Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Πληθαίνουν οι αμφισβητίες της «ψήφου στα τυφλά»

Μία ανεξαρτητοποίηση, μία σκωληκοειδίτιδα και... 
Ο άρχοντας του χάους
Οι Ευρωπαίοι τον καλούν σήμερα στις Κάνες για εξηγήσεις

Η ΕΜΜΟΝΗ του πρωθυπουργού στο αδιευκρίνιστου περιεχομένου δημοψήφισμά του έχει προκαλέσει:

* Δημόσια αμφισβήτηση της απόφασης αυτής από υπουργούς (Λοβέρδο, Σκανδαλίδη, Διαμαντοπούλου και διαφοροποίηση Βενιζέλου).
* Συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά την ανεξαρτητοποίηση της βουλευτού Μ. Αποστολάκη.
* Επείγουσα κλήση του Γ. Παπανδρέου από τους σφόδρα δυσαρεστημένους Μέρκελ και Σαρκοζί σήμερα, στο G20 στις Κάνες, προκειμένου να εξηγήσει τα ανεξήγητα στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. και στο ΔΝΤ που εκφράζε αμφιβολίες...
για την έκτη δόση.
* Αντίδραση του Ομπάμα που αναφέρθηκε σε απόφαση σοκ.
* Αρνητικό αντίκτυπο σε χρηματιστήρια και ευρώ.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ * ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο. ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ * ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ
Στα τυφλά ο πρωθυπουργός ζητεί ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή καθώς μετά τις χθεσινές καταιγιστικές εξελίξεις είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην την πάρει και να οδηγηθεί στην παραίτηση.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και τις έντονες διαφωνίες, όχι μόνο βουλευτών αλλά και υπουργών (π.χ. Λοβέρδος), ο πρωθυπουργός επιμένει και στην ψήφο εμπιστοσύνης και στη διενέργεια του δημοψηφίσματος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και αν σήμερα ή αύριο ανεξαρτητοποιηθούν κι άλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, θα πάει μέχρι τέλους τη διαδικασία... Ηδη η Μιλένα Αποστολάκη ανεξαρτητοποιήθηκε χθες, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο και η Εύα Καϊλή, αν επιμείνει ο πρωθυπουργός στο δημοψήφισμα, ζητώντας ταυτόχρονα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας που θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και αμέσως μετά θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι προτιμά την ανατροπή από την παραίτηση, καθώς -όπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές- με τον τρόπο αυτό ενδεχομένως να συσπειρώσει ένα κομμάτι του κόσμου του ΠΑΣΟΚ... Ωστόσο, η διάσπαση του κυβερνώντος κόμματος, όσο στην ηγεσία του παραμένει ο κ. Παπανδρέου, είναι ανοιχτό ενδεχόμενο, δεδομένου ότι πλήθος βουλευτών και στελεχών τον καλούν τις τελευταίες ημέρες να παραιτηθεί από πρωθυπουργός και να δώσει τη θέση του σε άλλον.

Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας χθες στη δραματική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι το δημοψήφισμα είναι βασική προεκλογική αρχή και μίλησε για «λυσσαλέες αντιδράσεις με στόχο την υπονόμευση του δικαιώματος του λαού...». Ο πρωθυπουργός, νιώθοντας ότι χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του και διαπιστώνοντας ότι όλο και πιο πολλοί μέσα στο κόμμα του τον εγκαταλείπουν, ανακίνησε ένα παλιό επιχείρημα που χρησιμοποιεί πάντα όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς μίλησε και πάλι για «συμφέροντα που θέλουν να αποδομήσουν τη συμφωνία της Ε.Ε. και να φανατίσουν το λαό» και για «μίντια, που λύσσαξαν ενάντια στο δημοψήφισμα...».

Οσοι έπαιξαν τα λεφτά τους στη χρεοκοπία και όσοι τα πόνταραν στη δραχμή, τα έχασαν. Ολοι αυτοί φοβούνται το λαό και την ετυμηγορία του. Προσπαθούμε να καθαρίσουμε τον τόπο από τη δυσωδία και τα συμφέροντα, δεν θα το βάλουμε κάτω...», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Υποστήριξε ότι δεν προκήρυξε εκλογές, γιατί θα ήταν «αποφυγή ευθυνών και θα συρόμασταν σε κατάσταση χρεοκοπίας», ενώ έκανε γνωστό ότι είχε ενημερώσει τους εταίρους για το δημοψήφισμα και εκτίμησε ότι θα το στηρίξουν. Είπε ότι την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας πρώτος αυτός την επιδίωξε, αλλά αρνήθηκε η Ν.Δ. και η Αριστερά, και υποστήριξε ότι είναι θεσμική εκτροπή, η Ν.Δ., ο ΛΑΟΣ και η Ντόρα Μπακογιάννη να παροτρύνουν τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ρίξουν την κυβέρνηση. Είπε ότι το δίλημμα του δημοψηφίσματος θα είναι «ναι ή όχι στη σύμβαση, ναι ή όχι στην Ευρώπη, ναι ή όχι στο ευρώ...».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις ενέργειες του κ. Παπανδρέου υποστήριξαν οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παπουτσής, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Δημ. Ρέππας, Μ. Χρυσοχοΐδης. Ομως έντονα αντέδρασε ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν μπορεί να τίθεται ένα τόσο θεμελιώδες ερώτημα για δημοψήφισμα που θα δεσμεύει τη χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια και ζήτησε να ακούσει το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος για να πάρει θέση. Νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε περιγράψει το δημοψήφισμα ως «μέγα λάθος», ενώ είχε συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση, καθώς οι τρεις τους προ ημερών είχαν δημοσιοποιήσει κείμενο-παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις.

Η Αννα Διαμαντοπούλου αναρωτήθηκε ποια είναι η σκοπιμότητα του δημοψηφίσματος τούτη τη χρονική στιγμή και τόνισε ότι η απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από την κυβερνητική επιτροπή για να υποστηριχθεί από όλους του υπουργούς. Ο Κ. Σκανδαλίδης είπε ότι οι υπουργοί έπρεπε να είναι ενημερωμένοι ώστε να προχωρήσουν ομογενοποιημένοι και όχι αιφνιδιασμένοι. Το υπουργικό συνεχιζόταν και μετά τα μεσάνυχτα.

Ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ανγκελα Μέρκελ για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, η καγκελάριος της Γερμανίας «εξέφρασε την κατανόησή της και υπογράμμισε ότι καταλαβαίνει τις εξελίξεις στη χώρα».

Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος εισήχθη στη Γενική Κλινική, με πόνους στην κοιλιά. Από εκεί είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ευρωπαίο επίτροπο Ολι Ρεν και τον επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν.

Εν τω μεταξύ:

**Εξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ με παρέμβασή τους ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού, γράφουν ότι «το δημοψήφισμα μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική ανωμαλία και διχασμό». Μιλούν δε «για πρωτοφανή ανευθυνότητα». Με αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού, προσθέτουν ότι «η ομάδα που κυβερνά δείχνει να γαντζώνεται στην εξουσία και να είναι έτοιμη ακόμη και για τυχοδιωκτικές κινήσεις προκειμένου να μην αντιμετωπίσει άμεσα τη λαϊκή ετυμηγορία. Το κείμενο υπογράφουν οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης.

**Ο βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης είπε ότι θα τοποθετηθεί εγγράφως, ενώ ο βουλευτής Κώστας Καρτάλης με δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) απέκλεισε το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του. Ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει την Παρασκευή. «Θα πρέπει να έχω όλα τα στοιχεία, όλες τις παραμέτρους αυτού του προβλήματος», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, η ανεξάρτητη βουλευτίνα Λούκα Κατσέλη διέψευσε ότι έστειλε επιστολή στο μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της στάσης που θα τηρήσει στην ψηφοφορία της Παρασκευής.

Σε αντίθετη πορεία βρίσκεται η ανεξάρτητη βουλευτίνα Ελσα Παπαδημητρίου, που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ψηφίσει «ναι» και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση την Παρασκευή. Η ανεξάρτητη βουλευτίνα φέρεται να χαρακτήρισε «καταστροφικές για τη χώρα» τις εκλογές που «θα την οδηγήσουν ένα βήμα προς την καταστροφή».

Των ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ, ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ από enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.