Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

Στο μικροσκόπιο τα δάνεια σε αχυρανθρώπους

PROTON ΒΑΝΚ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗ
 Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ
Ανοιχτά παραμένουν για τον επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη όλα τα ποινικά θέματα που ανέκυψαν με την Τράπεζα-εργαλείο που πέρασε στον έλεγχό του από τον Δεκέμβριο του 2009 και χρηματοδότησε εξαγορές, από εταιρείες καλλυντικών και φαρμάκων μέχρι Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και «επενδύσεις» φίλων ή αχυρανθρώπων του με τα λεφτά της Proton Bank.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης με τον αμερικανό πρέσβη Γκ. Σπέκχαρντ, τον οποίο ο επιχειρηματίας είχε τοποθετήσει πρόεδρο του δ.σ. της Proton Bank.

Η κρατικοποίηση της Proton και η επιβολή σιωπητήριου με την επίκληση της «συστημικής διαταραχής», η μέριμνα κάποιων πολιτικών κέντρων για γείωση του μεγάλου σκανδάλου Λαυρεντιάδη δεν κατόρθωσαν να κλείσουν ερμητικά την υπόθεση καθώς:

ΠΡΩΤΟΝ: Τα αδικήματα της απάτης, της υπεξαίρεσης και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που έχουν αποδοθεί στον μεγαλοεπιχειρηματία δεν έχουν ακόμα αρχειοθετηθεί, παρά το γεγονός...
ότι ο κ. Λαυρεντιάδης έχει επιστρέψει στην Proton από λογαριασμούς του στη Ζυρίχη τα 51 εκατ. ευρώ (το φερόμενο ως προϊόν υπεξαίρεσης).

Ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνης (προΐσταται) και ο άμεσος χειριστής της υπόθεσης, εισαγγελέας Γ. Δραγάτσης, την περασμένη εβδομάδα απαίτησαν από τον επιχειρηματία να προσκομίσει νομιμοποιητικά έγγραφα από τα οποία να αποδεικνύεται η μετοχική σχέση του κ. Λαυρεντιάδη με τις εταιρείες στις οποίες γύριζε το «αεροπλανάκι των μετρητών» από δάνεια της Proton και τελικά κατέληξε σε μετρητά ανά χείρας του.

Με απλά λόγια, ζητήθηκε να αποσαφηνιστεί από τον επιχειρηματία για λογαριασμό ποιων ακριβώς εταιρειών επέστρεψε δάνεια 51 εκατ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Γρ. Πεπόνης, προ ολίγων ημερών αρνήθηκε το κλείσιμο της υπόθεσης βάσει του αναθεωρημένου άρθρου 384 του ΠΚ και του 406 Α' με το οποίο παύει η δίωξη αν επιστραφεί το προϊόν της υπεξαίρεσης, απαιτώντας στο κείμενο του «συμβιβασμού» να καταγράφονται πλήρως σημαντικές λεπτομέρειες.

Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Πεπόνης εμφανίστηκε αμετακίνητος και έναντι του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, όταν αυτός θεώρησε το κείμενο συμβιβασμού επαρκές. Φημολογείται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας διατύπωσε τη θέση πως αν δεν γίνουν τα πράγματα όπως ο ίδιος απαιτεί, «ας με αντικαταστήσετε».

Πάντως, άλλοι περιγράφουν το ζήτημα ως διαδικαστικό, άλλοι ως ουσιώδη εμπλοκή, υπό το φάσμα και της απαξίωσης με την οποία προσεγγίσθηκε το «συχωροχάρτι» στον κ. Λαρευντιάδη υπό τη σκέπη ενός νόμου που πρόσφατα φτιάχτηκε για την ελίτ, την ίδια ώρα που αρχίζει το σαφάρι στους οφειλέτες (άνω των 5.000 ευρώ) και η αναβίωση του αυτόφωρου και της προσωποκράτησης.

Αυτό, ωστόσο, που η κοινή γνώμη αναμένει είναι και η διευκρίνηση από πού ο κ. Λαυρεντιάδης βρήκε σε καιρό κρίσης τόσο γρήγορα 51 εκατ. ευρώ, ενώ οι εταιρείες συμφερόντων του βουλιάζουν.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Ο εισαγγελέας Ι. Δραγάτσης, βασιζόμενος στο πόρισμα της ΤτΕ, οδηγείται ανεπιστρεπτί στην άσκηση δίωξης για απιστία (κακούργημα) σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη και του συμβουλίου πιστοδοτήσεων της Proton Bank για τη χορήγηση δανείων άνω των 400 εκατ. ευρώ με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο (προνομιακά επιτόκια, χαμηλές εξασφαλίσεις). Τα δάνεια εξυπηρέτησαν ανάγκες του μεγαλοεπιχειρηματία αλλά και φιλικών προς αυτόν προσώπων και μέρος τους (το 50%) δεν μεταφέρθηκε στη Νέα Proton (είναι εκείνα με τα οποία εξαγοράστηκαν κλάδοι δραστηριοτήτων επιχειρήσεων του κ. Λαυρεντιάδη και όχι μόνο).

