Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Αντ. Σαμαράς: Από τον ανένδοτο και το «όχι» στο μεγάλο «ναι» και στη συγκυβέρνηση

Η μεγάλη στροφή του προέδρου της ΝΔ
O πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντ. Σαμαράς, αποχωρεί το βράδυ της Κυριακής από το Προεδρικό Μέγαρο μετά την επίτευξη συμφωνίας ( Πηγή: ICON)
Μια πολύ μεγάλη στροφή πραγματοποίησε τελικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς και από τον ανένδοτο που κήρυξε την περασμένη Τετάρτη με την ομιλία του στη «γαλάζια» Κ.Ο. της Ν.Δ. και τη φράση του «πέσανε οι μάσκες» το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έφθασε την Κυριακή το βράδυ – και αφού είχε προηγηθεί μια διφορούμενη δήλωσή του μεσημέρι του Σαββάτου – σε μια συνυπογραφή...
κυβέρνησης συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε την ύστατη στιγμή, έπειτα από έντονο και απίστευτο παρασκήνιο, διεργασίες και διαβουλεύσεις να συναινέσει και να μην επιμείνει στην επίκληση επιμέρους προσκομμάτων – από τη στιγμή μάλιστα που έχει επιτευχθεί το μείζον γι' αυτόν, δηλ. η αποχώρηση του κ. Γ. Παπανδρέου – για να δώσει τη στήριξή του σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη στήριξη ΠαΣοΚ και Ν.Δ.

Ο χρονικός ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης θα είναι τελικά όχι 6 εβδομάδες που ήθελαν αρχικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά 103 ημερών, καθώς πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 19η Φεβρουαρίου 2012.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άλλαξε άρδην τη στρατηγική του και υποστέλλοντας την αντιμνημονιακή σημαία, έδωσε το πράσινο φως στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε μια κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου και θα δρομολογήσει άμεσα την πορεία προς τις εκλογές, όπως ανεγράφη στο ανακοινωθέν της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Ο κ. Σαμαράς, με μια πιο μετριοπαθή στάση και σε τελείως διαφορετική γραμμή από αυτή που κινήθηκε το τελευταίο δεκαοκτάμηνο, όπου κυριαρχούσε ο αντιμνημονιακός αγώνας, και αντιλαμβανόμενος προφανώς την κρισιμότητα των στιγμών υιοθέτησε μια πιο ρεαλιστική και εθνικά υπεύθυνη πολτική στάση.

Μάλιστα, μετά την κατ' αρχήν συμφωνία των κκ. Σαμαρά και Γ. Παπανδρέου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ανακουφίστηκαν στην ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Βίλφριντ Μάρτενς, με μήνυμά του μέσω twitter, χαιρέτισε τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ επέδειξε «ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία».

Η συμφωνία που επετεύχθη την Κυριακή το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο ικανοποίησε σε πολύ μεγάλο βαθμό τους δύο μετριοπαθείς αντιπροέδρους της Ν.Δ., κκ. Δ. Αβραμόπουλο (βασικός πρωταγωνιστής της αλλαγής στάσης της ΝΔ, αφού μιλά εδώ και δύο χρόνια για εθνική συνεννόηση) και Στ. Δήμα, αλλά και μια μεγάλη ομάδα βουλευτών του κόμματος και κυρίως τους πρωταγωνιστές της κίνησης των «πέντε», τους κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, Κ. Μητσοτάκη, Κ. Χατζηδάκη, Μ. Βαρβιτσιώτη και Ευ. Αντώναρο που πίεζαν προς την πλευρά της συναίνεσης.

Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά επικρατεί ικανοποίηση, όπως λένε στενοί του συνεργάτες, και η επιχειρηματολογία τους έχει αφετηρία την επισήμανση πως πλέον δεν θα είναι πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου και άρα ο πρώτος στόχος του προέδρου της Ν.Δ. επιτεύχθηκε, αφού φαίνεται να δίνεται μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα.

Μετά την επιτυχία – κατά τη Ν.Δ. – να εξωθήσουν σε παραίτηση τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο ήδη είχαν θέσει τα κορυφαία στελέχη του ΠαΣοΚ σε φάση εξόδου από την πρωθυπουργία, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά στέκονται ιδιαίτερα στην αναφορά ότι ακόμα ένα κέρδος είναι η κατ' αυτούς «άμεση» διεξαγωγή εκλογών, που θα γίνουν σε τρεισήμισι μήνες, ενώ επισημαίνουν ως όφελος και τη μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στη συνάντηση που έγινε την Κυριακή το βράδυ στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, μεταξύ του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου και του οικονομικού επιτελείου του (τον αναπληρωτή οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη και τους κκ. Ζανιά και Χριστοδούλου), με τους απεσταλμένους της Ν.Δ., κκ. Δ. Σταμάτη και Χρ. Λαζαρίδη και τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Χρ. Σταϊκούρα, εξετάστηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου σε συνδυασμό με το τι πρέπει να γίνει για να εξευρεθεί και ο χρόνος των εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκλογές δεν μπορούσαν, όπως λένε από τη Ν.Δ., να γίνουν νωρίτερα διότι έπρεπε να κλείσει οπωσδήποτε το PSI.

Βέβαια στη Ν.Δ. επιμένουν να μιλάνε για άλλη μια νίκη «στα σημεία», σχετικά με τον χρόνο των εκλογών, θεωρούν ότι έχουν κλείσει το «πακέτο» των μέτρων και δεν γίνεται να ληφθούν άλλα. Μάλιστα, συνεργάτες του κ. Σαμαρά λένε ότι θα γίνει και διαπραγμάτευση για να αλλάξουν προς το καλύτερο όσα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί. Υποστηρίζουν ότι υπάρχουν σκέψεις να υιοθετηθούν «γαλάζιες» προτάσεις για τη φορολόγηση και σημειώνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν φοροελαφρύνσεις για το 2012, ενώ ενδεχομένως να δοθούν στα μέσα Μαρτίου και χρήματα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. «βαπτίζει» την κυβέρνηση συνεργασίας που συμφωνήθηκε την Κυριακή ως προσωρινή και μεταβατική και σημειώνει ότι το «το πρώτο θετικό βήμα ήταν η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου που ξεμπλόκαρε τη λύση».

Παράλληλα προτάσσουν το επιχείρημα ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και η νέα κυβέρνηση είναι στην κυριολεξία μεταβατική.

Στο επιχείρημα πολλών ότι ο κ. Σαμαράς είναι πλέον «μνημονιακός», συνομιλητές του υπογραμμίζουν ότι οι «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει δεν έχουν αλλάξει και επιμένουν ότι δεν τίθεται συζήτηση για τα συνοδευτικά μέτρα, ενώ προτάσσουν το επιχείρημα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. διασφάλισε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και την παραμονή της στην ευρωζώνη.

«Η ΝΔ θα ψηφίσει μόνο τη δανειακή σύμβαση και δεν δέχεται εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας» λένε, αδιαφορώντας για τα όσα μεταδίδονται από τις Βρυξέλλες, ότι η δανειακή σύμβαση με τα νέα μέτρα είναι «πακέτο».

Ακόμη οι συνεργάτες του, αντικρούουν τα περί φθοράς που θα έχει πλέον ο κ. Σαμαράς, καθώς μπαίνει στο κάδρο της κριτικής, με τη συμφωνία του για τη συγκεκριμένη κυβέρνηση και λένε με έμφαση: «Δεν θα υπάρξει φθορά, αφού δεν θα συμμετάσχουν στελέχη της Ν.Δ. στη νέα κυβέρνηση. Αυτό που συμφωνήθηκε δεν είναι συγκυβέρνηση».

Για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση δεν έγινε συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα, όπου θα υπάρξει και επικοινωνία (ίσως και συνάντηση, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί) των κκ. Σαμαρά και Παπανδρέου.

Εκτός από την ικανοποίηση του κ.Σαμαρά και των επιτελών του, έχει αρχίσει ήδη η κριτική για την ηγεσία της Ν.Δ. με πιο χαρακτηριστική τη στάση του γραμματέα συνδικαλιστικού του κόμματος κ. Ι. Μανώλη που είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση «έδωσε ''συγχωροχάρτι'' στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης», ενώ και η ΔΑΚΕ ετοιμάζεται για σκληρή επίθεση.

Σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρει ότι ο Αντώνης Σαμαράς μετρίασε την εκ βάθρων αντιπολιτευτική του στάση έναντι των αποφάσεων της συνόδου κορυφής του περασμένου Οκτωβρίου, εξαιτίας – μεταξύ άλλων – των πιέσεων που άσκησαν οι Α. Μέρκελ και Ν. Σαρκοζί, οι οποίοι απείλησαν με αποκλεισμό της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Αρης Ραβανός από ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.