Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

«Επιχείρηση διάλυσης με 1ο στόχο την Ελλάδα»

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ
Μεγάλα λάθη στην εκτίμηση του ελληνικού προβλήματος και στις κινήσεις που έγιναν για να λυθεί, δηλώνουν πως έγιναν στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Οπως μας είπαν πηγές του ίδιου υπουργείου, το 2010 θα έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για την Ελλάδα. Το πακέτο βοήθειας που δώσαμε τότε, θα έπρεπε να είναι πιο διευρυμένο. Αυτό όμως το πακέτο το σχεδίασαν οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι του κόσμου και...
όμως ήταν λάθος, σημειώνουν.

Εκτιμάται ότι, από το έτος 2010, θα έπρεπε να είχε αναμιχθεί περισσότερο ο ιδιωτικός τομέας στη σωτηρία της Ελλάδας, αλλά υπήρχαν ισχυρές αντιδράσεις από την ΕΚΤ.

Στο Βερολίνο πιστεύουν ότι το 2010 θα έπρεπε να είχαν γίνει τέσσερα βήματα αντί για ένα για τη σωτηρία της Ελλάδας.

Την εποχή όμως εκείνη δεν υπήρχαν αρκετές πληροφορίες για τα προβλήματα των κρατικών ταμείων σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ιταλία.

Στο Βερολίνο νόμιζαν ότι θα δώσουν μια οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και εκεί θα τελείωνε το πρόβλημα.

Επίσης τον περασμένο Ιούλιο δεν ήταν δυνατόν να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι αντιδρούσαν άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Το πρόβλημα διάσωσης της Ελλάδας -λένε στη γερμανική πρωτεύουσα- θα χρειαστεί να διαρκέσει δέκα χρόνια, ενώ και εδώ έμειναν έκπληκτοι από τη δύναμη των αγορών καθώς, όπως επισημαίνουν, οι αγορές θέλησαν μια αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία και το πέτυχαν. Οι αγορές ασκούν τεράστιες πιέσεις στην πολιτική αυτήν τη στιγμή. Αυτή είναι η πραγματικότητα, υπογραμμίζουν.

Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο λένε ότι η ΕΚΤ πρέπει από μόνη της να αποφασίσει και να έχει την ελευθερία των κινήσεων για το πώς θα προχωρήσει με την αγορά ομολόγων.

«Η ΕΚΤ αποφασίζει και όχι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών», μας είπε αρμόδια κυβερνητική πηγή.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε ότι «δυνάμεις έξω από την ευρωζώνη επιχειρούν τη διάλυσή της με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης, με πρώτο στόχο την Ελλάδα».

Οταν του ζητήσαμε να διευκρινίσει το ποιες είναι οι δυνάμεις αυτές, μας απάντησε: «Εάν δείτε τις αντιδράσεις των αγορών τον τελευταίο καιρό, τότε μπορείτε να καταλάβετε το ποιοι κρύβονται πίσω από τις κινήσεις αυτές».

Ο κ. Χόιερ τόνισε επίσης: «Εμείς ως γερμανική κυβέρνηση θα πράξουμε τα πάντα προκειμένου να διατηρήσουμε τη ζώνη των 17, με την Ελλάδα ως μέλος της».

Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ από enet


Μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου
Ωστε έτσι. «Επιχείρηση διάλυσης με 1ο στόχο την Ελλάδα» καταγγέλλουν στην «Ε» (24/11) «στελέχη του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών».

Οπως είπαν «πηγές του ίδιου υπουργείου» στον ανταποκριτή της «Ε» στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο: «Το 2010 έπρεπε να είχαμε κάνει περισσότερα για την Ελλάδα. Το πακέτο βοήθειας που δώσαμε τότε θα έπρεπε να είναι πιο διευρυμένο. Αυτό όμως το πακέτο το σχεδίασαν οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι του κόσμου. Και όμως ήταν λάθος»! Σαν να λένε: Τώρα καταλαβαίνουμε ότι σας δώσαμε και πήρατε λάθος πακέτο, αλλά αφού το είχαν σχεδιάσει οι εμπειρότεροι οικονομολόγοι του κόσμου, εμείς, στο υπουργείο, τι να κάναμε!

Οχι πως έχω περί πολλού, ιδίως τα τελευταία τρία χρόνια, τους οικονομολόγους, ακόμα και τους πιο έμπειρους... Αλλά τι μας λένε τώρα οι Γερμανοί του υπουργείου Οικονομικών; Οτι αυτό που έβλεπε, τότε, με το πρώτο Μνημόνιο, ο τελευταίος θαμώνας ελληνικού επαρχιακού καφενείου -ότι δηλαδή πίσω από την οικονομική βοήθεια και από τον τρόπο και με τους όρους που δόθηκε έρχεται η ...ουρά της αχλάδας-, αυτό δεν το έβλεπαν οι πιο έμπειροι οικονομολόγοι του κόσμου;

Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά! Σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά και με ανάλογη δήλωση, ίδια μέρα (24/11), του επικεφαλής της ομάδας δράσης (της περίφημης task force), του επίσης Γερμανού, Χορστ Ράιχενμπαχ, ότι «δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία». Προηγούμενη εμπειρία μπορεί να μην υπήρχε -και όπως δείχνουν τα πράγματα δεν υπήρχε· ο «έρπης» απλώνεται πια σε όλη την Ευρώπη...-, αλλά δεν υπήρχε ούτε προηγούμενη ...λογική; Διότι δεν θέλει εμπειρία, λογική θέλει να μην κρεμάσεις από σκοινί αντοχής ενός τόνου, βάρος δύο τόνων! Και, εν πάση περιπτώσει, Κυριακή κοντή γιορτή: Αναγνώριση λάθους επιζήμιου σημαίνει, πρωτίστως, αποκατάσταση ζημίας. Διαφορετικά θα πρόκειται για λάθος σκοπούμενο! Η μισή Ιστορία είναι γραμμένη από τέτοια «λάθη»!

ΜΑΝΤΑΙΟΣ από enet