Φάκελος… με την ένδειξη «νέα μέτρα για το 2012» περιέχεται στις αποσκευές των επικεφαλής της τρόικας οι οποίοι καταφθάνουν στην Αθήνα και αρχίζουν από αύριο διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.
Σε Κομισιόν και ΔΝΤ εμφανίζονται πλέον πεπεισμένοι πως η φετινή δημοσιονομική προσαρμογή είναι αμελητέα καθώς το έλλειμμα κινείται προς την περιοχή του 10% του ΑΕΠ , πολύ κοντά στο κλείσιμο του 2010 (10,6%) και ως εκ τούτου πιστεύουν ότι αποτελεί μονόδρομο η λήψη πρόσθετων μέτρων για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος εντός του επόμενου έτους.
Υπό αυτές τις συνθήκες θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα απαιτήσει στο νέο μνημόνιο το οποίο θα συνοδεύσει τη δανειακή σύμβαση των 130 δις ευρώ να συμπεριληφθούν και οι παρεμβάσεις για το 2012 ώστε το έλλειμμα να υποχωρήσει στο 5,4% του ΑΕΠ όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό..
Με μετριοπαθείς υπολογισμούς το ύψος των παρεμβάσεων αυτών...
εκτιμάται πως θα ξεπερνά τα 3 δις ευρώ και θα είναι εστιασμένες στο σκέλος των δαπανών.
Το νέο πακέτο μέτρων του 2012 που θα συζητηθεί εντός των προσεχών ημερών σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει :
- Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Μετά το «φιάσκο» με την εφεδρεία η οποία εξελίχθηκε σε έξοδο μέσω συνταξιοδότησης χιλιάδων υπαλλήλων είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα επαναφέρει -αυτή την φορά πιο πιεστικά από κάθε άλλη φορά - στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των απολύσεων το οποίο μέχρι στιγμής αποτελεί «ταμπού» για την ελληνική κυβέρνηση.
- Νέες περικοπές στις συντάξεις εξαιτίας και της τεράστιας «μαύρης τρύπας» των ασφαλιστικών ταμείων η οποία κατά την τρόικα απειλεί την βιωσιμότητα τους αν δεν μειώσουν άμεσα τις δαπάνες τους.
- «Ψαλίδισμα» αποδοχών για δικαστικούς, γιατρούς του ΕΣΥ , στρατιωτικούς , αστυνομικούς και λοιπούς ένστολους. Μετά την ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου το υπουργείο Οικονομικών προγραμμάτιζε αλλαγές και στα ειδικά μισθολόγια εντός του τελευταίου διμήνου του τρέχοντος έτους που όμως δεν προχώρησαν. Πλέον είναι ορατές οριζόντιες μειώσεις αποδοχών για 200.000 υπαλλήλους.
- «Λουκέτο» δημόσιων φορέων. Μπορεί να έχει εξαγγελθεί κατ΄ επανάληψη αλλά μέχρι στιγμής παραμένει στα χαρτιά. Είναι δε πιθανόν λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων να προκύψουν εντός των πρώτων μηνών του 2012 σαρωτικές παρεμβάσεις υπό την πίεση της τρόικας .
- Περιστολή των κοινωνικών παροχών και βοηθημάτων . Εκτιμάται ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για δραστική μείωση κοινωνικών δαπανών με δεδομένο ότι παραμένουν υψηλές αλλά και αναποτελεσματικές. Σε ετήσια βάση υπολογίζονται στα 9 δισ. ευρώ.
- Συρρίκνωση φαρμακευτικών δαπανών και εξόδων περίθαλψης.
- Περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου.
Πιέζουν για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού
Η ατζέντα της τρόικας περιλαμβάνει επώδυνες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει σε δημοσίευμά του το Εθνος της Κυριακής, στο επίκεντρο των νέων διαπραγματεύσεων θα βρεθούν μεταξύ άλλων η ακύρωση των αυξήσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η μείωση των κατώτατων αποδοχών, καθώς και η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα η τρόικα αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα επέκτασης και ενίσχυσης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, όπως η εκ περιτροπής εργασία, το μειωμένο ωράριο και τα τετραήμερα, καθώς και της προώθησης των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων εργασίας.
Οι δανειστές μας θεωρούν μείζονος σημασίας ζήτημα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και τη μείωση της ανεργίας την περιστολή του μη μισθολογικού κόστους που αφορά στις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές και αναμένεται να ζητήσουν τη μείωσή τους. Επίσης θα θέσουν θέμα άρσης των εμποδίων και των περιορισμών που υπάρχουν σήμερα για την ένταξη επιχειρήσεων σε προγράμματα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και απασχόλησης εργαζομένων με μειωμένο μισθό (νέοι έως 25 ετών που αμείβονται με το 80% του κατώτατου μισθού).
Πάντως, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, εμφανίζεται αντίθετος στις παραπάνω αλλαγές, θεωρώντας ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την αντικατάσταση παλιών εργαζομένων με νέους με χαμηλότερες αμοιβές, πράγμα που δεν θα επιφέρει αύξηση της απασχόλησης.
Από το ΕΘΝΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου