ΟΡΟΙ ΕΠΙ ΟΡΩΝ ΚΑΙ ΟΛΟΝΥΧΤΙΑ ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Σε μια χώρα στην οποία δεν υπάρχει πολίτης που να μην έχει πει έστω μια φορά στη ζωή του «κάνε με πρωθυπουργό για μια μέρα και θα δεις τι θα κάνω...» οι Γ. Παπανδρέου και Α. Σαμαράς χρειάστηκαν τέσσερις μέρες για να βρουν εκείνον που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο για τους επόμενους μήνες!
Τελικά, φως φαίνεται ότι άναψε μετά τα μεσάνυχτα όταν το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο κ. Παπανδρέου μέχρι το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να του ανακοινώσει το όνομα...
του νέου πρωθυπουργού, ακολούθως θα γίνει συνάντηση πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια και έπειτα θα ανακοινωθεί η νέα κυβέρνηση. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού μας έλεγαν ότι όλα έχουν κλείσει.
Χορός ονομάτων
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός από το μεσημέρι είχε ανακοινώσει στους υπουργούς ότι η συμφωνία είναι κοντά και τους είχε ζητήσει να έχουν έτοιμες τις παραιτήσεις τους, η αναζήτηση νέου πρωθυπουργού συνεχίστηκε μέχρι τα μεσάνυχτα και τα ονόματα «χόρευαν» το ένα μετά το άλλο.
Εκείνη την ώρα, τα μεσάνυχτα δηλαδή, «έπαιζαν» ως πιθανές οι υποψηφιότητες:
* Του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη, που χθες είχε αναπτύξει από το μεσημέρι έντονη δραστηριότητα. Τον είχε καλέσει το μεσημέρι σε μια διακοπή του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου παρουσία του Φ. Πετσάλνικου. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο κ. Κακλαμάνης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά ενώ συναντήθηκε στο γραφείο του και με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, από τον οποίο ενημερώθηκε για τις οικονομικές εξελίξεις.
* Ενός τεχνοκράτη με πολυετή θητεία σε ευρωπαϊκά όργανα και με συμμετοχή παλιότερα σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, που αν επιβεβαιωθεί θα είναι η μεγάλη έκπληξη.
* Οσον αφορά τον Λουκά Παπαδήμο, το όνομα του οποίου είναι σταθερό σε όλα τα σενάρια, όλες τις ημέρες, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας έκαναν λόγο ακόμα και για προϋποθέσεις που έθεσε για να αναλάβει, με μία από αυτές, να μην ανατεθεί στον Ευ. Βενιζέλο το υπουργείο Οικονομικών. Πηγές του υπουργείου που είναι κοντά στον υπουργό Οικονομικών, κάποια στιγμή αργά το απόγευμα έλεγαν ότι μπορεί και «να μην είμαστε εδώ τις επόμενες ημέρες...», όμως ο Γ. Παπανδρέου δεν συζητούσε να μην είναι ο κ. Βενιζέλος επικεφαλής της Οικονομίας. Είδαν πάντως το φως της δημοσιότητας και πληροφορίες ότι ο κ. Βενιζέλος «μπλόκαρε» τον κ. Παπαδήμο, ο οποίος λέγεται ότι ήθελε στο υπουργείο τους Β. Ράπανο, διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, και Γ. Στουρνάρα.
* Αξίζει να επισημανθεί ότι το όνομα του κ. Ράπανου κυκλοφόρησε τη νύχτα ακόμα και για τη θέση του πρωθυπουργού!
* Πάντως, αν επιλεγεί τελικά πολιτικό πρόσωπο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, που ήταν χθες μέχρι τα μεσάνυχτα στο γραφείο του κ. Παπανδρέου, είναι στο τραπέζι.
* Αργά το βράδυ είχε «κυκλοφορήσει» ακόμα και υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου ως εναλλακτική λύση σε αυτήν του Λουκά Παπαδήμου, η περίπτωση του οποίου, έλεγαν οι πληροφορίες, είχε μπλοκαριστεί λόγω διαφωνιών ως προς το ποιος θα αναλάμβανε το υπουργείο Οικονομικών. Ο κ. Πετσάλνικος όμως, αναχωρώντας μετά τα μεσάνυχτα από τη Βουλή, είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα είναι αυτός ο νέος πρωθυπουργός.
* Εκτός του κ. Παπαδήμου «έπαιξε» και το όνομα του Παναγιώτη Ρουμελιώτη, εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, που επέστρεψε χθες εσπευσμένως στην Ελλάδα και συναντήθηκε χθες αργά το απόγευμα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στη Βουλή, αλλά και του Ευρωπαίου διαμεσολαβητή, Νικηφόρου Διαμαντούρου.
Στην κυβέρνηση η Ν.Δ. θα συμμετάσχει με πολιτικά στελέχη αλλά εξωκοινοβουλευτικά ενώ και ο ΛΑΟΣ δεν θα απόσχει από αυτή.
Ο Δήμας
Κορυφαία στελέχη της κυβερνητικής παράταξης επέμεναν και χθες να υποστηρίζουν ότι ένας από τους λόγους της δυστοκίας ήταν και το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς έχει προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του, καθώς υπήρχαν ισχυρές αντιστάσεις ως προς τη συμμετοχή πολιτικών στελεχών της Ν.Δ. στη νέα κυβέρνηση. «Πλην του κ. Δήμα κανείς άλλος δεν επιθυμεί να μπει στην κυβέρνηση», μας έλεγαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο πρώην επίτροπος θα μπορούσε να είναι σε υψηλή θέση, ίσως του αντιπροέδρου.
Ομως, αυτή είναι η μία πλευρά. Αλλες πληροφορίες έλεγαν ότι από ένα σημείο και μετά η ευθύνη της καθυστέρησης βάραινε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς αυτός έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ενώ κυβερνητικά στελέχη εξέφραζαν την ανησυχία τους για την αρνητική εικόνα που δημιουργείται όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας σε μια κρίσιμη φάση.
Ο Βενιζέλος
Από πέντε κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες απαιτεί το Γιούρογκρουπ έγγραφη δήλωση μνημονιακών φρονημάτων ως εγγύηση ότι η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει πλήρως τις αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου, για να εκταμιεύσει την έκτη δόση.
Αυτός ο ταπεινωτικός για την αξιοπιστία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας όρος, τον οποίο φαίνεται να έχει αποδεχθεί ο Γ. Παπανδρέου αλλά ενίσταται -για την ώρα- ο Αντ. Σαμαράς, δεν αφορά μόνο τους δύο πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, εκτός από τη γραπτή δέσμευση των Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά το Γιούρογκρουπ απαιτεί έγγραφη δήλωση και υπογραφή και από τον νέο πρωθυπουργό της χώρας, τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.
Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε αναλυτικά το υπουργικό συμβούλιο για το όχι καλό κλίμα που συνάντησε στις Βρυξέλλες ενώ μιλώντας μετά τη συνεδρίαση με δημοσιογράφους έλεγε: «Οι αγορές επιτέθηκαν στην Ιταλία, καραδοκούν για την Ισπανία, που σημαίνει ότι σε λίγο η Ελλάδα θα ψάχνει το πακέτο βοήθειας...». *
!Αργά χθες το βράδυ, ο Αντ. Σαμαράς, που γνώριζε αλλά δεν αποκάλυπτε το όνομα του πρωθυπουργού, έκανε σαφές ότι θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματός του.
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου