Χαμηλού προφίλ, αλλά άριστος στις δημόσιες σχέσεις. Διαβασμένος, αλλά «σιγουράτζα», δηλαδή άνθρωπος που αποφεύγει να εκτεθεί με τολμηρές απόψεις και δεν επιθυμεί συγκρούσεις.
Ο Λουκάς Παπαδήμος προτιμά την ήρεμη οικογενειακή ζωή, τους περιπάτους και τα ήσυχα καφέ. Του άρεσε η ακαδημαϊκή καριέρα, αλλά έκανε και μια πολυετή βόλτα στις παρυφές της πολιτικής. Όμως, οι εντάσεις της κεντρικής πολιτικής σκηνής δεν του ταίριαζαν, μολονότι ως φοιτητής είχε κάνει ένα πέρασμα απ' τον «Ρήγα Φεραίο» το 1968, ως φοιτητής. Για τον ίδιο λόγο είχε αρνηθεί μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2007 και το 2009, όταν κυκλοφορούσε ως σίγουρο το όνομά του. Και ας είναι γείτονας -μένει στο διπλανό σπίτι- τα τελευταία χρόνια με τον Δημήτρη Ρέππα, στην οδό Στρατηγού Καλλάρη, στο Παλαιό Ψυχικό.
Ο τρίτος τραπεζίτης που αναλαμβάνει τη...
διακυβέρνηση της χώρας, μετά τον Ξεν. Ζολώτα και τον Στεφ. Σκουλούδη, γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1947 και η οικογένειά του κατάγεται από τη Δεσφίνα της Φωκίδας. Όταν τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, το 1966, έφυγε κατευθείαν για τις ΗΠΑ, προκειμένου να σπουδάσει Φυσική στο διάσημο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από το οποίο αποφοίτησε το 1970.
Αρκετοί αστειεύονταν με το γεγονός ότι ούτε οι μεταπτυχιακές σπουδές του (ασχολήθηκε με την Ηλεκτρονική Μηχανική) ήταν στην Οικονομία. Η οικονομική επιστήμη τον κέρδισε με το διδακτορικό του, το οποίο ολοκλήρωσε το 1978, και δύο χρόνια μετά εργαζόταν ως οικονομικός αναλυτής στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Το 1977 είχε παντρευτεί την ολλανδικής καταγωγής Σάνα Ινγκραμ, που ασχολείται ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική, αλλά το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά. Εκθέσεις της Σ. Ινγκραμ είχαν φιλοξενηθεί σε κάποιες γκαλερί της Αθήνας και συναντούσες κάποιες φορές το ζεύγος Παπαδήμου σε εκδηλώσεις που συνδέονται με την τέχνη.
Όπως δηλώνουν στη «δημοκρατία» συμμαθητές του από το Κολλέγιο Αθηνών, ήταν κάθε χρόνο ο καλύτερος μαθητής. Αυτός πήρε το Valedictorian, το βραβείο που απονέμεται στον καλύτερο μαθητή της τελευταίας τάξης του Κολλεγίου. Όμως από τότε ήταν «γκρίζος και ισορροπιστής» και ήθελε να τα έχει καλά με όλους, χαρακτηριστικά που τον ακολουθούν και στην επαγγελματική του διαδρομή. Ορισμένοι από τους συμμαθητές του έσπευσαν χθες να κυκλοφορήσουν παλαιές φωτογραφίες και να τον υμνήσουν. Μεταξύ αυτών που ήταν έτοιμοι να μιλήσουν ήταν ο ηθοποιός Κώστας Αρζόγλου και ο εφοπλιστής Νίκος Τσαβλίρης. Οι συμμαθητές του τονίζουν την αγάπη του για τα βιβλία. Γι' αυτό και την περίοδο που εργάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος πεταγόταν αρκετές φορές στο κοντινό βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης». Κάποιοι τον θυμούνται να περπατά στο πολυώροφο κτίριο και να ξεφυλλίζει στα όρθια.
Είχε επιστρέψει στη χώρα μας το 1985, καθώς ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά τού τότε διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Δημήτρη Χαλικιά. Στην Κεντρική Τράπεζα, που διορίστηκε ως σύμβουλος την ίδια χρονιά, γνώριζαν ότι δεν χαλάει χατίρι σε κανέναν, αρκεί να μην εκτεθεί. Γι' αυτό και όταν το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής και τον επόμενο χρόνο αναβαθμίστηκε σε διοικητή είχε ήδη παντού μόνο φίλους... Η θητεία του ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (1994-2002) συνδέθηκε με την περίοδο Κ. Σημίτη, τη «φούσκα» του Χρηματιστηρίου, τη λεγόμενη δημιουργική λογιστική (τον εξωραϊσμό των δημόσιων οικονομικών) και την είσοδο στο ευρώ. Ως συνήθως, δεν είχε μιλήσει για τα «μαγειρέματα» και οι εκθέσεις του ήταν στο γνωστό μοτίβο: Γενικές αιχμές και ευχολόγια για το τι πρέπει να γίνει, χωρίς να διαταράσσεται το πανηγυρικό κλίμα των τότε κυβερνήσεων για την «ισχυρή οικονομία».
Τσάι και συμπάθεια στον «Λωτό»
Εκείνα τα χρόνια έπινε καφέ στη «Βιβλιοθήκη» στο Κολωνάκι (αγαπημένο στέκι του Κ. Σημίτη και της παρέας του) και τον συναντούσες στην τσαγιερί «Λωτός» του Νέου Ψυχικού. Ο Λουκάς Παπαδήμος, παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκε στενότατα με τον πρώην πρωθυπουργό, δεν ήταν στον πολύ στενό πυρήνα των φίλων του Κ. Σημίτη. Είχε, όμως, στενότατες σχέσεις με αρκετούς συνεργάτες του. Διατήρησε όμως το χαμηλό προφίλ, ενώ την ίδια τακτική ακολούθησε και από τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Σχεδόν ποτέ δεν έβλεπες δηλώσεις του στο διεθνή Τύπο, ενώ η παρουσία του περιοριζόταν σε ομιλίες.
Από την Ελλάδα σχεδόν εξαφανίστηκε, για να επιστρέψει στο προσκήνιο την τελευταία διετία, εξαιτίας της κρίσης. Από το 2010 ήταν άμισθος σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Απέφυγε να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου, μολονότι όταν ολοκληρώθηκε η θητεία του στην ΕΚΤ αρκετοί τον θεωρούσαν σίγουρο για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Προτίμησε τη θέση του επισκέπτη καθηγητή στο Χάρβαρντ. Με την ιδιότητα αυτή έγραψε προ ημερών και το άρθρο στους «Financial Times», στο οποίο εμφανιζόταν αντίθετος με το μεγάλο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Τελικά συνέβη αυτό ακριβώς που έλεγε ότι πρέπει να αποφευχθεί. Και τώρα, ως πρωθυπουργός, καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου