Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Ψυχάρης> Ο Βενιζέλος πάει στις Κάννες για να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους για το δημοψήφισμα του Παπανδρέου! Μύλος...

Γιατί πάει ο Βενιζέλος στις Κάννες
Από την Κεντρική Κλινική σε διαβουλεύσεις για 6η δόση, δημοψήφισμα, νέο δάνειο και «κούρεμα»
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο το πρωί της Τετάρτης και συνοδεύει τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου στις Κάννες. Ο στόχος του Υπουργού είναι να καθησυχασθούν ο φόβοι των Ευρωπαίων για το δημοψήφισμα. Παράλληλα, Παπανδρέου και Βενιζέλος θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν εκτενώς για το θέμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος γνώριζε για την πρόθεση του Πρωθυπουργού να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, δεν γνώριζε ωστόσο ότι θα το ανακοινώσει αιφνιδιαστικά τη Δευτέρα. Η διαφωνία της πλευράς Βενιζέλου είναι ότι...
δεν ενημερώθηκαν οι ευρωπαίοι εταίροι. Συνομιλητές του αναφέρουν ότι εκτιμά πως αν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση ίσως και να μην ήταν αναγκαία η παρουσία και η νέα διαβούλευση με τους ηγέτες της ΕΕ που θα γίνει σήμερα στις Κάννες.

Ανεπισήμως, η γραμμή του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι απαιτούνται τρεις μήνες για να ολοκληρωθούν κρίσιμες για τη χώρα θεσμικές διαδικασίες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο:

-Να εκταμιευθεί η έκτη δόση εντός του Νοεμβρίου.

-Να υπάρξει έγκριση του νέου προγράμματος δανειοδότησης από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια εντός των επόμενων 6 εβδομάδων πριν κλείσουν για την περίοδο των εορτών.

-Να υπογραφεί από την πλευρά της Ελλάδας η σύμβαση για το νέο δάνειο από το EFSF αφότου εγκριθεί από την ελληνική Βουλή.

-Να αρχίσει παραλλήλως η διαδικασία του PSI για το «κούρεμα» των ομολόγων.

-Να επιλυθεί το θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία.

Οι πιο άμεσες προτεραιότητες του Υπουργείου είναι ωστόσο η εφαρμογή των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και η κατάθεση στη Βουλή την άλλη εβδομάδα τόσο του Προϋπολογισμού του 2012 όσο και του φορολογικού νομοσχεδίου. Συνοπτικά, ο στόχος είναι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία και να ψηφιστεί εγκαίρως και ει δυνατόν με αυξημένη πλειοψηφία από την Βουλή.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος

Κυβερνητικοί κύκλοι ανέφεραν το μεσημέρι της Τετάρτης ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος θα πρέπει να είναι καθαρό και όχι διχαστικό και να μην εμπεριέχει κίνδυνο για την προοπτική της χώρας και την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ. Το ερώτημα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν θα πρέπει να είναι «ναι ή όχι στο ευρώ». Εξηγούν σχετικά ότι εάν το δημοψήφισμα γίνει πριν από τις εορτές το ερώτημα θα μπορούσε να είναι αν συμφωνούν οι πολίτες με το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για την επικύρωση της δανειακής σύμβασης, αφού εξηγηθεί λεπτομερώς στους πολίτες.

Μιλώντας στον «Βήμα 99,5» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος προανήγγειλε την επίσπευση του δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση και διευκρίνισε ότι το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμες οι γενικές αρχές που θα διέπουν τη νέα δανειακή σύμβαση. Ωστόσο αυτή η εκδοχή δεν απαντά στις έντονες ανησυχίες στην Ελλάδα και διεθνώς για το κλίμα αβεβαιότητας που θα δημιουργηθεί σε δύο κύριες κατευθύνσεις. Πρώτον, στους λαούς και τις κυβερνήσεις των χωρών της ευρωζώνης που θα κληθούν να «περάσουν» από τα κοινοβούλια τους το νέο δάνειο. Δεύτερον, στις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα προσκληθούν για να συμμετάσχουν στη διαδικασία του PSI.