«Η Ελλάδα χρειάζεται αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις»
Τα στελέχη της τρόικας, Πόουλ Τόμσεν και Ματίας Μορς, προειδοποιούν με δηλώσεις τους στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ», πως τα μέτρα του σχεδίου για τη «διάσωση» της Ελλάδας μπορεί να αποτύχουν εάν η Αθήνα δεν εφαρμόσει αυστηρότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, την προσοχή των Ευρωπαίων ηγετών εφιστά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ, σύμφωνα με δηλώσεις του στη γερμανική εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «Βιρτσαφτσβοχε».
Ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα
"Η Ελλάδα στέκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι σαφές πως το πρόγραμμα (διάσωσης) δεν θα επιτύχει εάν οι αρχές δεν ακολουθήσουν το δρόμο που συνεπάγεται πολύ αυστηρότερες διαρθρωτικές...
μεταρρυθμίσεις από όσες έχουμε δει μέχρι τώρα. Είναι δύο βήματα μπροστά και ένα πίσω", δηλώνει στη γερμανική εφημερίδα "Βελτ αμ Ζόνταγκ" ο Πόουλ Τόμσεν, εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα.
"Η ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει πως πολλές από τις πιο δύσκολες αλλαγές είναι ακόμα μπροστά. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια αύξηση της πολιτικής και της κοινωνικής κόπωσης", επισημαίνει ο Δανός αξιωματούχος του ΔΝΤ.
Ο Γερμανός Ματίας Μορς, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα, ασκεί από την πλευρά του κριτική στον αργό ρυθμό υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων. "Οι Έλληνες νομίζουν πως είναι αρκετό να κάνουν νόμους. Όμως η εφαρμογή τους παίρνει χρόνο. Και συχνά οι απαραίτητες δομές δεν υπάρχουν", σημειώνει ο Μορς στη "Βελτ αμ Ζόνταγκ".
Οι δηλώσεις των δύο μελών της τρόικας θα δημοσιευθούν στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας, ενώ αύριο αναμένεται και η συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να συζητήσουν την επισφαλή κατάσταση των τραπεζών της ευρωζώνης και την κρίση στην Ελλάδα.
Πριν από αυτή τη συνάντηση στο Βερολίνο, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βιρτσαφτσβοχε" , εξαπέλυσε μια προειδοποιητική βολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, θέτοντας στο στόχαστρο της κριτικής τη Γερμανία.
"Την ώρα που η Γαλλία εμποδίζεται από τις επερχόμενες εκλογές, η Ιταλία βρίσκεται σε αναταραχή και η Βρετανία είναι εκτός της ευρωζώνης...Από πού μπορεί να έλθει η λύση;" Αναρωτιέται ο Ζέλικ και συνεχίζει: Οι Γερμανοί φορολογούμενοι "στερούνται μιας πολιτικής ηγεσίας που μπορεί να τους πει σε ποια κατεύθυνση θα πρέπει ακόμη να αναπτυχθεί η Ευρώπη του...Το ερώτημα-κλειδί είναι κατά πόσον οι λαοί και οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη θέλουν να εγκαθιδρύσουν μια πολιτική και οικονομική ένωση για να συμπληρώσουν τη νομισματική ένωση", κατέληξε ο ίδιος.
Από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου