Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Βάγγος ο εξολοθρευτής: "Νιώθω εξουθενωμένος"

Εξουθενωμένος, ε; Εμείς να δεις! Καταβεβλημένος, ε; Εμείς να δεις, Βαγγέλη μ’!
Αυτά τα νέα οδυνηρά μέτρα ποιος βάρβαρος θα τα πάρει; "Τζιζ"!

Απολαύστε αποσπάσματα από την (προεκλογική) Συνέντευξη Τύπου του εξουθενωμένου...
παπαρολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου, στις 12/12/2011:

Ευ. Βενιζέλος: «Καλησπέρα. Χαίρομαι που σας βλέπω, έχουμε αρκετό καιρό να βρεθούμε με τους συντάκτες του Υπουργείου Οικονομικών. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα, γιατί διεξάγεται στην πραγματικότητα η συζήτηση με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Θέλω να είμαι πάρα πολύ σαφής και καθαρός απευθυνόμενος σ’ εσάς και στον ελληνικό λαό: οι συζητήσεις που άρχισαν με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση είναι όχι μόνο κρίσιμες, αλλά είναι και συζητήσεις δύσκολες. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα στην πραγματικότητα αυτό που συζητάμε είναι αν η Ελλάδα έχει την εθνική βούληση και την εθνική ικανότητα να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, άρα και το παλιό και το νέο πρόγραμμα, αν είναι αποφασισμένη να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, εάν υπάρχει στήριξη κοινωνική, πολιτική γύρω από τις δεσμεύσεις αυτές, εάν υπάρχει συνέχεια του κράτους, εάν υπάρχει ένα κράτος που λειτουργεί και μπορεί να εμφανίσει αποτελέσματα. (Μπλα, μπλα, μπλα…)
(σ.σ. Αν υπάρχει κράτος που λειτουργεί, ρώτησες; Χα, χα, χάααα!)

Άρα οι συζητήσεις είναι δύσκολες και κρίσιμες, όπως είπα. Η χώρα καλείται να λάβει πολύ σημαντικές αποφάσεις και δεν υπάρχει περιθώριο για καμία υπεκφυγή και για καμιά περίσπαση είτε πολιτική, είτε άλλη. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Το μεγάλο πρόβλημα το οποίο θέλω να θέσω εισαγωγικά είναι, όπως έχω πει κατ’ επανάληψη, η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, η ύφεση. Η ύφεση που έχει ξεπεράσει κάθε πρόγνωση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (σ.σ. Αυτό λέμε κι εμείς κι έχει κολλήσει η γλώσσα μας δυο χρόνια τώρα... Ότι το φάρμακο είναι φαρμάκι που παράγει ύφεση!)

Η ύφεση, η οποία είναι σωρευτική, η οποία ήδη αυτή τη στιγμή διανύει το τρίτο συνεχόμενο έτος και ετοιμαζόμαστε φυσικά για μία ύφεση για τέταρτο έτος το 2012. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει και για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να αλλάξουμε τα επίπεδα ρευστότητας μέσα στην αγορά. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Άρα, ο στόχος μας να κάνουμε όλα όσα προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου είναι αναγκαίος και ζωτικός όχι μόνο για το κράτος και τα δημόσια οικονομικά, αλλά για κάθε πολίτη, για κάθε νοικοκυριό, για κάθε επιχείρηση, για κάθε άνεργο, για κάθε νέο άνθρωπο που θέλει μια ελπίδα μια προοπτική. Διότι χωρίς αυτά τα δεδομένα, τα νέα δεδομένα δεν θα μπορέσουμε να του δώσουμε μια απάντηση η οποία να έχει μέσα το στοιχείο της ελπίδας και της προσδοκίας. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Σταματώ εδώ για να κάνετε τις ερωτήσεις σας.»

