Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

H τραγωδία της ευρωζώνης...

Kυριολεκτικά "στην κόψη του ξυραφιού" - για να μην πούμε ότι αυτή η κόψη ήδη έχει ματώσει το ευρώ - βρίσκεται το ευρώ από το απόγευμα της Παρασκευής καθώς οι οικονομίες των ισχυρότερων χωρών δέχονται ισχυρές πιέσεις από τις αγορές. Ιταλία και η Ισπανία δανείστηκαν με απαγορευτικά επιτόκια και το ερώτημα είναι πως θα δανείσουν την Ελλάδα με 3,5% όταν δανείζονται οι ίιδες με 6 και με 7%.

Σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Βελγίου, κατά μία βαθμίδα, σε ΑΑ από ΑΑ+ προχώρησαν η Standard and Poor's και η Fitch, όπως γράφουμε και σε άλλο σημείο, διατηρώντας...
αρνητικό outlook στην αξιολόγηση.

Για την απόφαση αυτή οι δύο Οίκοι επικαλούνται τα αυξημένα ρίσκα για τον χρηματοοικονομικό τομέα.

Το Βέλγιο χρειάζεται 11,3 δισεκατομμύρια ευρώ προκειμένου το έλλειμμά του να πέσει το 2012 κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή δεν είναι και σε τόσο χάλια κατάσταση, αλλά μέσα στην κακή ψυχολογία, ακόμα και οικονομίες με χαμηλό έλλειμμα δείχνουν προβληματικές.

Την ίδια στιγμή, παρατηρεί η εφημερίδα, τα βελγικά σπρεντ εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά (τα επιτόκια των δεκαετών βελγικών ομολόγων έφτασαν το 5,75%), ενώ ο δείκτης της εμπιστοσύνης των Βέλγων επιχειρηματιών έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Στο μεταξύ σε υποβάθμιση οχτώ ιταλικών τραπεζών προχώρησε την Πέμπτη η Fitch, διατηρώντας τις προοπτικές αρνητικές (αρνητικό το outlook).

Η Fitch αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η υποβάθμιση των ιταλικών τραπεζών αντανακλά τους κινδύνους που προκύπτουν από την μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων, της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αναλυτικά, οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν είναι οι Banca Popolare di Sondrio, Credito Emiliano, Banca Popolare dell' Emilia Romagna, Banca Popolare di Milano, Credito Valtellinese, Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Banca Popolare dell' Etruria e del Lazio.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Reuters πως εξετάζεται το ενδεχόμενο της μη συμμετοχής των ιδιωτών ομολογιούχων στο μηχανισμό στήριξης των κρατών-μελών, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ... 2013 (το ερώτημα είναι αν θα υπάρχει τότε ευρώ...).

Μια «κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ» δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι προχθές στο Στρασβούργο, σύμφωνα με την ιταλική κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην Ιταλία, λέγοντας ότι συνειδητοποιούν πως μια κατάρρευση της Ιταλίας θα οδηγούσε αναπόφευκτα στο τέλος του ευρώ, προκαλώντας μια παύση της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με απρόβλεπτες συνέπειες», αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από υπουργικό συμβούλιο.

Κατά τη μίνι σύνοδο που είχαν την Πέμπτη οι τρεις ηγέτες στο Στρασβούργο, ο Σαρκοζί και η Μέρκελ εξέφρασαν εξάλλου την «εμπιστοσύνη» τους στον κ. Μόντι και σημείωσαν ότι είναι «πεπεισμένοι για τη δέσμευση» της Ιταλίας «στην κοινή προσπάθεια που αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσεων στη σοβαρή χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση της ευρωζώνης», προσθέτει η ιταλική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Η Διαδικτυακή πύλη για ευρωπαϊκά θέματα euobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ιταλία συντάσσεται με την άποψη της Γερμανίας ενάντια στα ευρωομόλογα» αναφέρει ότι κατά την πρώτη του συνάντηση με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, ο νέος Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει τη γερμανική θέση σχετικά με τα ευρωομόλογα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε χθες πολλές προτάσεις σχετικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία και συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό με αυτές. Θεωρώ ωστόσο ότι τα ευρωομόλογα ή τα ομόλογα σταθερότητας, όπως και να θέλουμε να τα αποκαλέσουμε, δίνουν το λάθος μήνυμα, καθώς ομογενοποιούν τα διαφορετικά επιτόκια, που αποτελούν ωστόσο ενδείξεις για τους τομείς που χρειάζεται να εργαστούμε επιπλέον» δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός στο Στρασβούργο μετά τη συνάντησή τους με Σαρκοζί και Μέρκελ.

Ήταν η πρώτη φορά, σχολιάζει ο συντάκτης, που ηγέτης της Ιταλίας κλήθηκε σε συνάντηση του γαλλογερμανικού άξονα. Παρά ταύτα ελάχιστα πράγματα διέρρευσαν από τη συνάντηση πέρα από μία ανακοίνωση του Σαρκοζί ότι το Παρίσι και το Βερολίνο θα προτείνουν τις δικές τους τροποποιήσεις στις Συνθήκες της ΕΕ.

Από  defencenet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.