Εγκαταστάθηκε στο Μαξίμου ο Παπαδήμος, στην τελική ευθεία ο κατάλογος των υπουργών
Kαι τρόικα αλά ελληνικά: ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ., χέρι χέρι, σε συγκυβέρνηση με τον Καρατζαφέρη…
Κάτοικος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ήδη, από το μεσημέρι, οπότε και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Λουκάς Παπαδήμος. Μιάς κυβέρνησης που, όπως έγινε σαφές αμέσως μετά την πρωινή (τελευταία και φαρμακερή) σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο Κ. Παπούλια, προκύπτει από τη συνεργασία τριών κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, και όχι μόνο των δύο πρώτων.
Έτσι, η νέα κυβέρνηση μπορεί να προσδοκά πάνω από 250 ψήφους εμπιστοσύνης, ίσως και πάνω από 260. Και τούτο διότι, εκτός από τους 153 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους 85 της Ν.Δ. και τους 16 του ΛΑΟΣ (σύνολο 254), θετική ψήφο αναμένεται...
να δώσουν οι 4 βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, καθώς και η ανεξάρτητη Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ δεν αποκλείεται θετική ψήφο να δώσουν η προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείσα Μιλένα Αποστολάκη, αλλά και οι 4 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς!
Βέβαιη θεωρείται η καταψήφιση της συγκυβέρνησης από τους 21 βουλευτές του ΚΚΕ, τους 9 του ΣΥΡΙΖΑ και τους 6 που εξελέγησαν με το ΠΑΣΟΚ αλλά -κατά καιρούς- διαγράφηκαν ή ανεξαρτητοποιήθηκαν.
Προπαντός, σίγουρη θεωρείται και η «ψήφος» εμπιστοσύνης της τρόικας. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήδη εκδηλώνουν την ευαρέσκειά τους για τον σχηματισμό της ελληνικής κυβερνητικής «τρόικας». Άλλωστε, τις προηγούμενες μέρες, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν δείξει τις διαθέσεις τους, εκτρεπόμενοι ακόμη και σε ωμούς εκβιασμούς, όχι μόνο για την τύχη της 6ης δόσης, αλλά ακόμη και για τη θέση της χώρας ως πλήρους και ισότιμου μέλους της Ε.Ε.!
Σύσκεψη στο Μαξίμου
Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός συγκάλεσε το απόγευμα στο Μαξίμου, σύσκεψη εκπροσώπων και των τριών κυβερνητικών –πλέον- κομμάτων, με αντικείμενο τη σύνθεση και τη δομή της νέας κυβέρνησης.
Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από το στενό συνεργάτη του Γ.Παπανδρέου, Νίκο Αθανασάκη, η ΝΔ από τον γραμματέα της Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Δημήτρη Σταμάτη και ο ΛΑΟΣ από τον αντιπρόεδρό του, πρέσβη Γιώργο Γεωργίου.
Ο Α. Λυκουρέντζος, αμέσως μετά, έκανε λόγο για δημιουργική συνεργασία και σημαντική πρόοδο, η οποία επετεύχθη. «Η συνάντηση ήταν ουσιαστική», σημείωσε και τόνισε ότι «η ΝΔ θα συμμετέχει με μη κοινοβουλευτικά αλλά κορυφαία στελέχη της στη νέα κυβέρνηση».
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, από πλευράς Νέας Δημοκρατίας στη νέα κυβέρνηση θα μετέχουν οι: Σταύρος Δήμας, αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, διευθυντής του γραφείου του προέδρου της ΝΔ, Γιάννης Μουρμούρας, καθηγητής, σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του προέδρου της ΝΔ, Θεόδωρος Βάρδας, άτυπος σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ και Παναγιώτης Χηνοφώτης, πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην βουλευτής Επικρατείας. Η Ν.Δ φέρεται σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πως είχε κριτήριο επιλογής την μη βουλευτική ιδιότητα.
Η Ν.Δ υποστηρίζει ότι "με την συμμετοχή μας ανατρέπουμε την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και Παπανδρέου και στηρίζουμε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο μια μεταβατική κυβέρνηση με συγκεκριμένο στόχο να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και οδηγηθεί σε εκλογές".
Από την πλευρά του ο Γ. Γεωργίου, μίλησε για «ευχάριστη, αλλά και χρήσιμη συνάντηση» και αποκάλυψε ότι ο ΛΑΟΣ θα συμμετέχει «με αρκετά στελέχη στη νέα κυβέρνηση». Ερωτηθείς αν θα είναι δύο ή τρία, απάντησε ρωτώντας αν «είναι αρκετά»...
Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ απέφυγαν να κάνουν κάποιο σχετικό σχόλιο.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τα υπουργεία, στην ηγεσία των οποίων αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα γίνουν αλλαγές προσώπων, είναι το Εσωτερικών, το Δικαιοσύνης, το Προστασίας του Πολίτη, το Επικρατείας, στο οποίο ο οριζόμενος υπουργός ασκεί καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, ενδεχομένως δε και το Εθνικής Άμυνας.
Από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.