Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Κινήσεις τακτικής πάνω στις πλάτες μας

Γενικευμένη η δυσπιστία λίγες ώρες μετά την ψήφο εμπιστοσύνης 

Επιστροφή στο χάος... 

Ολα τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Οι πιθανότητες για κυβέρνηση συνεργασίας. Ζυμώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Υπόγειες κόντρες στη Ν.Δ. Η στάση των δανειστών. Φήμες για προώθηση Βενιζέλου στην πρωθυπουργία.

Εντός, εκτός και επί τα αυτά το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που απαιτούν οι δανειστές μας δεν προχωράει, μετά την κατηγορηματική άρνηση Σαμαρά, κι έτσι η αναζήτηση εταίρων για συμμετοχή σε συμμαχική κυβέρνηση γίνεται στα τυφλά. 

Ο Γ. Παπανδρέου προανήγγειλε μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια διεργασίες και...
επαφές τις επόμενες μέρες.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΓΕΦΥΡΩΘΕΙ
Διεργασίες με τους πολιτικούς αρχηγούς για συμμαχική κυβέρνηση ξεκινάει ο Γ. Παπανδρέου μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στον Κ. Παπούλια
Στο γνωστό παιχνίδι πολιτικού τακτικισμού συνεχίζουν να επιδίδονται Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς, παρ' ότι αναγκάστηκαν υπό την πίεση των γεγονότων ο μεν πρώτος να εμφανιστεί διατεθειμένος να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ο δε δεύτερος να κάνει έστω μισό βήμα από την αξίωσή του για εκλογές τώρα και να μιλήσει για μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα οδηγήσει στις κάλπες.

Την Παρασκευή το βράδυ, πριν καν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης ο Γ. Παπανδρέου από 153 βουλευτές, ο Α. Σαμαράς με την κοφτή δήλωσή του και την άρνηση να συμμετάσχει η Ν.Δ. σε κυβέρνηση με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, δεν άφησε πολλά περιθώρια για τη συνέχεια παρ' ότι οι πιέσεις από τους δανειστές μας για ευρύτερες συγκλίσεις έχουν γίνει ασφυκτικές και τα σενάρια ακόμη και για έξοδο από το ευρώ ακούγονται πρώτη φορά και από τα πλέον επίσημα χείλη στην Ε.Ε.

ΟΓ. Παπανδρέου επρόκειτο να επισκεφθεί το Σάββατο το μεσημέρι τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να ξεκινήσει τις διερευνητικές συζητήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για να εξηγήσει πώς εννοεί την πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας. Υπάρχει περίπτωση να αλλάξει κάτι ύστερα από την κατηγορηματική άρνηση του Α. Σαμαρά;

Ο πρωθυπουργός αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ομως είναι εξαιρετικά δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα αφού τους χωρίζουν μεγάλες διαφορές:

* Στο χρόνο διάρκειας της κυβέρνησης. Ο Γ. Παπανδρέου επιμένει σε κυβέρνηση η οποία θα έχει διάρκεια 4-5 μηνών (ώς το τέλος Φεβρουαρίου είπε ο Ευ. Βενιζέλος) ώστε να προωθήσει αρκετά σημαντικά θέματα. Ο Α. Σαμαράς επιμένει σε κυβέρνηση λίγων εβδομάδων με αντικείμενο τη σύναψη μόνο της δανειακής σύμβασης.

* Στη σύνθεση της κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. μιλάει για μια προσωρινή μεταβατική κυβέρνηση, η οποία θέλει να αποτελείται από μη πολιτικά πρόσωπα, ενώ ο Γ. Παπανδρέου με τα χαρακτηριστικά που δίνει μιλάει για κυβέρνηση συνεργασίας των κομμάτων, με πρωταγωνιστές πολιτικά πρόσωπα και κάποιους εξωκοινοβουλευτικούς (για επικεφαλής έχουν «παίξει» ονόματα από τον Λ. Παπαδήμο και τον Γ. Προβόπουλο ώς τον Ευ. Βενιζέλο και τον Στ. Δήμα).

Για να βρεθεί μέση λύση πρέπει να βάλουν και οι δυο πολύ νερό στο κρασί τους, πράγμα απίθανο. Αλλωστε ο κ. Σαμαράς φαίνεται να έχει επιλέξει ότι δεν θέλει καμία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ούτε θέλει να μοιραστεί μέρος του βάρους που απορρέει από τη συμφωνία με την Ε.Ε. Στη Ν.Δ. υπάρχουν φωνές που είναι υπέρ της συνεργασίας και διαφωνούν με την τακτική του αρχηγού τους, όμως είναι πολύ δύσκολο οι βουλευτές αυτοί να κινηθούν, όταν μάλιστα οι εκλογές είναι κοντά.

Μπορεί να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας από τις συναντήσεις με τους άλλους αρχηγούς, δίχως τη Ν.Δ.; Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Ο Γ. Καρατζαφέρης θεωρεί απαραίτητη τη συμμετοχή της Ν.Δ., όμως δεν σταματάει τη συζήτηση. Τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον επικεφαλής περιμένει και η Ντόρα Μπακογιάννη, παρ' ότι και στη Δημοκρατική Συμμαχία θεωρούν ότι αν ο Α. Σαμαράς επιμείνει στην άρνησή του, τότε το εγχείρημα δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Ολα τα κόμματα της αριστεράς έχουν κόψει τη συζήτηση εξαρχής. Οπότε ακόμη και αν υπήρχε συμφωνία με ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία, δεν πρόκειται για κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας.

Τ ι γίνεται αν ο Γ. Παπανδρέου έπειτα από τις διερευνητικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για κυβέρνηση συνεργασίας; Τότε αυτός θα έχει ενεργήσει σύμφωνα με τις εντολές που έχει πάρει από την κοινοβουλευτική του ομάδα, αλλά θα φταίει η Ν.Δ. που θα έχει τορπιλίσει τη συναίνεση. Ετσι ο ίδιος παραμένει πρωθυπουργός, αφού δεν έχει παραιτηθεί. Οπως είπε στην τοποθέτησή του στη Βουλή, «να συμφωνήσουμε από κοινού για τη σύνθεση ακόμη και για τον επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης». Αν λοιπόν δεν υπάρχει συμφωνία, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης για τον επικεφαλής της κυβέρνησης. Στην περίπτωση αυτή όμως αναμένεται ότι θα συνεχιστούν τα προβλήματα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αφού ισχυρή ομάδα βουλευτών, με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου, έχει διατυπώσει ευθέως την άποψη ότι δεν μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να συνεχίσει στη θέση του πρωθυπουργού. Αρα δεν πρόκειται να εκτονωθεί η ένταση ούτε στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ούτε στην κοινωνία. Εξ ου και τα σενάρια για δρομολόγηση εξελίξεων στο κυβερνών κόμμα, σε κάθε περίπτωση, ακόμη και σε εκείνη που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, δεν έχουν κοπάσει και θα ξαναέρθουν στην επιφάνεια αν καταλήξουν άκαρπες οι διερευνητικές με τους αρχηγούς για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων παίζουν ένα σκληρό παιχνίδι τακτικής. Ο Α. Σαμαράς θέλει να διατηρηθεί η σημερινή κυβέρνηση ως έχει και να γίνουν σύντομα εκλογές, θεωρώντας ότι ο Γ. Παπανδρέου είναι εύκολος αντίπαλος. Επίσης δεν θέλει να εισπράξει καμιά φθορά συμμετέχοντας σε συγκυβέρνηση. Η στάση αυτή του Α. Σαμαρά δίνει το περιθώριο εσωκομματικών κινήσεων στον Γ. Παπανδρέου.

Ομως το παιχνίδι αυτό γίνεται σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο τερέν, αφού μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. συζητείται ήδη πρώτη φορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανόν αυτή τη στιγμή. Ομως είναι βέβαιο ότι η νέα δανειακή σύμβαση, οι λεπτομέρειες της οποίας θα διατυπωθούν ώς το τέλος του χρόνου, θα συνοδεύεται από πολύ αυστηρούς όρους και από δύσκολα μέτρα. Κι ακόμη και αν ψηφιστεί από ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., η υλοποίησή της δεν μπορεί να γίνει με ολόκληρη την αντιπολίτευση (ο Α. Σαμαράς έχει ήδη προεξοφλήσει ότι δεν θα συμφωνήσει στα μέτρα) και την κοινωνία απέναντι. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, η ψηφοφορία της Παρασκευής μπορεί να εκτόνωσε προσωρινά την ένταση στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όμως αν μείνει εκεί, δεν θα έχει δώσει καμιά απολύτως απάντηση στα μεγάλα προβλήματα που είχαν τεθεί με δραματικό τρόπο όλη την εβδομάδα. Κι αν δεν προκύψει κάποια δραματική ανατροπή τις επόμενες μέρες, τότε το επόμενο ερώτημα αφορά το πότε θα στηθούν κάλπες.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ από enet