Με 153 «ναι» ο Γιώργος ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Παγιδευμένος ο Σαμαράς στη δανειακή σύμβαση
ΟΙ 153 ψήφοι που απέσπασε ο Γ. Παπανδρέου από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και το «ναι» του Α. Σαμαρά στη δανειακή σύμβαση είναι τα μόνα δεδομένα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο κ. Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει, χωρίς να έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των πολιτικών κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας. Ο ίδιος άφησε χθες να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να παραιτηθεί και να παραδώσει τη θέση του σε άλλο πρόσωπο, με πιθανότερο τον Ευάγγ. Βενιζέλο. Είχε προηγηθεί εξαντλητικό παρασκήνιο ανάμεσα...
στον πρωθυπουργό, τον υπ. Οικονομικών και τα κόμματα.
ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ
Με 153 «ναι» πάει στον Πρόεδρο
Ψήφο αποχώρησης έδωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπανδρέου -προκειμένου να διατηρηθεί και το «αξιόμαχο» της παράταξης- προκρίνοντας την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, που με νέα ηγεσία θα δρομολογήσει την υλοποίηση της δανειακής σύμβασης
«Παιχνίδια δεν παίζω, το πολιτικό κόστος το ανέλαβα στο παρελθόν και το αναλαμβάνω, η παράδοση της οικογένειάς μου δεν θα μου επέτρεπε τίποτα διαφορετικό», είπε ο πρωθυπουργός, ζητώντας χθες στην Ολομέλεια ψήφο εμπιστοσύνης ώστε να διασφαλιστεί, όπως είπε, η πορεία του τόπου «χωρίς να συρθεί η χώρα σε εκλογές».
«Χρειάζεται νηφαλιότητα, δεν πρέπει να τραυματιστεί η κοινοβουλευτική δημοκρατία, πρέπει η χώρα να συνεχίσει να κυβερνάται χωρίς τριγμούς», υπογράμμισε, ενημερώνοντας για τη σημερινή του μετάβαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Θα προχωρήσω σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας. Να συμφωνήσουμε σε κοινούς στόχους, χρονοδιαγράμματα και πρόσωπα. Να συμφωνήσουμε ακόμη και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης», ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου, επιβεβαιώνοντας στην ουσία όσα νωρίτερα από βήματος προαναγγέλθηκαν: Από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπα, ο οποίος υποστήριξε απευθυνόμενος στους ομοτράπεζους ότι «με τη σημερινή ψήφο εμπιστοσύνης τιμούμε το δικό μας δρόμο, τη δική μας προσπάθεια για να σωθεί η χώρα, να ανοίξει ήρεμα και καθαρά η νέα σελίδα της συνεννόησης» αλλά και από υπουργούς που αναφέρθηκαν σε «διακομματική μεταβατική κυβέρνηση» και «αξιόμαχη κυβερνητική παράταξη».
Ο Γ. Παπανδρέου:
* Εδωσε, με αποχρώσεις συναισθήματος, το στίγμα της προσωπικής του διαδρομής κατά τη διετία του στην εξουσία. «Εδώ και 24 μήνες έδωσα μάχη άνευ προηγουμένου για να σωθεί η χώρα, μόνος απ' όλη την ηγεσία του πολιτικού συστήματος. Εδώ και μήνες, πληρώνουμε το λογαριασμό της αμνησίας, της αδιαφάνειας, του λαϊκισμού. Επί 24 μήνες μαζεύω όλα αυτά τα σπασμένα...».
* Τοποθέτησε, αναφερόμενος στα πεπραγμένα της τελευταίας περιόδου, εγγυήσεις. «Επειτα από πολλούς μήνες δοκιμασίας η χώρα πέτυχε συμφωνία καθοριστικής σημασίας για το μέλλον μας. Μια συμφωνία που μας παρέχει ασφάλεια και σιγουριά, που εγγυάται την παραμονή μας στο ευρώ».
* Επανέλαβε προς άρση της «κινδυνολογίας» πως «θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι με τη συμφωνία αυτή δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τις καταθέσεις, αντιθέτως είναι πιο εγγυημένες, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ασφαλιστικά ταμεία, αντιθέτως θα είναι πιο εύρωστα».
* Απευθύνθηκε στους εταίρους και στους ηγέτες των ξένων χωρών: «Να έχουν πίστη στον ελληνικό λαό. Η Ελλάδα έχει δυνατότητες και θα το αποδείξει. Σύντομα θα δώσουμε στη χώρα τη διεθνή θέση που της αξίζει».
Κάνοντας αναδρομή στο πολιτικό του παρελθόν και στις θητείες του στα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, ο κ. Παπανδρέου αιτιολόγησε τις αποφάσεις του: «Στη ζωή μου πάντα έκανα ένα βήμα μπροστά παίρνοντας το ρίσκο και κάθε φορά άκουγα τα σχολιανά μου. Ολα αυτά δεν ήταν τυχοδιωκτισμός, ήταν απλή απόφαση να μη μείνω στα τετριμμένα, στις νόρμες της συντήρησης, να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου».
«Είπα ότι είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία, τουλάχιστον, και να μην παραμείνω στην εξουσία, θα παραμείνω αντιεξουσιαστής», τόνισε, μιλώντας για τη λύση: «Είναι μία, να στηρίξουμε διακομματικά κυβέρνηση ισχυρή και να γίνουν εκλογές άμεσα, μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη χώρα».
«Προτείνετε κυβέρνηση ενός ή δύο χρόνων», αντέδρασε η Αλέκα Παπαρήγα δηλώνοντας εμφατικά: «Αν κατάλαβα έχετε ανάγκη μιας κυβερνητικής συνεργασίας διότι πρόκειται να λάβετε τα χειρότερα μέτρα και έτσι πιστεύετε ότι θα χτυπήσετε το κίνημα. Τέρμα στους εκβιασμούς, δεν θα περάσουν».
Εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό ζήτησε και ο Αλέξης Τσίπρας: «Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για μια άλλη κυβέρνηση, όχι για τη δική του αλλά για μια κυβέρνηση που δεν θα ηγείται ο ίδιος, για μια κυβέρνηση που δεν ξέρουμε ποιοι θα την απαρτίζουν, αλλά ούτε και το χρονικό της ορίζοντα». Εξέφρασε ωστόσο βεβαιότητα για ένα σχήμα «που θα συνεχίζει να εφαρμόζει ανάλγητες πολιτικές, όπως προστάζουν οι δανειστές μας, οι οποίοι αποδεικνύεται ότι δεν έχουν μόνον την οικονομική εποπτεία της χώρας αλλά και την πολιτική».
«Η νέα κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», απάντησε ο Ευάγγ. Βενιζέλος στη γ.γ. του ΚΚΕ, ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αντιτείνοντας ότι «τα δύσκολα μέτρα είναι πίσω μας και έρχεται σιγά σιγά η ώρα της ανταπόδοσης».
Των ΑΝΤΩΝΗ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.