Η Ελλάδα μπήκε με ψεύτικα στοιχεία στο ευρώ, είπε δημόσια στη γαλλική τηλεόραση την περασμένη εβδομάδα ο Νικολά Σαρκοζί.
Μια πλειάδα Ευρωπαίων πολιτικών έχει υποστηρίξει τους τελευταίους μήνες την ίδια άποψη. Ποιος τους έδωσε όμως τα στοιχεία που σήμερα λένε ότι ήταν «μαγειρεμένα»; Ο ίδιος άνθρωπος που εδώ και μέρες είναι έτοιμοι να υποδεχτούν με ενθουσιασμό στη θέση του προσωρινού πρωθυπουργού. Ο άνθρωπος που θα έρθει να διαχειριστεί το χάος που προκάλεσε το Μνημόνιο, το οποίο ο ίδιος διαπραγματεύτηκε, και να διαπραγματευτεί το «κούρεμα» του χρέους που ο ίδιος θεωρεί καταστροφικό!
Ο 64χρονος σήμερα Λουκάς Παπαδήμος ήταν τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας, θέση στην οποία τον διόρισε το 1994 ο Ανδρέας Παπανδρέου και τον διατήρησε στη συνέχεια ο Κώστας Σημίτης. Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο τρίτος κατά σειρά αρχηγός...
του ΠΑΣΟΚ που τον περιέβαλε με εμπιστοσύνη. Τον Σεπτέμβριο του 2009 του πρότεινε μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, κάτι που ο τότε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρνήθηκε. Οταν έληξε η θητεία του, ο Παπαδήμος εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου ως προσωπικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. Το Μνημόνιο, μάλιστα, που υπέγραψε η κυβέρνηση τον Μάιο του 2010 φέρει και τη δική του «σφραγίδα». Οπως βεβαιώνει και το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, «ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και της τρόικας των διεθνών πιστωτών».
Το όνομά του «έπαιξε» και πάλι τον Ιούλιο του 2011, αυτή τη φορά για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο Παπανδρέου τον ήθελε ως αντικαταστάτη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Βλέποντας όμως τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και το κακό κλίμα στην κυβέρνηση Παπανδρέου, ο Παπαδήμος αρνήθηκε και πάλι την πρόταση που του έγινε. Προτίμησε τη σιγουριά της Βοστόνης και την ασφάλεια του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, όπου διδάσκει έως και σήμερα ως επισκέπτης καθηγητής.
Από το πόστο αυτό προειδοποίησε σε υψηλούς τόνους κατά του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, της εξέλιξης αυτής ακριβώς που ο Γιώργος Παπανδρέου πανηγύρισε ως μεγάλη νίκη της Ελλάδας! «Τα πιθανά οικονοµικά οφέλη της αναδιάρθρωσης του χρέους θα είναι πολύ µικρότερα από ό,τι συχνά προβλέπεται, ενώ η διαδικασία αυτή συνεπάγεται σηµαντικούς κινδύνους για την Ελλάδα και την ευρωζώνη» έγραφε ο Παπαδήμος σε άρθρο του στο «Βήμα» και στους «Financial Times» και συμπλήρωνε: «Οι απώλειες για τα ελληνικά νοικοκυριά και για όσους, εκτός των οικονοµικών ιδρυµάτων, κατέχουν δηµόσιο χρέος θα πλήξουν την οικονοµική δραστηριότητα και τα φορολογικά έσοδα». Ο ίδιος, λοιπόν, άνθρωπος που θεωρεί σχεδόν καταστροφική τη συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους θα κληθεί τώρα, εφόσον αναλάβει την πρωθυπουργία, να διασφαλίσει πάση θυσία ότι αυτή θα γίνει πραγματικότητα.
Κώστας Παπαχλιμίντζος από dimokratianews
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου