Έξι χώρες της ευρωζώνης απειλεί με υποβάθμιση ο Fitch ενώ η Moody's υποβάθμισε το Βέλγιο
Αδύνατη κρίνει την έξοδο από την κρίση χρέους της ευρωζώνης με τις υπάρχουσες συνθήκες ακόμα και μετά το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ο οποίος ανακοίνωσε πως θέτει υπό παρακολούθηση για υποβάθμιση έξι χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ.
Την ίδια ώρα ένας άλλος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης η Moody's προχωρά στην υποβάθμιση κατά δύο βαθμίδες του αξιόχρεου του Βελγίου προειδοποιώντας για περαιτέρω υποβαθμίσεις. Η Standard & Poor's έχει ήδη προειδοποιήσει, μάλιστα 15 χώρες της ευρωζώνης πως βρίσκονται πολύ κοντά στην υποβάθμιση. Με όλα αυτά...
τα αρνητικά μηνύματα προς τις αγορές ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ζήτησε από τους ηγέτες της ευρωζώνης να μην συνεχίσουν την ίδια πολιτική της υπερβολικής λιτότητας που χωρίζει την Ευρώπη στα δύο.
Στην υποβάθμιση του Βελγίου κατά δύο βαθμίδες, στο ΑΑ3 από ΑΑ1, με αρνητικές προοπτικές προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, λίγες ώρες αφότου ο οίκος Fitch αναθεώρησε σε αρνητικές τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας και έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Παράλληλα, ο οίκος Fitch χαρακτήρισε ανέφικτο «από πολιτική και τεχνική απόψη» το αποτέλεσμα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, που αδυνατεί να διασφαλίσει την έξοδο από την κρίση στη ζώνη του ευρώ.
Στη σχετική της ανακοίνωση η Moody's αιτιολογεί την υποβάθμιση του Βελγίου, επικαλούμενη «τους ενισχυμένους κινδύνους από την επιδείνωση των συνθηκών χρηματοδότησης για χώρες της Ευρωζώνης με σχετικά υψηλά επίπεδα χρέους, όπως το Βέλγιο, και στον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο αυτών στις προσπάθειες δημοσιονομικής σταθεροποίησης και μείωση του χρέους της χώρας».
Αναφέρεται ακόμη σε «αυξανόμενους μεσοπρόθεσμους κινδύνους για την ανάπτυξη της μικρής και πολύ ανοιχτής οικονομίας του Βελγίου, λόγω της ανάγκης για συνέχιση των περιορισμών στη δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη», ενώ επικαλείται και το δημοσιονομικό κόστος που ενδέχεται να έχει η διάσωση τραπεζών περιλαμβανομένης της Dexia.
Νωρίτερα ο οίκος Fitch διατήρησε μεν την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ της γαλλικής οικονομίας, όμως υποβάθμισε σε αρνητικές τις προοπτικές της.
«Η αρνητική προοπτική» όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, σημαίνει ότι η σημερινή μας βαθμολόγηση (ΑΑΑ) υπάρχει η πιθανότητα -ελαφρά άνω του 50%- μέσα στα δύο ερχόμενα έτη να μειωθεί» αναφέρει η Fitch σε σχετική της ανακοίνωση.
Επιπλέον, έθεσε υπό παρακολούθηση για πιθανή υποβάθμιση το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.
Στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως η σχετική αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του Ιανουαρίου, επισημαίνοντας πως σε περίπτωση υποβάθμισης, αυτή θα είναι είτε μίας είτε δύο μονάδων.
Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της τελευταίας συνόδου κορυφής της ΕΕ, το κρίνει ανέφικτο «από τεχνικής και από πολιτικής άποψης».
Θεωρεί ακόμη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, μετά την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Ιρλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Οι προσπάθειες των ηγετών των κρατών της ζώνης του ευρώ είναι προσανατολισμένες μόνο στη λιτότητα, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποιώντας ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στη διαίρεση της Ευρώπης.
«Δεν μπορούμε να επιμένουμε στο διαχωρισμό της Ευρώπης και στη σύγκρουση ανάμεσα στον ενάρετο Βορρά και τον ανήθικο Νότο» επεσήμανε ο ιταλός πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα γινόταν γνωστό ότι σύμφωνα με τη νέα Ευρωσυνθήκη θα παραπέμπονται στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, τα κράτη που παρουσιάζουν μεγαλύτερα ελλείμματα από αυτά που προβλέπονται.
Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του Δημοσιονομικού Συμφώνου, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση.
Το διαρθρωτικό έλλειμμα των χωρών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ.
Η δημιουργία του Συμφώνου αποφασίστηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής και ήδη έχει ξεκινήσει η διαμόρφωση των νομικών διατάξεών του.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουάν επισήμανε ότι η γαλλική κυβέρνηση «λαμβάνει υπόψη της» αυτήν την απόφαση, υπογράμμισε όμως ότι «η κυβέρνηση Φιγιόν θα πατάξει τα ελλείμματα».
«Θα αναπτύξουμε δράσεις στην υπηρεσία της οικονομικής ανάπτυξης, του ανταγωνισμού της γαλλικής οικονομίας, της πλήρους απασχόλησης, της μείωσης των δημοσίων ελλειμμάτων» πρόσθεσε ο κ. Μπαρουάν.
Από ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου