Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Νέα τράπεζα στη θέση της Proton

«ΠΑΤΕΝΤΑ» ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ-ΓΕΦΥΡΑ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ
Μια υπογραφή απομένει, αυτή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, για να γραφτεί ο επίλογος της Proton Bank.
Την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου περιμένει το σχέδιο για τη σύσταση τράπεζας-γέφυρας που θα διαδεχθεί την Proton Bank, ενώ ο Λ. Λαυρεντιάδης επέστρεψε στα ταμεία τα 51 δισ. που φερόταν να έχει υπεξαιρέσει.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αποφασιστεί η «σύσταση μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος» (bridge bank) στο οποίο θα μεταβιβασθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Proton Bank έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και να μην κλονιστεί...
η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Το μετοχικό κεφάλαιο (κοινές μετοχές) της νέας τράπεζας, της οποίας το όνομα θα ορισθεί άμεσα, θα καταβληθεί εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πρόκειται για το Ταμείο που συστάθηκε με το μνημόνιο και χρηματοδοτείται από την επαχθή δανειακή σύμβαση της οποίας το κεφάλαιο και οι τόκοι θα αποπληρωθούν από την αφαίμαξη των ελλήνων πολιτών.

Κοινώς, ήρθε η ώρα οι φορολογούμενοι να πληρώσουμε και για τη διάσωση των καταθετών της Proton Bank, η οποία περιήλθε σε δεινή θέση εξαιτίας της κακοδιαχείρισης (υπεξαίρεση 51 εκατ. ευρώ, τουλάχιστον, από τον μεγαλομέτοχό της Λ. Λαυρεντιάδη), της ολιγωρίας των εποπτικών αρχών και της πολιτικής διαχείρισης του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης (παράνομη χρηματοδότηση της Proton με απόφαση Βενιζέλου).

Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν στην «Κ.Ε.» ότι στο γραφείο του κ. Βενιζέλου έχει σταλεί για υπογραφή από την Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο απόφασης λύσης της Proton Bank και ταυτόχρονης σύστασης μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος στο οποίο περιέρχεται η περιουσία της, βάσει έκθεσης αποτίμησης που έχει γίνει.

Η απόφαση για τη σύσταση τράπεζας-γέφυρας στη θέση της Proton ελήφθη όχι μόνο γιατί διαπιστώθηκε ανεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων και αδυναμία ανάκαμψής της, αλλά και γιατί υπό τις ισχύουσες συνθήκες είναι αδύνατη η παροχή ενίσχυσης ρευστότητας.

Στο σχέδιο απόφασης που καλείται να υπογράψει ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται ότι:

1.Η Proton δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της κυρίως έναντι των καταθετών.

2.Η αποτυχία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου καταδεικνύει την έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών και επισφραγίστηκε από την πρόσφατη απόφαση (21/9/2011) του δ.σ. να προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων την ανάκληση της παλαιότερης απόφασής της.

3.Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Proton θα προκληθεί αστάθεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς θα πληγούν άλλες τράπεζες, ΕΠΕΥ, ΟΣΕΚΑ και ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Ενόψει όλων αυτών προκρίνεται η σύσταση μεταβατικής τράπεζας στη θέση της Proton Bank (κρατικοποίηση, με τους υφιστάμενους μετόχους να τίθενται εκτός), έναντι της θέσης της τράπεζας σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης (βάσει του ν. 3601/2007). Με την ομπρέλα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διαφυλάσσονται στο ακέραιο οι καταθέσεις στην Proton Bank και οι απαιτήσεις από επενδύσεις, μέρος των οποίων θα εξατμιζόταν αν η τράπεζα ετίθετο σε εκκαθάριση. Τότε οι καταθέτες θα κατέφευγαν στο ΤΕΚΕ (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων-Επενδύσεων) (ν. 3746/2009) που εγγυάται μερικώς τις καταθέσεις (μέχρι 100.000 ευρώ ανά καταθέτη).

Πάντως το θέμα των επικείμενων εξελίξεων στην Proton συζητήθηκε σε συνθήκες μυστικότητας το βράδυ της Πέμπτης (29/9) στο υπουργείο Οικονομικών, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας υπό την προεδρία του κ. Βενιζέλου και με τη συμμετοχή των Φ. Σαχινίδη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Η. Πλασκοβίτη, γεν. γραμματέα του υπουργείου, Γ. Προβόπουλου, διοικητή της ΤτΕ, Ι. Παπαδάκη, υποδιοικητή της ΤτΕ, Π. Θωμόπουλου προέδρου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και Α. Γαβριηλίδη, προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Φυσικά ουδεμία επίσημη ανακοίνωση έγινε για το περιεχόμενο της συνεδρίασης και για τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή η Proton Bank ανακοίνωνε ότι καλύφθηκε το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο δεκαετούς διάρκειας ύψους 47,5 εκατ. ευρώ από τέσσερις τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank), ενώ γινόταν γνωστό ότι ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατέθεσε στην Proton Bank 51 εκατ. ευρώ, δηλαδή το ποσόν της υπεξαίρεσης για το οποίο η Αρχή για την καταπολέμηση του βρόμικου χρήματος ζήτησε τον περασμένο Ιούλιο να παγώσουν οι λογαριασμοί του επιχειρηματία και επτά ακόμη τέως εκτελεστικών μελών του δ.σ. της τράπεζας.

Η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ι. Δραγάτση σε συνδυασμό με τα ευρήματα των εκθέσεων της ΤτΕ οδηγούσε ανεπιστρεπτί σε άσκηση διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα κατά του Λ. Λαυρεντιάδη, ο οποίος, πριν κληθεί έστω και για ανωμοτί εξέταση ζήτησε συμβιβασμό. Επέστρεψε το φερόμενο προϊόν της υπεξαίρεσης (τα 51 εκατ. ευρώ) προκειμένου με τη νέα νομοθεσία να εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο για τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και απιστίας, που συνδέονται με το προαναφερθέν αποκλειστικά ποσόν. Η τράπεζα μέχρι χθες βεβαίωνε ότι απεδέχθη το σχετικό ποσόν, όμως συνεχιζόταν η διαβούλευση σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου αποδοχής των 51 εκατομμυρίων ευρώ και παραίτησής της από ένδικα μέσα κατά του Λ. Λαυρεντιάδη. Βεβαίως το σίριαλ θα συνεχιστεί, καθώς οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις του Λ. Λαυρεντιάδη θα συνεχιστούν από ΣΔΟΕ και ΤτΕ, ενώ θα αξιολογηθεί από την εποπτεύουσα αρχή και πρόταση επενδυτών για την απόκτηση του ελέγχου της Proton Bank που είχε πρωτοεμφανιστεί λίγες μέρες πριν σκάσει η βόμβα της υπεξαίρεσης.

(Αλλο ρεπορτάζ για τις χρηματιστηριακές δραστηριότητες του Λ. Λαυρεντιάδη στην «Οικονομία».)

Των ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ, ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ από enet

Οι γκρίζες πτυχές των κινήσεων Λαυρεντιάδη
Στη Δικαιοσύνη κατέληξαν τελικά διάφορες υποθέσεις του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που αφορούν σε θέματα διοίκησης και διαχείρισης των εταιρειών του ομίλου του αντί των εποπτικών αρχών του Χρηματιστηρίου, δηλαδή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της διοίκησης του Χ.Α. που θα έπρεπε να παρέμβουν εδώ και χρόνια, ενημερώνοντας το επενδυτικό κοινό για ορισμένες κρυφές πτυχές της επιχειρηματικής δράσης.

Πολλά στελέχη της αγοράς λένε ότι η αρμόδια για τη σωστή και ίση ενημέρωση του επενδυτικού κοινού Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν φρόντισε να φωτίσει τις γκρίζες πτυχές διαφόρων κινήσεων, όπως ενδεικτικά αναφέρουν συναλλαγές επί της μετοχής της ΕΒΙΚ (κατά πληροφορίες, αυτή την περίοδο ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη λόγω εντοπισμού νέων στοιχείων για συναλλαγές, που πραγματοποίησε τραπεζικό στέλεχος μεγάλης ελβετικής τράπεζας με ελληνική χρηματιστηριακή εταιρεία), το ρόλο των υπεράκτιων εταιρειών WED και Ursula Marketing, οι οποίες ανήκαν στον επιχειρηματία. Ομως η σχέση του επιχειρηματία δεν είχε καταγραφεί στα ενημερωτικά δελτία των εταιρειών στις οποίες ήταν μέλος της διοίκησης, όπως υποχρεούτο να κάνει.

Ενα ερώτημα, που παραμένει αναπάντητο, είναι εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς διερεύνησε σε βάθος τη συναλλαγή εξαγοράς της εταιρείας Γερολυμάτος από την Alapis, διότι παράλληλα με την εξαγορά ο πωλητής, κ. Γερολυμάτος, εμφανίστηκε την περίοδο της συμφωνίας να κατέχει σημαντικό πακέτο μετοχών της Alapis, χωρίς να γίνει γνωστό ποιοι ήταν οι πωλητές και η τιμή αγοράς των μετοχών.

Πολλοί τότε διερωτήθηκαν εάν η αγορά των μετοχών εκ μέρους του κ. Γερολυμάτου ήταν μέρος της συμφωνίας εξαγοράς της εταιρείας του από την Alapis. Το ερώτημα αυτό είχε τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, από ουδέτερο παρατηρητή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Αναστάσιο Γαβριηλίδη, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Επίσης, στην αγορά διερωτώνται εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολήθηκε με τη δημιουργία προσδοκιών από μέλη της διοίκησης της Alapis, οι οποίες απεδείχθησαν ατυχείς. Τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το διοικητικό συμβούλιο της Alapis για να δημιουργήσει επενδυτικό fund στο Λονδίνο, η διοίκηση επανέλαβε με έμφαση την πρόβλεψη για καθαρά κέρδη 150 εκατ. ευρώ το έτος 2008. Ομως λίγες εβδομάδες αργότερα, η Alapis αντί να παρουσιάσει κέρδη 150 εκατ. ευρώ εμφάνισε μόνο 42,9 εκατ. ευρώ.

Η ατυχής πρόβλεψη διατυπώθηκε από την διοίκηση τον μήνα Δεκέμβριο του 2008, δηλαδή τον τελευταίο μήνα της οικονομικής χρήσης και αφού είχε ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ της Alapis, η επιτυχία της οποίας βασίστηκε στην ανάπτυξη των κερδών (!). Ομως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ακόμα ψάχνει...

Αλλη προς διερεύνηση περίπτωση ήταν οι διάφορες εταιρείες που έκαναν την εμφάνισή τους στα επιχειρηματικά δρώμενα και είχαν στηθεί από πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Συμπτωματικώς, κάποιες από τις εταιρείες αυτές αναφέρονται τώρα στο πόρισμα της Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Βρόμικου Χρήματος. Με άλλα λόγια, ο κ. Λαυρεντιάδης παραιτήθηκε από μέλος της διοίκησης της Alapis, αλλά στην πράξη συνέχιζε να έχει εμπορικές συναλλαγές μέσω άλλων εταιρειών, συμφερόντων του, δίχως κάτι τέτοιο να το γνωρίζουν οι επενδυτές.

Τέλος, απορίας άξιο είναι, λένε στην αγορά, το ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανέχεται συμπεριφορές όπως του βούλγαρου επιχειρηματία Al-Jebouri, πρώην συνεταίρου του Λ. Λαυρεντιάδη στην Alapis και στην εταιρεία Lamda Partners. Ο κ. Jebouri εμφανίστηκε ως επενδυτής και έδωσε συνεντεύξεις σε ελληνικές εφημερίδες, λέγοντας ότι θα επενδύσει στην Ελλάδα, συμμετέχοντας στην αύξηση κεφαλαίου της Alapis που αποφασίστηκε τον περασμένο Μάρτιο. Ομως η αύξηση κεφαλαίου δεν έγινε ποτέ. Ο κ. Jebouri πούλησε τις μετοχές που είχε στην Alapis πρόσφατα, παραιτούμενος παράλληλα από το διοικητικό συμβούλιο στο οποίο ήταν μέλος.
enet