Κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης τον Ιούλιο του 1976 όταν το «Χόρα» βγήκε στο Αιγαίο για έρευνες, ο Ανδρέας Παπανδρέου, αρχηγός της αντιπολίτευσης τότε, βρισκόταν στη Θράκη. Σύμφωνα με τη μαρτυρία τού επί πολλά χρόνια στενού συνεργάτη και φίλου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τότε βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ Πέτρου Μολυβιάτη, ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε τη δήλωση «Βυθίσατε το Χόρα» χωρίς καμία προσυνεννόηση και επαφή με τον τότε πρωθυπουργό, αν και πολλοί υποστήριζαν ότι...
η περίφημη δήλωση είχε γίνει σε συνεννόηση με τον Καραμανλή.
Σε κάθε περίπτωση, η δήλωση του Ανδρέα ήταν καθοριστική για τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς υποχρέωνε την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει μια σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας. Δέσμευσε δηλαδή την κυβέρνηση και τη χώρα σε μια πολιτική που επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ακόμη και σήμερα, υπό την απειλή του πολέμου.
Τριάντα πέντε χρόνια μετά ο γιος του Ανδρέα, ο σημερινός πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, με την πρότασή του για το δημοψήφισμα θύμισε ίσως για πρώτη φορά λίγο τον πατέρα του. Βέβαια, μόνο ως προς τα χαρακτηριστικά του ριψοκίνδυνου ηγέτη, καθώς όπως αποδείχθηκε ο πατέρας του ήταν μετρ της πολιτικής.
Ο Γιώργος, αφού δύο χρόνια τώρα απέτυχε να διαχειρισθεί την οικονομική κρίση, δέσμευσε τη χώρα προσφεύγοντας στο μνημόνιο και στο τέλος αφού υπέγραψε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για την «ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδας, έρχεται να ζητήσει από τους βουλευτές του ΠαΣοΚ και τους πολίτες να νομιμοποιήσουν τις επιλογές του ψηφίζοντας «ναι ή όχι στη συμφωνία» που ισοδυναμεί, κατ' ουσίαν, με την απάντηση στο ερώτημα «ναι ή όχι στο ευρώ».
Το μόνο που εισέπραξε προς το παρόν είναι «όχι» στη δόση της βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΔΝΤ, μέχρι να ξεκαθαρίσει η Ελλάδα τη θέση της.
Οσο κι αν η επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ήταν η τελευταία λύση γι' αυτόν και την παράταξή του να παραμείνουν στην εξουσία, επιδιώκοντας να εξασφαλίσουν μέσα από την περιπέτεια που έβαλαν την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση ένα «ναι» στο ευρώ και στη συμφωνία που θα τους αναβάπτιζε, ο κίνδυνος να βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ είναι υπαρκτός. Και θα γίνεται μεγαλύτερος όσο ογκούται η αντίδραση των πολιτών στην οικονομική πολιτική και των Ευρωπαίων στην αθέτηση της υπογραφής του έλληνα πρωθυπουργού στη συμφωνία κορυφής της 26ης Οκτωβρίου.
Αυτά που συμβαίνουν στις Κάννες επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί έδειξαν στον κ. Παπανδρέου με ωμό τρόπο το δρόμο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Θα το ρισκάρει μέχρι τέλους;
Ζώης Τσώλης από ΤΟ ΒΗΜΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου