Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

«Πράσινο» για τις καταθέσεις στην Ελβετία, «κόκκινο» για τις επιστροφές φόρων

Δρομολογείται η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία ενώ παγώνει η επιστροφή φόρων
«Παγώνουν» οι επιστροφές φόρων μέχρι να διενεργηθούν αυστηρότεροι έλεγχοι, ενώ στη Βουλή κατατέθηκε το Πρωτόκολλο ανάμεσα σε Ελβετία και Ελλάδα για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων αλλά και για την ανταλλαγή πληροφοριών για την ταυτότητα των καταθετών. Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, με διπλασιασμό των δόσεων.

Σε αυστηρούς ελέγχους των επιστροφών διαφόρων φόρων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα το πάγωμά τους έως το τέλος του έτους.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, με επιστολή του ζητά την αντικειμενικοποίηση του συστήματος επιστροφής...
των φόρων και τη στεγανοποίησή του από ενδεχόμενη διαφθορά.

Η επιστολή απευθύνεται προς τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Ιωάννη Καπελέρη και κοινοποιείται στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, στον γενικό διευθυντή Οικονομικής Επιθεώρησης Ανάργυρο Κουτσιλιέρη και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόρη Πεπόνη.

Ωστόσο, το «κόκκινο» στις επιστροφές φόρων άναψε προκειμένου να συγκρατηθεί το έλλειμμα κάτω από το 10%.

Πρωτόκολο Ελλάδας-Ελβετίας
Εν τω μεταξύ, κατατέθηκε στη Βουλή το Πρωτόκολλο για την αποφυγή διπλής φορολογίας που υπεγράφη ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, μειώνεται από 10% σε 7%, το ανώτατο ποσοστό του φόρου που μπορεί να επιβάλλει η Ελλάδα επί των τόκων που καταβάλλονται σε Έλληνες καταθέτες της Ελβετίας.

Επιπλέον, δίνεται το «πράσινο φως» για την παροχή πληροφοριών στις φορολογικές αρχές της Ελλάδας, αναφορικά με την ταυτότητα των καταθετών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελβετία μπορεί να δώσει ονόματα και διευθύνσεις των Ελλήνων που διατηρούν καταθέσεις στο έδαφός της, καθώς επίσης και στοιχεία που διευκολύνουν την ταυτοποίησή τους, όπως ημερομηνία γέννησης, οικογενειακή κατάσταση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Ακόμη, μπορεί να φορολογείται και στην Ελλάδα το όφελος από την πώληση μετοχών ή άλλων δικαιωμάτων συμμετοχής των οποίων άνω του 50% της αξίας τους προέρχεται άμεσα ή έμμεσα από ακίνητα.

Τα μερίσματα που καταβάλλονται από εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα σε κάτοικο της Ελβετίας, μπορούν να φορολογούνται και στη χώρα μας, με συντελεστές από 5% έως 15%.

Στην περίπτωση εκποίησης πλοίων με ελληνική σημαία ή σημαία τρίτων κρατών ή αεροσκαφών που ανήκουν σε ελληνικές αεροπορικές ή ναυτιλιακές επιχειρήσεις, το αποκλειστικό δικαίωμα φορολόγησης ανήκει στην Ελλάδα.

Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές
Το υπουργείο Οικονομικών, τέλος, εξετάζει νέα ευνοϊκότερη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες φθάνουν τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η είσπραξη των δημοσίων εσόδων, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια για μια νέα ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα στους 900.000 οφειλέτες του δημοσίου να εξοφλήσουν τα χρέη τους έως και σε 60 δόσεις, έναντι 30 δόσεων που προβλέπει η ρύθμιση η οποία σήμερα βρίσκεται σε ισχύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.