Ε. Χρυσολωρά (Τα Νέα): «Κύριε Υπουργέ, μιλήσατε για κρίσιμες και δύσκολες συζητήσεις. Να υποθέσουμε ότι με αυτό υπαινίσσεστε την ανάγκη πρόσθετων μέτρων την οποία θα επιβάλλει η ύφεση την οποία αναφέρατε πιο πριν, αλλά και η πορεία του προϋπολογισμού, που όπως διαπιστώνουμε είναι εκτός στόχων;»

Ευ. Βενιζέλος: «Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ένας πάρα πολύ δύσκολος προϋπολογισμός, γιατί είναι ο προϋπολογισμός ο οποίος εφόσον εκτελεστεί ολοκληρωμένα, θα μας επιτρέψει να μπούμε στην εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων το 2012. Εφόσον, επαναλαμβάνω, όλα πάνε καλά και εφόσον όλα συμφωνούν με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι επίσης δύσκολος, γιατί η εκτέλεσή του και μάλιστα η εκτέλεσή του το τελευταίο τρίμηνο, το οποίο είναι και το πιο κρίσιμο για κάθε οικονομικό έτος, συνέπεσε δυστυχώς με μια φάση πολύ μεγάλης πολιτικής αβεβαιότητας, κοινωνικής αβεβαιότητας και ανασφάλειας και μάλιστα μιας αβεβαιότητας η οποία δεν ήταν μόνο ελληνική, αλλά ήταν πανευρωπαϊκή και παγκόσμια.

Στην πραγματικότητα, αν θέλετε να σας περιγράψω τους πεντέμισι–έξι μήνες που είμαι στο Υπουργείο Οικονομικών, πρόκειται για μια διαρκή, εναγώνια προσπάθεια, για ένα θρίλερ, προκειμένου να κρατηθούμε όρθιοι. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Και έτσι τώρα πρέπει να διαπραγματευτούμε το νέο πρόγραμμα και το PSI και στο μεταξύ έπρεπε να ψηφίσουμε ένα πακέτο μέτρων, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για τον ελληνικό λαό με πρωτοφανείς θυσίες, ένα πακέτο μέτρων μοναδικής σκληρότητας την οποία πληρώνουν συγκεκριμένοι άνθρωποι με τον ιδρώτα τους ή με την θέση εργασίας που έχουν. Γιατί έπρεπε να ψηφίσουμε τις διατάξεις για το μισθολόγιο, για την εφεδρεία, τις διατάξεις για το ειδικό Τέλος που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, δηλαδή έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις από τη Βουλή οι οποίες είναι αποφάσεις δραματικές.
(σ.σ. Τα δικά σας προνόμια ξεχάσατε να τα κόψετε δραματικά!)

Και όλα αυτά, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση, να μείνουμε μέσα στο ευρώ, να προστατευτούμε τη στιγμή που πάρα πολλές χώρες της Ευρωζώνης εισέρχονται στον πυρήνα της κρίσης. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Τώρα τα μέτρα και εάν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Έχω πει κατ’ επανάληψη ότι αν εφαρμοστεί ο προϋπολογισμός του 2011, όπως έχει προβλεφθεί δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Εάν καταγραφούν αποκλίσεις, πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη όλες οι πολιτικές δυνάμεις και αυτές που στηρίζουν την Κυβέρνηση Παπαδήμου και αυτές που διεκδικούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να του δώσουν μια άλλη κατεύθυνση και μια άλλη προοπτική.
(σ.σ. Εσείς τα κάνατε μπάχαλο και τώρα θέλετε ν' αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις ευθύνες!)

Δεν νομίζω ότι είναι η στιγμή τώρα και θα έλεγα και η δική μου ευθύνη να αναλάβω αυτό το φορτίο. Αυτό το φορτίο, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2012, πρέπει να το αναλάβει η Κυβέρνηση η οποία θα σχηματιστεί μετά από νωπή εντολή του ελληνικού λαού και βεβαίως πρέπει αυτό να συνιστά δέσμευση της χώρας, πρέπει να συνιστά διασφάλιση της συνέχειας της Πολιτείας και πρέπει να υπάρχει ενεργός συμμετοχή, συναντίληψη και υποστήριξη των Ελλήνων πολιτών.
(σ.σ. Να δώσουμε και τα εσώρουχα;)

Μπορούμε, όμως, κάνοντας μια υπερπροσπάθεια, όπως είπα και στις Βρυξέλες, αυτές τις τελευταίες εβδομάδες του 2001 και τους δύο μήνες του 2012 που δημοσιονομικά εγγράφονται στο 2011, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αλλά δεν αρκεί να υπάρχει φοροδοτική ικανότητα, δεν αρκεί να υπάρχει μηχανισμός φοροεισπρακτικός, δεν αρκεί να υπάρχει διάθεση συμμόρφωσης του πολίτη, πρέπει να υπάρχει και οικονομικό αντικείμενο, πρέπει να υπάρχει και οικονομική δραστηριότητα, πρέπει η αγορά να κινηθεί. (σ.σ. Έλα μου ντε! Τώρα άρχισες και το καταλαβαίνεις... Έξι μήνες σου πήρε βρε Βάγγο! Αμ πώς να κινηθεί η αγορά που δεν έχουμε σάλιο; Ουκ αν λάβοι η αγορά παρά των μη εχόντων, Βαγγελη μ'!)

Κι αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία, αυτή είναι η αλήθεια μπροστά στην οποία βρισκόμαστε και αυτή την αλήθεια τη συζητήσαμε και με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος απάντησε και σε σχετική ερώτηση στις Βρυξέλες, θα τη συζητήσουμε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, ανοιχτά με όλες τις λεπτομέρειες και θα τη συζητήσουμε και με τους Αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου, αλλά βεβαίως και με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Σαμαρά και τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ τον κ. Καρατζαφέρη.

Διότι όλα αυτά στην πραγματικότητα είναι η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, τώρα είναι η περίοδος της διαπραγμάτευσης, από τώρα έως τα μέσα Ιανουαρίου, αυτός ο μήνας, τώρα ο καθένας πρέπει να έρθει να πει τις απόψεις του, τις προτάσεις του, τις βελτιωτικές του ιδέες κι εάν θεωρεί ότι υπάρχουν άλλες λύσεις πιο καλές, πιο ήπιες, πιο φιλικές εγώ θα στρατευθώ με οποιαδήποτε καλή ιδέα, με οποιαδήποτε ιδέα είναι γεμάτη ευαισθησία και κατανόηση γι΄ αυτό που περνάνε όλες οι οικογένειες κι όλες οι επιχειρήσεις.
(σ.σ. Ώπα! Όψιμα ευαίσθητος ο Βαγγέλης! Διαβάζω καλά; Να πω κι εγώ μια καλή ιδέα γεμάτη ευαισθησία; Δώστε πίσω μισθούς και συντάξεις που είχαμε το 2009 και κάντε κατασχέσεις κινητών και ακινήτων των φοροφυγάδων!)
Και θα δώσω τη μάχη προωθώντας και τις δικές μου προτάσεις, αλλά αυτό πρέπει να το κάνουμε μαζί τώρα, γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι τώρα θα γίνει η διαπραγμάτευση και θα συμφωνηθεί το πρόγραμμα, θα υπογραφεί, θα ψηφιστεί, θα δεσμεύει τη χώρα και θα έρθουμε μετά τις εκλογές να κάνουμε επαναδιαπραγμάτευση. Ουδείς μας πιστεύει και ουδείς μας εμπιστεύεται να μας δώσει τόσα πολλά λεφτά, χωρίς να έχει τη βεβαιότητα ότι οι υπογραφές ισχύουν και οι δεσμεύσεις ισχύουν.

Άρα κάνω μία έκκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, να συστρατευθούν με το Υπουργείο Οικονομικών και με την Κυβέρνηση τώρα, που κάνουμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, να μην επιβαρύνουμε τους πολίτες, να ελαφρύνουμε τους πολίτες όπου μπορούμε και μακάρι να μπορέσουμε όσο γίνεται περισσότερο κι όσο γίνεται γρηγορότερα.

Αλλά πρέπει αυτό να συνιστά υπεύθυνη θέση της χώρας, η οποία τιμά την υπογραφή της και σέβεται τις δεσμεύσεις της. Και χώρα είμαστε όλοι, δεν είναι το ένα κόμμα ή το άλλο κόμμα κατά περίπτωση, ανάλογα με το ποιος είναι στην Κυβέρνηση και ευτυχώς αυτό το καταλαβαίνουμε τώρα που διαμορφώνεται μία κουλτούρα συνεργασίας, συναντίληψης και συνευθύνης.»
(…) (…) (…)

Κ. Δαυλός (ΣΚΑΪ TV): «Με δεδομένο αυτά που είπατε ότι δε θα χρειαστούν νέα μέτρα αν πετύχει αυτός ο προϋπολογισμός. Μάλλον δεν πετυχαίνει αυτός ο προϋπολογισμός, αλλιώς θα μας λέγατε ότι δε θα έχουμε νέα μέτρα, με δεδομένο ότι τα πράγματα, όπως τα εμφανίζετε, είναι δύσκολα. Λυπάμαι που θα σας το πω αλλά μου φαίνεστε καταβεβλημένος αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον έτσι σας ακούω εγώ. Η ερώτηση είναι πολύ απλή: Αν κοιτάξετε λοιπόν το λαό στα μάτια, θα τα καταφέρουμε; Τι πιστεύετε, θα τα καταφέρετε να βγούμε από αυτό το, όπως το εμφανίσατε, χρονοδιάγραμμα που πρέπει να δημιουργηθεί και τα λοιπά; Είναι τόσο απλό;»

Ευ. Βενιζέλος: «Πρέπει να σας πω ότι χαίρομαι γιατί είπατε ότι με βλέπετε καταβεβλημένο. Το θεωρώ αυτό πολύ ενθαρρυντικό, γιατί εγώ νοιώθω εξουθενωμένος, δε νοιώθω απλώς καταβεβλημένος.

Έχω αναλάβει στα μέσα Ιουνίου την ευθύνη αυτής της θέσης, γνωρίζοντας πάρα πολύ καλά τι έχω να αντιμετωπίσω, και πρέπει να σας πω ότι ανέλαβα αυτή την ευθύνη έχοντας πολύ συγκεκριμένες απόψεις για το τι έπρεπε να γίνει από τον Οκτώβριο του 2009, έως το Μάιο του 2010, οπότε και συνήφθη η πρώτη δανειακή σύμβαση και η χώρα εισήλθε στην εποχή του μνημονίου.
(σ.σ. Γιατί τις κράταγες κρυφές αυτές τις απόψεις, Βάγγο μου; Γιατί δε βγήκες στα κανάλια να τις καταγγείλεις; Γιατί δεν παραιτήθηκες;)

Αλλά και μετά το Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011, αυτή την πρώτη καθοριστική χρονιά, ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας, είχα την ευκαιρία και στην Κυβερνητική Επιτροπή και στο Υπουργικό Συμβούλιο να διατυπώνω πολύ συγκεκριμένες απόψεις και πάντα τόνιζα αυτό που λέω και τώρα, ότι δυστυχώς όλες οι θεμελιώδεις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προγνώσεις του αρχικού προγράμματος, δεν επιβεβαιώθηκαν.
(σ.σ. Κι αφού το τόνιζες, τότε γιατί επέβαλες ο ίδιος τα ίδια και χειρότερα μέτρα; Για να μην επιβεβαιωθούν ξανά οι στόχοι;)

Δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για το μέγεθος της ύφεσης, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για το χρόνο επανόδου της αγοράς στις διεθνείς αγορές, δεν επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή, γιατί δημοσιονομική προσαρμογή υπό συνθήκες διογκούμενης και σωρευμένης ύφεσης και με αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, δε μπορείς να πετύχεις εύκολα. (Μπλα, μπλα, μπλα…)
(σ.σ. Τότε τι διάολο συνεχίζεις την ίδια αποτυχημένη συνταγή, αφού μ' αυτή δε μπορείς να πετύχεις εύκολα;)

Άρα, αυτό που λέω στον ελληνικό λαό είναι ότι εάν θέλουμε να μείνουμε στο επίπεδο ζωής που έχουμε συνηθίσει και που έχουμε κατακτήσει, εάν θέλουμε να περιορίσουμε τις απώλειες στις ήδη πολύ σημαντικές απώλειες μισθών, εισοδημάτων, αξίας περιουσιακών στοιχείων, αλλά ν’ αποφύγουμε την καταστροφή, πρέπει να συνεννοηθούμε, να διαμορφώσουμε ένα εθνικό κίνημα ανασυγκρότησης, να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας της χώρας σε όλα τα θέματα: χρειαζόμαστε νέο θεσμικό πλαίσιο, νέο τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, νέο διοικητικό σύστημα, νέα αντίληψη για τη λειτουργία του δικαστικού συστήματος, νέα σχέση ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία των πολιτών, νέο τρόπο επικοινωνίας μεταξύ κράτους και αγοράς, εάν θέλουμε να πάμε σ’ ένα πραγματικά νέο μοντέλο ανάπτυξης, εάν θέλουμε πραγματικά να σώσουμε τη χώρα και την προοπτική της.
(σ.σ. Βερμπαλιστή Βαγγέλη κάτσε φρόνιμα! Το επίπεδο ζωής που είχαμε συνηθίσει το χάσαμε, μας το κλέψατε! Όσο για τα υπόλοιπα που χρειαζόμαστε, τι προς ημάς; Υμείς όψεσθε! Δική σας δουλειά είναι να βάλετε τάξη στο μπάχαλο. Γι' αυτό σας πληρώνουμε! Όλα αυτά σας τα ζητάμε εμείς, κι εσείς κωφεύετε...)

Άρα λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι αν μπορούμε να πάρουμε νέα εισπρακτικά μέτρα, νέα εισπρακτικά μέτρα δε μπορούμε και δεν πρέπει να πάρουμε. Το θέμα δεν είναι εάν μπορούμε να μειώσουμε κι άλλο τις δαπάνες, τις δαπάνες πρέπει να τις μειώσουμε κι άλλο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Το θέμα είναι αν μπορούμε ν’ αλλάξουμε το συνολικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούμαστε κι αν έχουμε να πούμε κάτι γι’ αυτό.

Εγώ σας λέω αυτό που βλέπω μπροστά μου, αυτό που λένε οι αριθμοί, αυτό που λένε οι διεθνείς συσχετισμοί. Εδώ υπάρχει και το στοιχείο της έκκλησης. Όποιος έχει πραγματικά τη δυνατότητα να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, δε χρειάζεται να συγκρούεται με το διοικητικό μηχανισμό του κράτους ή να εξαντλεί τις δυνατότητες δικαστικής προστασίας.

Όποιος μπορεί να φέρει τα χρήματά του πίσω και ν’ αλλάξει τα επίπεδα ρευστότητας στην αγορά γιατί θα αυξηθούν τα ποσά που είναι κατατεθειμένα στις ελληνικές Τράπεζες, ας το κάνει. Ας μη ρωτάμε συνεχώς την εκάστοτε κυβέρνηση και τον εκάστοτε Υπουργό Οικονομικών τι έκανε ή τι μπορεί να κάνει για να βοηθήσει και να σώσει αυτή τη χώρα.

Ας ρωτήσουμε ο καθένας τον εαυτό του στο δικό του επίπεδο, τι μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε αυτή τη χώρα. Γιατί είναι κρίμα, είναι κρίμα να χάσουμε όλο αυτό το κεκτημένο. Που δεν είναι κεκτημένο της μεταπολίτευσης, είναι κεκτημένο της μεταπολεμικής Ελλάδας. (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Αν εμείς πάντα θα δανειζόμαστε ακριβότερα και θα έχουμε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, είμαστε χαμένοι εξ ορισμού. Αυτό δεν πρέπει να ισχύσει. Η διαπραγμάτευση δεν τελείωσε με τη Σύνοδο Κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου. Έκανε ένα πρώτο βήμα. Στην πραγματικότητα αρχίζει τώρα μια νέα φάση διαπραγμάτευσης. Και πρέπει να είμαστε παρόντες μέσα σ’ αυτό το γίγνεσθαι.

Αλλιώς θα πάθουμε ό,τι έπαθαν άλλες χώρες, οι οποίες άλλαξαν πολιτικό συσχετισμό και κυβέρνηση, η νέα κυβέρνηση διακήρυξε την εγκατάλειψη του προγράμματος, πέρασε ένα εξάμηνο ευφορίας και οδηγήθηκαν τα πράγματα στο απόλυτο αδιέξοδο και την τραγική ταπείνωση. Ας μη ζήσουμε αυτά τα παραδείγματα.»

Α. Παπαστάθης (Το Βήμα): «Είπατε πριν, υπονοήσατε σαφώς ότι δε θ’ αναλάβετε το φορτίο για νέα μέτρα. Αναφερθήκατε μάλιστα στην ανάγκη να υπάρξει νωπή λαϊκή εντολή. Εάν τον Ιανουάριο η τρόικα σας ζητήσει μέτρα για να εγκρίνει τα 89 δισ. ευρώ, τι θα κάνετε; Θα παραιτηθείτε;»

Ευ. Βενιζέλος: «Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το αντιμετωπίσει η κυβέρνηση λογικά, ο Πρωθυπουργός, οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, όλη η Βουλή και όλος ο ελληνικός λαός. Εμείς πρέπει να πείσουμε τους συνομιλητές μας κατ' αρχάς, ότι το ζήτημα δεν είναι δημοσιονομικό ή αριθμητικό, το ζήτημα είναι η διάρθρωση του προγράμματος και το πώς μπορούμε να συνδέσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή με την ανάσχεση της ύφεσης, με τη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας, με τον περιορισμό της ανεργίας.» (Μπλα, μπλα, μπλα…)

Δ. Γκαλονάκη (Ην-Ων): «Μια που είπατε ότι ζητάτε προτάσεις όχι μόνο από τα πολιτικά κόμματα, αλλά και από τον κόσμο, σας κάνω εγώ δυο προτάσεις αυτή τη στιγμή.»

Ευ. Βενιζέλος: «Δεν είπα ότι θα κάνουμε "διαγωνισμό προτάσεων".»

Δ. Γκαλονάκη (Ην-Ων): «Δεν είπα διαγωνισμό. Προτείνω. Έχω κι εγώ κάθε δικαίωμα. Προτείνω λοιπόν, να υπογράψετε με την Ελβετία να μας έρθουν τα 600 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και να μπορούμε να φύγουμε από αυτές τις τραγικές συνθήκες που αντιμετωπίζουμε και από κει και πέρα ο Υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει ότι αποδέχεται τις γερμανικές οφειλές. Και λύθηκαν τα προβλήματά μας. Ευχαριστώ.»

Ευ. Βενιζέλος: «Για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια και τα ίδια, θέλω να σας πω ότι γενιές Ελλήνων έχουν γαλουχηθεί με το ζήτημα της Ελβετίας. Και γενιές Ελλήνων ψάχνουν να βρουν τι γίνεται με τις καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία. Τώρα, επί των ημερών μου στο Υπουργείο Οικονομικών, θα συναφθεί επιτέλους η συμφωνία με την Ελβετία.» (Μπλα, μπλα, μπλα…)

(…) (…) (…)

Β. Δουράκης (Alpha TV): «Δυο ερωτήσεις, δυο διευκρινίσεις αν το θέλετε: Κατ' αρχήν να πω ότι φαίνεται πως ούτε ο στόχος της εφεδρείας που έχουμε θέσει πιάνεται, δεν ξέρω αν θα πέσει στο τραπέζι πια και θέμα απολύσεων από το Δημόσιο. Αυτό εσείς θα μας το πείτε. Και το δεύτερο: Μιλήσατε για φρέσκο χρήμα. Μέσα σ’ αυτή την αγορά και το φαύλο κύκλο που έχουμε μπει, πώς μπορεί να έρθει αυτό το φρέσκο χρήμα που θα μας δώσει ανάπτυξη;»

Ευ. Βενιζέλος: «Σε σχέση με την εφεδρεία, νομίζω ότι έχει ήδη προβεί σε σημαντικές διευκρινίσεις ο κ. Ρέππας, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Μπλα, μπλα, μπλα…).

Σε σχέση με το "φρέσκο χρήμα", η κρίση είναι πάντα και ευκαιρία. Θέλουμε να επενδυθούν κεφάλαια στην Ελλάδα, και κεφάλαια εσωτερικά και κεφάλαια από το εξωτερικό, θέλουμε άμεσες ξένες επενδύσεις, θέλουμε να λειτουργήσει η ελληνική αγορά ως μια ενδιαφέρουσα και δελεαστική αγορά. Και, όπως είπα και προηγουμένως, όποιος έχει διορατικότητα και βλέπει πίσω από τη συγκυρία, αντιλαμβάνεται πόσο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Θέλουμε, θέλουμε, θέλουμε, και τι δε θέλουμε Βάγγο μου;

Πρέπει όμως να θέλουν και οι άλλοι, που μέχρις ώρας δείχνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται την ευκαιρία και δε θέλουν, εξουθενωμένε Βαγγέλη! Άλλο τι θέλεις κι άλλο τι λαβαίνεις... Κι εμείς, π.χ., θέλουμε να δούμε όλους όσοι κυβερνήσατε και νομοθετήσατε τα τελευταία 30 χρόνια στον Κορυδαλλό, αμ δε μας έγινε ακόμα η χάρη. Έχουμε όμως κι εμείς διορατικότητα, και βλέπουμε πίσω από τη συγκυρία ότι προς τα εκεί οδεύετε. Το μόνο ερώτημα είναι πού θα χωρέσετε όλοι οι εξουθενωμένοι λόγω βαρβαρότητας; Διότι αναγνωρίζουμε ότι είναι τρομερά εξουθενωτικό να μαστιγώνεις κατ' εξακολούθηση έναν ολόκληρο λαό για να τον χώνεις όλο και πιο βαθιά στο φαύλο κύκλο της ύφεσης...

Βίντεο από την Συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου

Από Realgrportal