Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Και δικαστές και δήμιοι...

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ μελών της τρόικας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων και η «αυτοψία» που πραγματοποίησαν στον τρόπο απονομής της αστικής (βασικά) δικαιοσύνης, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό, με κορυφαία αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Ωστόσο, τα στελέχη της τρόικας ήθελαν να διαπιστώσουν αυτοπροσώπως σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα -από πλευράς εξοπλισμού και επιτάχυνσης των...
εκκρεμών δικών- το μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας.

Οι αλλαγές στο δικαστικό σύστημα, όπως έχουν δρομολογηθεί μετά και το τελευταίο επικαιροποιημένο μνημόνιο, θεωρητικά έχουν μπει σε μια σειρά. Στις συναντήσεις με τους αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης η τρόικα δέχεται ότι εδώ και 18 μήνες έχουν ψηφισθεί νόμοι που μεταρρυθμίζουν το δικαστικό σύστημα εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων και μειώνουν την εκκρεμοδικία (υπολογίζεται ότι σήμερα εκκρεμούν πάνω από 165.000 φορολογικές υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια).

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενημέρωσε την τρόικα ότι καταρτίζει αναλυτικό κατάλογο με τις φορολογικές εκκρεμότητες και ότι ανέλαβε πρωτοβουλία για τη μείωσή τους κατά 15% έως το τέλος του 2011. Διαβεβαίωσε επίσης ότι προχωρά και το σχέδιο για οριστική εκκαθάριση των υποθέσεων αυτών έως τον Ιούλιο του 2013. Μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί 19 ειδικά τμήματα στα διοικητικά δικαστήρια που θα δικάζουν αποκλειστικά φορολογικές υποθέσεις, ενώ θα δημιουργηθούν τουλάχιστον πέντε ακόμη. Μετά από διαβουλεύσεις μπήκε σε μια σειρά και η διαδικασία για μείωση και τελικά εξάλειψη των εκκρεμών υποθέσεων σε όλα τα άλλα δικαστήρια της χώρας. Για το σκοπό αυτό θα προωθηθούν έως το τέλος του χρόνου συγκεκριμένα μέτρα, που θα αφορούν:

* Την καθιέρωση της e-justice, της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, με σκοπό να καταγράφονται και να ανιχνεύονται ηλεκτρονικά όλες οι υποθέσεις και τα δικόγραφα που κατατίθενται στα δικαστήρια.

* Την προώθηση του θεσμού της εξωδικαστικής διαμεσολάβησης και για τις αστικές υποθέσεις, παράλληλα με το θεσμό της διαιτησίας.

* Τη δημιουργία βάσης δεδομένων με στοιχεία από όλα τα δικαστήρια για τις υποθέσεις που καθυστερούν και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων επιτάχυνσης των δικών.

* Την εκπαίδευση δικαστών και υπαλλήλων στη διαχείριση των δικαστηρίων.

* Την τροποποίηση του Κωδικα Πολιτικής Δικονομίας ώστε οι δικαστές να μην ασχολούνται με μη δικαστικά καθήκοντα και οι αποφάσεις να εκδίδονται σε ρητά προκαθορισμένο χρόνο.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω θα έπρεπε ίσως να τα είχαμε ήδη κάνει μόνοι μας, χωρίς την... υπόδειξη των δανειστών, αφού αφορούν την ταχύτερη, ορθότερη και αποτελεσματικότερη απονομή δικαιοσύνης. Ομως, ο ΔΣΑ ενοχλήθηκε από τον τρόπο παρέμβασης της τρόικας στο εσωτερικό της ελληνικής Δικαιοσύνης και πιθανότατα να έχει δίκιο, όταν λέει χαρακτηριστικά: «Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο και την ιδιότητα υπό την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθιστώντας μάλιστα τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δικαστές απολογούμενους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εν γένει στον κλάδο μας, προβαίνοντας σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις, ενέργειες οι οποίες ουδόλως αρμόζουν σε μια ομάδα ανθρώπων "έξωθεν" προερχόμενη, δίχως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ από enet



ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Ακαδημίας 60, 10679 Αθήνα
Τηλ. 210-33.98.270, 71

Αθήνα, 30.9.2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Δ.Σ.Α
ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ «ΤΡΟΙΚΑΣ» ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Με ιδιαίτερη έκπληξη ο νομικός κόσμος της χώρας πληροφορήθηκε το γεγονός της σημερινής επίσκεψης εκπροσώπων της «τρόικας» στο Πρωτοδικείο Αθηνών και της συνάντησής τους με την ηγεσία αυτού και το προεδρείο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα μέλη της «τρόικας» ζήτησαν στατιστικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το ζήτημα που ανακύπτει από την εν λόγω επίσκεψη είναι καθαρό θεσμικό, καθώς διαπιστώνουμε με θλίψη μία άνευ προηγουμένου ωμή παρέμβαση στο τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, η ανεξαρτησία της οποίας αναγνωρίζεται και κατοχυρώνεται συνταγματικά.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε το λόγο και την ιδιότητα υπό την οποία οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενδιαφέρθηκαν να πληροφορηθούν στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης, καθιστώντας μάλιστα τους λειτουργούς της Δικαιοσύνης δικαστές απολογούμενους αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί εν γένει στον κλάδο μας, προβαίνοντας σε χιλιοειπωμένες διαπιστώσεις, ενέργειες οι οποίες ουδόλως αρμόζουν σε μια ομάδα ανθρώπων «έξωθεν» προερχόμενη, δίχως την παραμικρή δημοκρατική νομιμοποίηση. ...

Η άσχημη πορεία των δημοσιονομικών μας ως χώρας και η ανάγκη δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-Δ.Ν.Τ.-Ε.Κ.Τ. δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση την περιέλευσή μας σε κατάσταση πλήρους υποτέλειας και την εν τοις πράγμασι εκχώρηση αρμοδιοτήτων και λειτουργιών, η οποία πλέον παρατηρείται - με την ανοχή της Κυβέρνησης - οδηγώντας σε ανεπίτρεπτες και επικίνδυνες για το δημοκρατικό μας πολίτευμα και τις κατακτήσεις του καταστάσεις συνταγματικής εκτροπής.

Η σημερινή εξέλιξη δεν μπορεί παρά να φέρνει στο μυαλό του κάθε πολίτη το μετεπαναστατικό παρελθόν της Ελλάδας και την εγκατάσταση από τις τότε μεγάλες δυνάμεις του Βαυαρού νομομαθούς Μάουρερ ως μέλους της Αντιβασιλείας, επιφορτισμένου με την οργάνωση της Δικαιοσύνης, προσώπου που έφτασε να υπογράψει - με απόλυτη μυστικότητα και χωρίς προηγουμένως να ειδοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο - τη διαταγή σύλληψης του Κολοκοτρώνη.

Η μακραίωνη δημοκρατική παράδοση της Ελλάδας καθιστά ανεπίτρεπτη κάθε προσπάθεια ανομιμοποίητης παρέμβασης στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, ενός από τους πυλώνες του ίδιου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Η χώρα μας δεν έχει ανάγκη από τοποτηρητές που φιλοδοξούν να καταλύσουν θεσμούς σε μια διαπιστωμένη πλέον προσπάθεια κερδοσκοπίας και διαφύλαξης των συμφερόντων των δανειστών μας. Η Δημοκρατία και η κοινωνία μας δεν αντέχουν περαιτέρω προσβολές που μας γυρνούν χρόνια πίσω, σε καταστάσεις ανελευθερίας και πλήρους υποτέλειας.

Η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης και τα σχετικά προβλήματα είναι σε όλους μας γνωστά. Οι Δικηγόροι ως συλλειτουργοί στην απονομή της Δικαιοσύνης δέχονται να συνδιαλέγονται μόνο με θεσμούς και εξουσίες συνταγματικά αναγνωρισμένους που απολαμβάνουν συνταγματικής νομιμοποίησης, όπως είναι η δικαστική κοινότητα και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, υποβάλλοντας συγκεκριμένες προτάσεις επί κάθε σχετικού ζητήματος. Κρούουμε για μια ακόμα φορά τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τις ολέθριες συνέπειες που αναμένεται να έχουν παρεμβάσεις όπως η σημερινή, καλώντας κάθε αρμόδιο φορέα να αναλογιστεί τις ιστορικές ευθύνες της στάσης και των πράξεών του και δηλώνοντας πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας, την αποφυγή εκτροπών και την προστασία εντέλει των συμφερόντων των πολιτών. Οι Έλληνες Δικαστές οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