Μαχητική η πορεία, κυριάρχησαν αντικυβερνητικά και αντιμνημονιακά συνθήματα
Ξεπέρασε το συμβολικό της χαρακτήρα η σημερινή 38η επέτειος από την εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου καθώς οι πολίτες όχι μόνο βρίσκονται αντιμέτωποι επί δύο χρόνια με σκληρά οικονομικά μέτρα αλλά και με έναν επιβεβλημένο από την τρόικα πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση με μέλος της, για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου, ένα ακροδεξιό κόμμα. Η καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για ακόμη μία φορά την αντίθεσή τους στο κλίμα φόβου και ανασφάλειας που του έχουν επιβάλει οι «αγορές» και οι εκπρόσωποί της και διεκδίκησαν...
το δίκιο τους, φωνάζοντας «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία».
Από το πρωί πολίτες κάθε ηλικίας, άφηναν από ένα λουλούδι στο μνημείο που βρίσκεται στο προαύλιο του ΕΜΠ. Στεφάνι στο μνημείο κατέθεσε ο υπασπιστής του Προέδρου της Δημοκρατίας και ακολούθησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που συνοδευόταν από τον πρόεδρο του γερμανικού κόμματος "Die Linke" Κλάους Ερνστ, καθώς και αντιπροσωπεία της νεολαίας του Συνασπισμού.
Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν στη 1 μ.μ. και στις 2 μ.μ. ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση με την ομιλία του πρύτανη. Ακολούθησε η πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.
Προσυγκέντρωση πραγματοποίησε το ΚΚΕ στην πλατεία Ομόνοιας, στις 5.30 το απόγευμα. Επικεφαλής του μπλοκ του κομμουνιστικού κόμματος είναι η Αλέκα Παπαρήγα.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας...
Η σημερινή επέτειος είχε και μια άλλη διάσταση καθώς το καλοκαίρι η κυβέρνηση του Μνημονίου κατήργησε το πανεπιστημιακό άσυλο. Η πολυτεχνειακή κοινότητα είχε διαμηνύσει πως θα έχει την αποκλειστική ευθύνη και θα περιφρουρήσει και φέτος τους χώρους του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την 38η επέτειο της εξέγερσης των φοιτητών.
Περίπου 700 άτομα, φοιτητές, καθηγητές, διοικητικοί ανέλαβαν να περιφρουρήσουν τους χώρους του ιστορικού ιδρύματος μέχρι και την ώρα που θα έκλειναν οι πύλες.
Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε επιστρατεύσει περίπου 7.000 αστυνομικούς. Με εντολή της αστυνομίας στις 12 το μεσημέρι έκλεισε ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», στη 1 ο σταθμός «Σύνταγμα» και στις 3 μετά το μεσημέρι οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής». Εκτός από τους δρόμους γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία αστυνομικών κοντά σε υπουργεία, γύρω από τη Βουλή και κοντά σε πρεσβείες και πανεπιστήμια.
...Και επεισόδια
Δεν έλειψαν ωστόσο τα επεισόδια, αν και η έκτασή τους ήταν φέτος περιορισμένη.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, στη Βασ. Σοφίας, δίπλα στη Βουλή, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με δυνάμεις των ΜΑΤ. Έριξαν μολότοφ και η αστυνομία απάντησε με χημικά.
Στις 6 μ.μ. κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, στην πλατεία Μαβίλη, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν με πέτρες και νεράντζια κατά των ΜΑΤ, έβαλαν φωτιές σε κάδους αποριμμάτων και σχημάτισαν οδόφραγμα στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Ακολούθησε ρίψη χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από την αστυνομία.
Σε πετροπόλεμο με τα ΜΑΤ επιδόθηκαν γύρω στις 7 το απόγευμα ομάδες διαδηλωτών και στη Ζαΐμη.
Ένας άνδρας μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό με τραύματα. Έπεσε από ύψος, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, με αποτέλεσμα να σπάσει και τα δύο του πόδια. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι τον κυνηγούσαν αστυνομικοί. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια τηςσημερινής ημέρας τραυματίστηκαν και τέσσερις αστυνομικοί.
Η Αστυνομία γνωστοποίησε ότι προχώρησε σε ενενήντα προσαγωγές υπόπτων και δεκατρείς συλλήψεις.
Δεν κατέθεσε στεφάνι η Διαμαντοπούλου!
Εν τω μεταξύ, αίσθηση έχει προκαλέσει η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου που, με χθεσινή της δήλωση, αντί στεφάνου τόνισε ότι προτιμά να καταθέσει την... "αλήθεια".
"Το Πολυτεχνείο και η εξέγερση των νέων και του λαού εναντίον της χούντας είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο, μια μνήμη που μας ενώνει και μας εμπνέει. Σεβασμός στο Πολυτεχνείο σημαίνει πάνω από όλα σεβασμός στην αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι - με τις συνθήκες που δημιουργούν εδώ και χρόνια οι εκτός δημοκρατικών ορίων ενέργειες δυναμικών μειοψηφιών- δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να γίνονται καταθέσεις στεφάνων με τη συνοδεία είτε της αστυνομίας είτε των κομματικών υποστηρικτών. Αρνούμαι να συμμετάσχω σε αυτή τη διαδικασία που συνιστά βαθιά προσβολή της ιστορικής μνήμης και μετατρέπει την ουσία και το νόημα της επετείου του Πολυτεχνείου σε θέαμα βίας και εντυπώσεων. Αντί στεφάνων οφείλουμε όλοι να καταθέσουμε αυτή την αλήθεια. Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε το πραγματικό νόημα και το συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε πολιτικά και ηθικά τις μειοψηφίες, που με τις πράξεις τους υπονομεύουν την έννοια της δημοκρατικής έκφρασης όλων των πολιτών", ανέφερε στη δήλωσή της.
ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΓΚΑΒΕΑΣ - ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΟΥΣΙΩΝΗ από enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.