Η δίωξη αυτή, που αναμένεται να ασκηθεί σύντομα, είναι ανεξάρτητη από τον κυοφορούμενο συμβιβασμό εισαγγελίας-Λαυρεντιάδη για τα 51 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες δεν αποκλείουν την ανακάλυψη και άλλων ποσών που φέρεται να έχουν υπεξαιρεθεί.

ΤΡΙΤΟΝ: Πριν καν εφαρμοστεί ο νόμος Καστανίδη που επιφυλάσσει το ακαταδίωκτο στους «οικονομικούς δολοφόνους» που επιστρέφουν τα κλοπιμαία (αν φυσικά εντοπιστούν), ακόμα και στην κυβερνητική πλειοψηφία κυριαρχεί καχυποψία. Ο νόμος θεσπίστηκε για να τη γλιτώσουν κάποιοι μεγαλόσχημοι (δηλαδή κατά παραγγελία) ή από μιμητισμό σε όσα ήδη έχει καθιερώσει το αμερικανικό ή το γερμανικό ποινικό δίκαιο για το οικονομικό έγκλημα; Αντέχει ο νόμος αυτός σε αυτή τη συγκυρία, που κάποιοι ζητούν «να έρθουν πίσω κλεμμένα», ενώ άλλοι απαιτούνται να μπουν στη φυλακή και οι κύριοι με τους πολλούς σωματοφύλακες;


ΑΡΜΑ ΓΙΑ PROTON
«Εχουμε στοιχεία για μαύρο χρήμα»

«Εδώ και μήνες έχουμε τοποθετηθεί τεκμηριωμένα για το πολιτικό πρωτίστως σκάνδαλο της ProtonBank - Λαυρεντιάδη. Ο ελληνικός λαός σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να πληρώσει αυτά τα οποία δημιούργησαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., μαζί με τον κ. Λαυρεντιάδη και το πλέγμα των εταιριών του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.

Υποστηρίζει δε ότι το Αρμα «διαθέτει ορισμένα αδιάσειστα στοιχεία των υπόγειων διαδρομών του μαύρου χρήματος, υπενθυμίζοντας παράλληλα σε όσους σκοπίμως το λησμονούν τη στενή σχέση Παπανδρέου - πρέσβη των ΗΠΑ και προέδρου για ένα διάστημα της Τράπεζας, Σπέκχαρντ ή αν προτιμάτε το αντίστροφο.

»Η σημερινή υπόδουλη Κυβέρνηση έδωσε "μάχη" για τη συγκάλυψη του σκανδάλου συνεπικουρούμενη από την αξιωματική αντιπολίτευση και δυστυχώς και άλλα μικρά κόμματα.

»Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να μην οδηγήσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς του πολιτικού και οικονομικού αυτού σκανδάλου στο εδώλιο των κατηγορουμένων. Οσοι θεωρούν ότι απλά πρέπει να μείνουμε στις πολιτικές ή άλλες καταγγελίες, δεν συμβάλλουν στην αποκάλυψη των ενόχων.

»Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ μαζί με το σύνολο του ελληνικού λαού απαιτεί και επιδιώκει την πλήρη διαλεύκανση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης».
Θ.ΤΣ.


Ελέγχονται κι οι ελεγκτές
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ioannou@enet.gr

