Πιστωτικό γεγονός για τη Fitch το σχέδιο για τα ελληνικά ομόλογα
Η πρόσκληση της Ε.Ε. στους ιδιώτες πιστωτές για ανταλλαγή των ελληνικών κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους με νέα χαμηλότερης κατά 50% ονομαστικής αξίας θα οδηγήσει σύμφωνα με τη Fitch πιθανότατα σε αξιολόγηση μετα – χρεοκοπίας (post-default) στην κατηγορία “B” ή χαμηλότερα ανάλογα με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να έχει υψηλό χρέος, οι προοπτικές ανάπτυξης της είναι χαμηλές ενώ η προθυμία για εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων ενδέχεται...
να εξασθενίσει.
Τα παραπάνω, σύμφωνα πάντα με τον οίκο, θα περιορίσουν τη δυνατότητα για οικονομικό μετασχηματισμό και θα υπονομεύσουν τη μελλοντική βιωσιμότητα του χρέους.
Όπως σημειώνει η Fitch, το ακριβές ύψος του χρέους που θα έχει η Ελλάδα μετά την ανταλλαγή θα εξαρτηθεί από τις λεπτομέρεις του σχεδίου, τη συμμετοχή των ιδιωτών και τις ενδεχόμενες υποχρεώσεις του ελληνικού κρατικού χρηματοπιστωτικού και μη – χρηματοπιστωτικού κλάδου.
Στη συνέχεια η Fitch σημειώνει πως σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ε.Ε. το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μαζί με μεγαλύτερη ανάμιξη του ιδιωτικού τομέα θα εξασφαλίσει τη μείωση του χρέους της χώρας στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020.
Σύμφωνα με υπολογισμούς του οίκου, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να φτάσει το 85% βάσει του εκτιμώμενου στα 210 δισ. ευρώ ύψους των κρατικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.
Η απομείωση κατά 50%, συνεχίζει η Fitch, δεν οδηγήσει σε ανάλογη μείωση του συνολικού χρέους καθώς στην ανταλλαγή δεν συμμετέχουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους οι επίσημοι πιστωτές (ΕΚΤ, ΔΝΤ, και άλλα κράτη της ευρωζώνης) και τα οποία αντιστοιχούν στο ένα τρίτο του συνόλου.
Η ανακοίνωση της Ε.Ε. δεν κάνει καμία αναφορά για το πως θα γίνει η διαχείριση των συγκεκριμένων ομολόγων, τονίζει ο οίκος.
Αντισταθμιστικός παράγοντας για τα οφέλη της απομείωσης είναι για τη Fitch οι ενδεχόμενες υποχρεώσεις της κυβέρνησης καθώς ο κρατικός χρηματοπιστωτικός και μη – χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος έχει έκθεση 84 δισ. ευρώ στα ομόλογα, θα επωμιστεί σημαντικές ζημιές από την απομείωση του 50%.
Στην τέταρτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ συμπεριάλεβε επιπρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες 30 δισ. ευρώ (13% του ΑΕΠ) το 2011 για την κάλυψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Η Fitch εκτιμά πως μετά την ανταλλαγή το δημόσιο χρέος θα κορυφωθεί στο 142% του ΑΕΠ το 2013 πριν υποχωρήσει στο 120% το 2020.
Τέλος, ο οίκος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη προσοχή τη δέσμευση για αύξηση του προγράμματος ιδιωτικοπιήσεων κατά 15 δισ. ευρώ καθώς το τρέχον πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ είναι ήδη αισιόδοξο.
Διατηρεί αξιολόγηση "ΑΑΑ" για το EFSF η Fitch
Την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ ανέθεσε η Fitch Ratings στο δανειακό πρόγραμμα του τροποποιημένου Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ευρωζώνης για τη νέα δομή του ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Η Fitch σημειώνει μεταξύ άλλων ότι η προτεινόμενη αύξηση της δύναμης πυρός του EFSF σχεδιάζεται να επιτευχθεί στο πλαίσιο των υφιστάμενων όρων και προϋποθέσεων της τροποποιημένης συμφωνίας-πλαίσιο.
Επισημαίνει παράλληλα ότι η ενισχυμένη λειτουργική ευελιξία και αρμοδιότητες του EFSF δείχνουν ότι το EFSFενδεχομένως να προχωρήσει στην έκδοση βραχυπρόθεσμου χρέους στο πλαίσιο μιας πιο ευέλικτης χρηματοδοτικής στρατηγικής.
Fitch: Εποικοδημητικά τα μέτρα της Ε.Ε. για τις τράπεζες
Ως μία εποικοδομητική προσέγγιση για τη βελτίωση της αντοχής των τραπεζών στα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κρίση χρέους χαρακτηρίζει η Fitch τα μέτρα της Ε.Ε. για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό κλάδο.
“Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη σύνοδο πρέπει σε γενικές γραμμές να στηρίξουν την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών που έχουν επηρεαστεί,” αναφέρει το στέλεχος του οίκου, Bridget Gandy.
“Η Fitch εκτιμά πως οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορέσουν να εκπληρώσουν τις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις μέσω εσωτερικών μέσων. Με τη στήριξη να παραμένει πιθανότατα πολύ υψηλή εντός της ευρωζώνης για τους κυριότερους πιστωτές, οι αξιολογήσεις δεν θα επηρεαστούν στις περισσότερες περιπτώσεις, ακόμα και για τις πιο αδύναμες τράπεζες της περιοχής.”
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.