Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Σε σύγχυση ή σε «αναβρασμό»;

Του Γιώργου Αράπογλου,
Γεν. Διευθυντή της Pulse RC

Τα δημοσκοπικά ποσοστά των κομμάτων που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρ­νηση «συμπιέζονται». Αν η πτώση που καταγράφεται στη σημερινή δημοσκό­πηση είναι η μέγιστη που θα υποστούν και αν τα ποσοστά τους, στο άμεσο μέλλον, σταθερο­ποιηθούν ή αρχίσουν να ανεβαίνουν, τότε ίσως τη «γλιτώσουν φθηνά». Αν όμως η πτώση συνε­χιστεί, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε ένα εντελώς νέο...
πολιτικό σκηνικό...

Η σημερινή εικόνα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά καλή είναι. μόνο ένας στους πέντε ψηφοφόρους του τον θέλει ξανά υποψή­φιο πρωθυπουργό. Σχεδόν οι μισοί ζητούν νέο πρόεδρο και υποψήφιο πρωθυπουργό!

Αλλά και η εικόνα του ΠΑΣΟΚ συνολικά δεν εί­ναι καλύτερη. Οι μισοί ψηφοφόροι του το χαρα­κτηρίζουν πλέον «κεντροδεξιό» ή «νεοφιλελεύθερο» (!) κόμμα, με κύριο πρόβλημα την πολιτική που ακολούθησε την τε­λευταία διετία αλλά και την ιδεολογι­κή του μετατόπιση! η πλειονότητα δια­βλέπει (μέτρια έως μεγάλη) πιθανότη­τα διάσπασής του και αποδίδει την κύ­ρια ευθύνη για την πορεία της χώρας – όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – συνολικά στον πρόεδρο και τα ηγετικά του στελέχη.

Παρ’ όλα αυτά, προκρίνουν σαν καλύτερες επιλογές για τη θέση του επόμενου αρχηγού δύο στελέχη που εφαρμόζουν και υπερασπίζονται αυ­τήν ακριβώς την πολιτική... Αποτελεί αντίφαση; βρίσκονται σε «σύγχυ­ση;» Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κανένα όνομα δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία, ενώ αξιόλογο ποσοστό (άνω του 20%) απαντά «Άλλος» – χωρίς, πάντως, κάποιο άλλο όνο­μα να συγκεντρώνει στις αυθόρμη­τες απαντήσεις ποσοστό μεγαλύτερο του 1%.

Οι ψηφοφόροι των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά και η ελληνική κοι­νωνία γενικότερα μοιάζουν να βρίσκονται σε κατάσταση έντονου προβληματισμού, ο οποίος μάλλον υπο­κρύπτει «αναβρασμό», παρά αμηχα­νία ή σύγχυση. το τι θα ακολουθήσει δεν είναι εύκολα προβλέψιμο. Αρ­κεί πάντως μια πολιτική ή κοινωνική «θρυαλλίδα», για να οδηγηθούμε σε σοβαρές αλλαγές του πολιτικού σκη­νικού.

ΥΓ.: Στο ερώτημα «πώς θα χαρακτηρίζατε την πολιτική - ιδεολογική ταυ­τότητα του ΠΑΣΟΚ σήμερα;», το ποσοστό της επιλογής «Άλλη» περιλαμ­βάνει κυρίως αρνητικούς χαρακτηρι­σμούς - χωρίς κάποιος από αυτούς να συγκεντρώνει σημαντικό ποσοστό.

Σχετικές Φωτογραφίες
Από το Ποντίκι