παραμένει η δραματική υστέρηση των εσόδων. Σε έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού Ευάγγ. Βενιζέλου, του αναπληρωτή υπουργού Φ. Σαχινίδη και υπηρεσιακών παραγόντων διαπιστώθηκε ότι τα έσοδα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου παρουσίασαν περαιτέρω μείωση κατά 13% σε σύγκριση με πέρυσι.
Παγώνουν οι συμψηφισμοί
Για να περιοριστεί η διεύρυνση της μαύρης τρύπας εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια, όπως η εντατικοποίηση των ελέγχων αλλά και η συνήθης πλέον πρακτική «μετάθεσης» για το μέλλον της εξόφλησης των υποχρέωσεων του Δημοσίου. Σε αυτά συγκαταλέγονται ακόμη και οι επιστροφές φόρων αλλά και οι πάσης φύσεως συμψηφισμοί οφειλών, οι οποίοι «παγώνουν» τουλάχιστον μέχρι τέλος του έτους υπό την ασφυκτική πίεση που προκαλεί η απόκλιση από το στόχο του προϋπολογισμού. Στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου η υστέρηση των εσόδων από τον αναθεωρημένο στόχο του προϋπολογισμού αγγίζει το 1,8 δισ. ευρώ.
* Για να κλείσει η τρύπα των εσόδων για το 2011 το Δημόσιο θα πρέπει να καταρρίψει κάθε προηγούμενη επίδοσή του εισπράττοντας μέσα μόνο σ' ένα μήνα (τον Δεκέμβριο) περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Οι προσπάθειες που θα πρέπει να καταβληθούν από τις ΔΟΥ αναζητήθηκαν χθες το απόγευμα σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους τους που συγκάλεσε ο γ.γ. του ΥΠ.ΟΙΚ. Γιάννης Καπελέρης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους ζητήθηκε η άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών τους για την αύξηση των εσόδων, με την είσπραξη ληξιπρόθεσμων, το κυνήγι του ΦΠΑ, αλλά και την ταχύτατη διόρθωση των ειδοποιητηρίων για το τέλος της ΔΕΗ. Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών επανεξετάζεται το σενάριο ευνοϊκής ρύθμισης σε δόσεις.
*Ομως, εκτός των εσόδων, εκτροχιασμός παρατηρείται και στις δαπάνες, αφού στο εντεκάμηνο παρουσιάζουν υπέρβαση 1,4 δισ. ευρώ. Η κατάσταση δεν φαίνεται να αντιστρέφεται τους επόμενους μήνες, αφού οι αιτίες που προκαλούν τις υπερβάσεις στο σκέλος των δαπανών, όπως οι αυξημένες επιχορηγήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΟΑΕΔ, οξύνονται καθώς η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση.
**Το περιβάλλον αυτό δεν ευνοεί ούτε την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, τουλάχιστον στο βαθμό που επιθυμούν οι δανειστές μας, οι οποίοι προβλέπουν ότι τα έσοδα από αυτή την πηγή, τα οποία θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, θα φτάσουν το 2012 τα 10 δισ. ευρώ.
Ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κ. Μητρόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Ευάγγ. Βενιζέλο, είναι σαφώς πιο συγκρατημένος εκτιμώντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι τα έσοδα θα κυμανθούν στα 5 δισ. ευρώ, εξαιτίας του περιορισμένου ενδιαφέροντος από την επενδυτική κοινότητα.
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΙΩΤΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου