Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Αποκαλύψεις για την αντιπαράθεση Μπεγλίτη - Αρχηγών

Σημαντικές αποκαλύψεις για τα τελευταία "έργα και ημέρες" του Π. Μπεγλίτη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας περιέχει το σημερινό τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα". Οι αποκαλύψεις αφορούν τόσο τη νέα δομή δυνάμεων που επιδίωκε να επιβάλει ο απελθών υπουργός, όσο και άλλα σημεία "τριβής" με τους αρχηγούς.

Ως προς τη νέα Δομή Δυνάμεων, φαίνεται ότι με την απομάκρυνση του κ. Μπεγλίτη οι Ένοπλες Δυνάμεις γλίτωσαν (προσωρινά μήπως;) από "του Χάρου τα δόντια", καθώς οι στόχοι του για...
τη νέα Δομή Δυνάμεων οδηγούσαν σε πλήρη αποδόμησή τους. Αυτό προκύπτει από την εισήγησή του για την προτεινόμενη Δομή Δυνάμεων 2011-2025 που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ της 17ης Οκτωβρίου, και αποκαλύπτεται στο σημερινό τεύχος του περιοδικού "Επίκαιρα". Επρόκειτο για μία εισήγηση που προκάλεσε έντονη ανησυχία και αναταραχή στο σύνολο σχεδόν της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία διέκρινε τον τεράστιο κίνδυνο πλήρους αποδιοργάνωσης και αποσυντονισμού του στρατεύματος, σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης όσο και της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Οι προταθείσες αλλαγές (που εν μέρει είχαν δει το φως της δημοσιότητας από τα τέλη Οκτωβρίου, αλλά πλέον επιβεβαιώνονται) ήταν οι εξής: 

• Στο Στρατό Ξηράς, κατάργηση των στρατηγείων της 1ης Στρατιάς, του Α’ Σώματος Στρατού (με πρόβλεψη διάλυσης και του Β’ ΣΣ), της IV ΜΠ στην Τρίπολη, της V ΜΠ στην Κρήτη, της VIII ΜΠ στα Ιωάννινα (και αριθμού μονάδων της), της 15ης ΤΑΞΠΖ στην Καστοριά (και αριθμού μονάδων της), της XX Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, των Ι, ΙΙ και ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ (Βόλος, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη) και της 651 ΑΒΥΠ (Μπογιάτι).

• Στο Πολεμικό Ναυτικό, κατάργηση της Διοίκησης Ναυτικής Εκπαίδευσης, μετάπτωση των Ναυτικών Διοικήσεων Βορείου Ελλάδος (ΝΔΒΕ) και Ιονίου (ΝΒΙ) σε Ναυτικούς Σταθμούς, κατάργηση μονάδων υποστήριξης των διοικήσεων ελικοπτέρων και φρεγατών. Προβλεπόταν επίσης απόσυρση δύο φρεγατών και κατάργηση μίας εκ των τριών μοιρών της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών.

• Στην Πολεμική Αεροπορία, κατάργηση της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, της 113 ΠΜ στη Θεσσαλονίκη (με πρόβλεψη κατάργησης και της 110 ΠΜ στη Λάρισα), της 129 Πτέρυγας Υποστήριξης, της 132 Σμηναρχίας Μάχης στο Αγρίνιο, της 134ΣΜ στη Σαντορίνη και 138ΣΜ στο Τυμπάκι. Σε επίπεδο υλικού προβλεπόταν η απόσυρση του συνόλου των αεροσκαφών Α-7, προφανώς χωρίς αντικατάσταση.

Παρ' ότι η ανάγκη εξορθολογισμού του οργανισμού των ΕΔ είναι υπαρκτή και ορισμένες από τις αλλαγές αυτές είναι στην ορθή κατεύθυνση (π.χ. η κατάργηση των ΤΑΞΥΠ), στο σύνολό τους οι αλλαγές αυτές διέπονταν από διάθεση "κουτσουρέματος" πάση θυσία και σχεδιάστηκαν με εξαιρετική βιασύνη, χωρίς καμία συναίσθηση για τις επιπτώσεις στην άμυνα της χώρας.

Ακόμη περισσότερο, οι προταθείσες διέπονταν από την εσφαλμένη παραδοχή που πρώτος εισήγαγε στο ΥΠΕΘΑ ο Ε. Βενιζέλος και που εμείς ονομάσαμε "δόγμα της καφετζούς", ότι δηλαδή "δεν περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο ούτε και προετοιμαζόμαστε για αυτόν" . Γιατί μόνο αυτή η λογική μπορεί να διέπει την κατάργηση της 1ης Στρατιάς, ενός σχηματισμού με ελάχιστο προσωπικό και ελάχιστο κόστος, ο οποίος όμως αποτελεί τη δομή που θα επιτρέψει στις ΕΕΔ να αναπτυχθούν στο αναγκαίο μέγεθος σε περίπτωση πολέμου πλήρους κλίμακας.

Παραπλήσιο πνεύμα προδίδει και η κατάργηση της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας: πρόκειται στην πραγματικότητα για παραίτηση από οποιοδήποτε σχεδιασμό μεγάλου ελιγμού τεθωρακισμένων (αμυντικού ή επιθετικού) κατά της Τουρκίας...

Για τους λόγους αυτούς οι απελθόντες Αρχηγοί δεν προσυπέγραψαν την εισήγηση του κ. Μπεγλίτη, παρ' ότι υπέστησαν αφόρητες πιέσεις από τον ίδιο και το επιτελείο του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό, "Ποτέ –κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες τουλάχιστον– οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας δεν έφτασαν τόσο κοντά στη διάλυσή τους όσο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τις 17 έως τις 31 Οκτωβρίου, όταν και η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ επιχείρησε να επιβάλει στο Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) μια νέα Δομή Δυνάμεων στο στράτευμα".

Ειδικά ως προς τον απελθόντα αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, το δημοσίευμα αναφέρει ότι αντέδρασε μέχρι τέλους στην κατάργηση της 1ης Στρατιάς, ενώ η αντιπαράθεσή του με τον Π. Μπεγλίτη είχε και παλαιότερες ρίζες, καθώς είχε αρνηθεί τη συνδρομή στρατιωτών στην αποκομιδή σκουπιδιών που του ζητήθηκε. Η πλέον βαρυσήμαντη πληροφορία όμως είναι ότι ο απελθών Α/ΓΕΣ είχε θέσει βέτο σε "άτυπο κυβερνητικό αίτημα συνεισφοράς ανδρών των Ειδικών Δυνάμεων για την ανάληψη κατασταλτικού ρόλου στο ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής". Αν η πληροφορία αυτή αληθεύει, τόσο ο κ. Μπεγλίτης όσο και ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου έχουν μερικές εξηγήσεις να δώσουν...

Θυμίζουμε ότι στο αρχικό σχόλιό μας για τη μαζική αποστρατεία των Αρχηγών είχαμε θέσει τα εξής ερωτηματικά:
"- Θέλησε να προκαταλάβει πιθανή κυβερνητική αλλαγή και να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση;
- Θέλησε να "πουλήσει" στον προϊστάμενό του πρωθυπουργό κάποιο "σενάριο ανωμαλίας" που ο ίδιος απέτρεψε (όπως έκανε ο προκάτοχός του Α. Δροσογιάννης με τον Α. Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του '80);
- Μήπως, αντιθέτως, ζήτησε ο ίδιος από τους Αρχηγούς "κάτι" και το αρνήθηκαν;
- Μήπως οι προηγούμενοι Αρχηγοί (όλοι τους άριστοι αξιωματικοί) διαφωνούσαν με τη νέα "κουρεμένη" δομή δυνάμεων, και ο κ. Μπεγλίτης έφτιαξε ένα ΣΑΓΕ της αρεσκείας του για να την περάσει;"

 
Φαίνεται τελικά ότι οι εξηγήσεις αυτές ισχύουν όλες μαζί - και επιπλέον ο κ. Μπεγλίτης επέσπευσε τις αποστρατείες για να συμπέσουν χρονικά με τη μετάβαση του Γ. Παπανδρέου στις Κάννες, και να μπορέσει να επικαλεστεί ο απελθών πρωθυπουργός κίνδυνο πραξικοπήματος - ενώ, όπως προκύπτει, η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ζήτησε την εμπλοκή του στρατού και ο Α/ΓΕΣ εκείνος που την αρνήθηκε.

Και κάτι τελευταίο: σύμφωνα με το δημοσίευμα των "Επικαίρων", καθ' όλο το διάστημα της σθεναρής αντίστασης των Αρχηγών στα σχέδιά του, ο κ. Μπεγλιτης και το επιτελείο του αναζητούσαν μεταξύ των ανωτάτων αξιωματικών πρόθυμους να συνυπογράψουν τα σχέδιά τους. Η "βουτιά" στην επετηρίδα για την επιλογή των νέων αρχηγών, τόσο στο Στρατό Ξηράς όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό, επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία. Απομένει να δούμε ποια θα στάση θα τηρήσουν οι νέοι Αρχηγοί μετά την αποχώρηση του υπουργού που τους επέλεξε... 
  
Από enkripto

Το δόγμα της καφετζούς : Περικοπές μονάδων και μείωση εξοπλισμών
Tις μαντικές ικανότητες του ερίτιμου κυρίου Βασιλάκου φαίνεται να απέκτησε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών προέβη σε εξαιρετικά ανησυχητικές δηλώσεις για τα θέματα της άμυνας.

Περιγράφοντας την πολιτική την οποία πρόκειται να εφαρμόσει ο υπουργός Ευάγγελος Βενζέλος δήλωσε κατά λέξη ότι : "δεν πρέπει να περιμένουμε γενικευμένο πόλεμο ούτε και να προετοιμαζόμαστε για αυτόν" !!!! , ενώ πρόσθεσε ότι όποιος περιμένει κάτι τέτοιο τότε στην ουσία αμφισβητεί το σύνολο των διεθνών σχέσεων και συμμαχιών της χώρας αλλά και τους διεθνείς οργανισμούς (!)...

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα στις πρωτοποριακή ομολογουμένως προσέγγιση του ελλείμματος ασφάλειας της χώρας, σημείωσε ότι προετοιμαζόμαστε μόνο για μικρές σημειακές στρατιωτικές κρίσεις μικρής διάρκειας που θα χρησιμοποιηθούν διπλωματικά στη συνέχεια, χωρίς όμως να εξηγήσει που οφείλεται η σιγουριά ότι ένα θερμό επεισόδιο δεν πρόκειται να εξελιχθεί σε γενικευμένη σύρραξη..Ούτε βεβαίως μας είπε ο συμπαθής κατά τα άλλα κ.Βενιζέλος τι πρόκειται να γίνει αν (λέμε τώρα..) το επιτελείο των γειτόνων αποφασίσει να κλιμακώσει χωρίς να ζητήσει άδεια απο τις καφετζούδες της Μεσογείων.

Ο υπουργός εξήγγειλε επίσης αλλαγές στο ΕΜΠΑΕ και στην δομή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας οι οποίες θα ακολουθούν το άνωθεν σκεπτικό. Στην ουσία αυτό που εξήγγειλε σήμερα ο Ευ.Βενιζέλος είναι ότι ξεκινά η εφαρμογή του δόγματος ΓΑΠ για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας οι οποίες θα μεταμορφωθούν σε "μικρές, ευέλικτες" και προσανατολισμένες σε αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών και κατ'επέκταση εντελώς ακατάλληλες για την αντιμετώπιση βαρέων μηχανοκίνητων δυνάμεων....

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις πράσινων στελεχών γινόταν λόγος για μείωση οροφών και στους 3 κλάδους και συγκεκριμένα μείωση της οροφής της ΠΑ σε 200-250 μαχητικά,μείωση των φρεγατών σε 10 για το ΠΝ, μείωση της οροφής του ΕΣ στους 70.000! άνδρες με κυριολεκτικό πετσόκομμα αρκετών μειζονων σχηματισμών.

Οι καιροί του πολέμου ου μενετοί, κύριε υπουργέ..
Από enkripto

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.