Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μας παίρνουν, «εθελοντικά», το... κεφάλι

Κούρεμα ομολόγων γύρω στο 50%, ερήμην Παπανδρέου - Βενιζέλου
Κομπάρσοι στις Βρυξέλλες
Η απόφαση την Τετάρτη. Νέα μέτρα απαιτεί η Μέρκελ
ΜΕ το ελληνικό χρέος να κρίνεται μη βιώσιμο μέχρι και το 2020, το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί προσανατολίζεται σε «εθελοντικό» κούρεμα ελληνικών ομολόγων της τάξης του 50% και συμφωνεί κατ' αρχήν στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (ελληνικών και ξένων) με 108 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει καταλήξει στον τρόπο του μηχανισμού χρηματοδότησης. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος «εκλήθησαν» χθες το βράδυ προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεκταινόμενα και σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η «μάχη» δίνεται ώστε να μη θιγούν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κ. Μέρκελ, πάντως, επέμεινε στην ανάγκη λήψης νέων μέτρων, πέραν της πλήρους τήρησης των ελληνικών δεσμεύσεων. Μέρκελ - Σαρκοζί έσπευσαν να...
διαχωρίσουν πλήρως την υπόθεση της Ελλάδας από αυτή των άλλων χωρών (Ιρλανδία - Πορτογαλία).

ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ -ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ- ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Σε λύση μεγάλου κουρέματος του ελληνικού χρέους με την «εθελοντική και εκούσια» συμμετοχή των ιδιωτών ούτως ώστε «να μη σημειωθεί πιστωτικό γεγονός» (χρεοκοπία) προσανατολίζεται η σύνοδος κορυφής της Ε.Ε, η οποία όμως δεν κατόρθωσε χθες να συμφωνήσει και όλες οι ελπίδες πλέον στρέφονται στη νέα σύνοδο της Τετάρτης.

Το ποσοστό κουρέματος είναι ακόμα το ζητούμενο, όμως φαίνεται ότι περνάει η γραμμή της Γερμανίας για μεγάλο κούρεμα.

Χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, στο χρονικό κενό μεταξύ της συνόδου των 27 και της συνόδου των χωρών της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τους Ανγκελα Μέρκελ, Νικολά Σαρκοζί, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και Ζοζέ Μπαρόζο. Στη συνάντηση ήταν και ο Ευ. Βενιζέλος.

Μετά τη συνάντηση κυβερνητικοί αξιωματούχοι μάς έλεγαν ότι θα υπάρξει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέσα από δημόσια και ιδιωτική συμμετοχή, αλλά με στόχο η ιδιωτική συμμετοχή να αυξηθεί και να μειωθεί η δημόσια και «να μη σημειωθεί πιστωτικό επεισόδιο».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν συμφωνήσουν στην εθελοντική τους συμμετοχή, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι «θα συνεχιστούν οι πιέσεις...», δήλωση που αποκαλύπτει ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η εθελοντική συμμετοχή.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, αναζητείται μια καθαρή οριστική λύση η οποία ταυτόχρονα θα είναι ασφαλής νομικά και θεσμικά για Ελλάδα και ευρωζώνη.

Τόνιζαν ακόμα ότι γίνονται συνεχείς διαβουλεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα (IIF) και σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, δεδομένου ότι πολλά θέματα είναι τεχνικά, και σε συνεννόηση με νομικούς και οικονομοτεχνικούς συμβούλους της χώρας.

Στην περίπτωση του πιστωτικού γεγονότος - χρεοκοπία θα πρέπει να πληρωθούν τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου), τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών... Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι Αμερικανοί πιέζουν να αποφευχθεί μια ελληνική χρεοκοπία.

Κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή έλεγαν ότι οι εταίροι ήταν εντυπωσιασμένοι που ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο και δήλωναν ότι δεν αντιλαμβάνονται γιατί η αντιπολίτευση δεν συντρέχει στην προσπάθεια.

Στην περίπτωση ενός μεγάλου κουρέματος, τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν ελληνικά ομόλογα φαίνεται ότι είναι στον αέρα, παρά το γεγονός ότι χθες οι κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες υποστήριζαν ότι από αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα επηρεαστούν... Ωστόσο, δεν διευκρίνιζαν με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα καλύψει τις ανάγκες τους με έναν ελλειμματικό προϋπολογισμό.

Οσον αφορά τις τράπεζες, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν θα έχουν πρόβλημα από την απομείωση του ελληνικού χρέους (κούρεμα) γιατί θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης που θα ισχύσει για όλη την Ε.Ε. και από τον EFSF.

Συμμετοχή των ιδιωτών
Βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, κυρίως των τραπεζών, αναζητά η σύνοδος κορυφής την Τετάρτη, όπως είπε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου χθες, μετά τη λήξη της χθεσινής συνόδου στις Βρυξέλλες.

«Στόχος» είπε, «είναι η ελάφρυνση του χρέους του παρελθόντος, το βάρος πρέπει να μειωθεί για να ανασάνουμε. Αναζητούμε την πιο σταθερή, την πιο οριστική λύση, που θα ανακουφίζει τους Ελληνες από το μεγάλο βάρος». Οπως είπε, η Ευρώπη βρίσκεται στο τελικό στάδιο της διαπραγμάτευσης για να βρεθεί λύση και για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από enet