Στις ελεγκτικές-συμβουλευτικές εταιρείες, έχουν μεταφερθεί οι έρευνες των εποπτικών αρχών για να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο ο «ιός Λαυρεντιάδη», που «μόλυνε» την Proton Bank, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικές πηγές, έχει προσβάλει και τις οικονομικές καταστάσεις διαφόρων εταιρειών εισηγμένων και μη στο Χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον κλάδο των ελεγκτικών εταιρειών, η ΕΛΤΕ, δηλαδή η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (εποπτική αρχή που είναι αρμόδια για τη θέσπιση και εποπτεία της ορθής και αποτελεσματικής εφαρμογής των λογιστικών και ελεγκτικών προτύπων), διεξάγει έρευνα για την αρτιότητα ή μη των λογιστικών ελέγχων, που πραγματοποίησαν ελεγκτικές εταιρείες σε διάφορες επιχειρήσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και εταιρείες συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ΕΛΤΕ πραγματοποιεί έρευνα σε ελεγκτικές εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που είχαν προσληφθεί για να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών Alapis, Novo MED, που παλαιότερα ανήκαν στον όμιλο του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων εταιρειών διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων όπως π.χ. Ελεύθερη Τηλεόραση κ.ά., και να εκδίδουν πιστοποιητικά ελέγχου.

Με άλλα λόγια οι αρχές καλούνται τώρα να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσο τα φανταχτερά νούμερα, τα οποία πρόβαλλαν οι εταιρείες και εξασφάλιζαν δάνεια, ήταν πραγματικά ή όχι, δεδομένου ότι αποδείχθηκαν εκ των υστέρων μη διατηρήσιμα. Στην περίπτωση της Alapis, όπως λένε αρκετοί επενδυτές που έχασαν τα χρήματά τους, «εξαϋλώθηκαν περί τα 2 δισ. ευρώ, δίχως οι αρχές, κυρίως οι χρηματιστηριακές, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Χρηματιστήριο Αθηνών να το πάρουν χαμπάρι και να ζητήσουν εξηγήσεις».

Η «Κ.Ε.» επικοινώνησε με την ΕΛΤΕ και έθεσε το ζήτημα στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου κ. Απόστολο Ρεφενέ, ο οποίος απάντησε φειδωλά, λέγοντας ότι: «η Αρχή δεν σχολιάζει έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη». Την ίδια περίπου ώρα γινόταν γνωστό ότι η ΕΛΤΕ περιλαμβάνεται στις υπηρεσίες του Δημοσίου που εντάσσονται στο ενιαίο μισθολόγιο, γεγονός το οποίο ίσως καταστήσει «δικαιολογημένα» δύσκολη τη χρηματοδότηση των ελέγχων.



Ξεμένει από χρήμα το ΤΕΚΕ
Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΑΔΗ

Κάτι λιγότερο από 2,3 δισ. ευρώ απομένουν στον «κουμπαρά» του ΤΕΚΕ μετά τη διάσωση της Proton Bank, με τα οποία το Ταμείο εμφανίζεται να εγγυάται τις καταθέσεις ύψους 185 δισ. ευρώ που παραμένουν στις ελληνικές τράπεζες.

Η ίδρυση του μεταβατικού πιστωτικού ιδρύματος υπό την ονομασία Νέα Τράπεζα Proton, που ανακοινώθηκε σε ΦΕΚ την περασμένη... Κυριακή (!), επιβεβαιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα της «Ε» και της «Κ.Ε.», κόστισε στο ΤΕΚΕ 860 εκατ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 1/3 των χρημάτων που διέθετε το Ταμείο (3,2 δισ. ευρώ). Να σημειώσουμε ότι το συνολικό κόστος διάσωσης της Proton υπερβαίνει τελικά τα 1,1 δισ. ευρώ, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καταβάλει επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για το μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Proton.

Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται ενόψει του νέου διευρυμένου «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων -το οποίο θα επιφέρει ζητήματα ελλιπούς κεφαλαιακής επάρκειας στις τράπεζες- είναι απλό: όταν για μία μικρή τράπεζα, όπως η Proton, χρειάζεται να καταβληθούν περί τα 860 εκατ. ευρώ για να κλείσουν οι «τρύπες» και να μη χάσουν λεφτά οι καταθέτες, τι θα γίνει αν βαρέσει «κανόνι» μία πιο μεγάλη από τις ήδη «ετοιμόρροπες»;

Το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση που δημοσίευσε στο κυριακάτικο ΦΕΚ της 9-10-2011 για την ίδρυση της Νέας Τράπεζας Proton, επέλεξε να χρησιμοποιήσει τα χρήματα από το Σκέλος Καταθέσεων του ΤΕΚΕ για να χρηματοδοτήσει το Σκέλος Εξυγίανσης, προκειμένου να μην αποτυπωθεί σε αυτή τη φάση επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού. Οπως φαίνεται, όμως, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά και τα «σπασμένα» της Proton, αφού αργά ή γρήγορα το ΤΕΚΕ θα κληθεί να δανειστεί είτε από το Δημόσιο, είτε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας